zmizli lieky z lekární

Príspevok v téme: zmizli lieky z lekární
fester

Moja diagnóza je Primárna sklerotizujúca cholangitída.(okrem iného)
Mám vysoký bilirubín ,ktorý mi spôsobuje svrbenie celého tela. Na zníženie bilirubínu som užíval liek Questran,ktorý mi to svrbenie znižoval.
Teraz sa však nedá u nás zohnať žiadny liek s rovnakou účinnou látkou(cholestyramín) a ani s podobne účinnou látkou(covesevelam).
Ako je možné, že niesú dostupné žiadne lieky v tejto skupine? Čo majú robiť pacienti s podobným problémom aby znížili svoje utrpenie? Kto odstránil tieto lieky z nášho trhu a prečo?

RNG

Oba uvedene lieky zhruba viazu na seba zlc aby sa nereabsorbovala spat v crevach.
Zlc sa da ale viazat a vyniest z tela aj mikrovlakninami, ako napr psylium, pektiny a arabinogalaktany.Tiez roznymi absorbentami, ako drevenne/aktivne uhlie, bentobity, zeolity a podobne.

A celkove odmorovanie pecene a jej regeneracia je velmi dobre adresovana protokolom dr Berksona,
Netreba na to Questran Welchol ani ine patentovane lieciva.

A ked ich napriek tomu chces, objednaj si ich cez internet zo zahranicia, co ide dost do penazi a zbytocne
legalmedsdirect.com

Na znizenie vyroby LDL a mierne zvysenie HDL pracuje vyborne vytazok z listov cukrovej trstiny predavany ako doplnok pod menom Policosanol, davka je 20 az 40 mg denne, bez akychkolvek skodlivych postrannych ucinkov(to je samozrejme, lebo sa jedna o potravinovy doplnok, ktory je schvaleny na predaj lekarmi ako neskodny/bespecny(GRAS).

llek

Nie, lebo objednat moze len to co je registrovane. To co nie je registrovane sa proste bez toho co som popisala neda predpisat ani objednat. To, co ty spominas, ze si povedal lekarnicke a ona to objednala, to je bezna prax, lebo nedrzia stale vsetky lieky, lenze objednat to moze len ak je to registrovane. V sucasnosti je neuveritelne mnozstvo generik, okrem toho kazde tri mesiace katergorizacia liekov, lekarne si nemozu dovolit mat stale vsetko na skalde.

AdamKrt

Neviem, ale ked nieco v lekarni nebolo, povedal som, co chcem a lekarnicka to objednala... To by tiez nefungovalo ?

llek

Registracia urciteho lieku, ci zrusenie registracie je vylucne vecou farmaceutickej firmy, ani MZ ani lekarnik s tym nic nema. Ked firma pre nerentabilnost zrusi registraciu, jednoducho smola. Takto zmizol napriklad oficialne vyrabany dexamethason, jeden zo starych bazalnych liekov, lebo je to liek lacny a registracne konanie ako aj jeho pravidlene obnovovanie prilis drahe. Ak liek nie je registrovany, da sa predpisat, ale je to komplikovana procedura. Osetrujuci lekar musi napisat ziadost na MZ o povolenie podavania neregistrovaneho lieku, odpoved dostane tak za 3-4 tyzdne. Ta ziadost musi obsahovat rozne podpisy (primar odd, riaditel, eticka komisia a komisia pre ucelnu farmakoterapiu.) platnost byva na 4-6 mesiacov, nie dlhsie. Ak ma suhlas v rukke, musi napisat do poistovne ziadost o uhradu neregistrovaneho lieku, odpoved trva tak 2-3 tydne. Potom ma konecne suhlasy a moze liek predpisat, chvilu moze trvat nez ho distrib firma doda. Ked platnost suhlasov vyprsi, to hrozne kolecko ziadosti moze zacat odznova. Tie nekonecne ziadosti su otravne a su na ukor casu, co sa venuje priamo pacientovi, to ale nikto nevidi a nevie, lebo ziadosti vypisujeme v case, ked pacienti odidu a my by sme mali ist domov

fester

Keby tie lieky neboli len na predpis, tak by som asi vycestoval do nemecka a kúpil si ich.V nemecku však neakceptujú recepty našich lekárov.

qrwa

mimoriadny dovoz moze fungovat aj z Nemecka. V kazdom pripade vsak musi pri tom spolupracovat vyrobca, ministerstvo zdravotnictva a prislusna zdravotna poistovna.