Schizofrenik

Príspevok v téme: Schizofrenik
becky22

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu, ako sa mam spravat pri schizofrenicke - priatelovej 30rocnej sestre. Sme spolu dva roky, este byva s rodicmi a so svojou nevlastnou (matku maju spolocnu, chorobu zdedila po otcovi) sestrou - tazkou schizofrenickou (to aspon rodine povedali po jednej z hospitalizacii v Pezinku). Priatel mi hovoril, ze presne na nu sedi ten popis, ze je extremne vztahovacna, citi hrozbu vo svojom okoli. O svojej matke si mysli, ze ju chce otravit a ze to nie je jej matka, mam pocit, ze priatelovi jedinemu veri a ma ho za brata. Problem je ten, ze vzdy ked pridem k nim domov, aj o mne si mysli, ze jej chcem nejako ublizit. Naposledy, ked som bola v kupelni, zhasla mi svetlo s dovodom, aby som odtial vypadla a "neinfikovala jej kozmetiku roznymi chorobami" (samozrejme uz len z respetku sa tych veci ani nedotykam). Predtym zase tvrdila, ze chcem v ich dome kradnut. Ked sa rodina pokusala hovorit s nou o tom, ze nie som zly clovek, odvrkla len, ze sa o tej "princeznicke" rozpravat nebude. Priatela som poprosila, nech sa s nou porozprava a nech jej vysvetli vztahy medzi nami a ze sa nema coho bat. Len neviem ako to dopadne a ci to vobec bol dobry napad. Myslite, ze by som pri rozhovore mala byt pritomna aj ja, alebo by ste zvolili nejaky iny postup, pripadne radsej ziadny? Za radu a odpoved vopred dakujem.
Este som zabudla doplnit, ze priatel sa so sestrou casto nerozprava, vzdy je to skor len kratka vymena nazorov, pretoze schizofreniu ma znasobenu hroznou povahou (ktoru mala este aj ked nebola chora).
Dakujem.

domorodec

Hovoríš, že verí len priateľovi. Bude to ťažké, pretože Teba určite berie ako konkurenciu, niekoho kto jej chce ukradnúť brata. Schizofrénia sa vyznačuje paranojou, takže akékoľvek pokusy o dôveru môžu stroskotať na jej nelogickej úvahe. Odporúčam nijak nezasahovať, vyvaruj sa konfliktom a pokiaľ nejaký nastane, nezapájaj sa. Ide o Tvoje nervy. A čím viac stresu bude mať ona, tým sa jej stav bude zhoršovať.

jajka001_

mal by sa s nou porozpravat medzi styrmi ocami, ty by si tam byt nemala. mala by pocit ze ho ovplyvnujes, ze sa nemoze slobodne vyjadrit atd ked si tam ty- len medzi nimi.
aj tak neviem ci to pomoze lebo aj medzi zdravymi ludmi su vztahy komplikovane, medzi svagrinami, aj normalna baba by ta vnimala ako hrozbu. neviem ci je dobre k nej pristupovat ako ku chorej v tejto situacii, predsviedcat ju, skor si musi na teba zvyknut a presvedcit sa sama ze si neskodna, co je pri jej diagnoze asi velmi obtiazne. ako vravim, aj medzi neparanoidnymi je to dost narocne, takze...ale treba skusat, co ine vam ostava.

spfv

So vztahovacnostou si ty neporadis. V kazdom pripade sa vsak treba vyvarovat vsetkeho, co by mohla chapat ako ohrozenie z tvojej strany. Samozrejme je to velmi tazke, pretoze zdravy clovek si ani nevie predstavit, z coho vsetkeho moze mat clovek so schizofreniou strach.