citrony

RNG

Myrtovnik citronovy=backhousia citriodora=lemon myrtle ma listy s obsaho 1-3% oleje, ktory je skoro cisty citral. Ze by mal extra vela vitaminu C, to som nikde nenasiel. Ale citral je mimoriadne uzitocny antimikrobialny prostriedok(esencialny olej) s vonou silne citronovou, takze sa pouziva ako potravinarska prisada.
Je silne protirakovinny a 2-3 kvapky do caju mu daju silne citronovu aromu, nie vsak kyslost.
V citronovej stave je okrem kyseliny citronovej aj hydroxycitricka kyselina, ktora zabranuje v bunkach premenu prebytocneho cukru na tuky.
Ovela viac hydroxycitrickej kyseliny je v plode Garcinia Cambogia, odkial sa tazi a predava cista na dieteticke ucely. Ucinna davka hydroxycitrickej kyseliny je asi 1 gram denne, co z citronov ani z lemon myrtle nemozno dostat.
Citrony maju pre kyselinu citronovu hlavne efekt potlacania apetitu, podobne ako aj octy a ine latky.

Ja popuzivam do caju 2 gramy praskoveho vitaminu C na pol litra a 2 kvapky cisteho potravinarskeho oleja z lemon myrtle a 3 kvapky( 25% stevesides a rebaudianosides) vytazku zo stevie na zmiernenie kyslosti.
Teda vsetko liecive latky, hoci to nema nic spolocne s chudnutim.

juliša

Taký čaj \"Myrtovník citrónový \" je najbohatším zdrojom vitamínu C a nemusíš ani citróny hltať :) a okrem toho perfektne pôsobí proti rakovine, ako antistresum a antidepresívum, na krvný tlak a aj proti menštruačným bolestiam...:)