Odborníci na výživu

Príspevok v téme: Odborníci na výživu
Gatta

Dobrý deň.
Chcela by som sa poradiť ohľadom stravovania s tými, ktorí sú v tomto smere skúsenejší.Chcem zhodiť zopár kíl, ale nechcem držať nejakú nezmyselnú diétu, po ktorej naberiem všetko naspäť.
Vymyslela som si systém stravovania, ktorý už nejaký čas dodržiavam, ale chcela by som sa o ňom ešte poradiť a prípadne ho zmeniť, či vylepšiť.

Mám 165cm, 65 kg, 27 rokov. Viem, že to nie je nadváha, ale cítila by som sa ( a aj vyzerala) lepšie, keby somm aspoň 5 kg dala dole.

Ráno vstávam do práce pred piatou - na raňajky si dám jogurt s tmavým pečivom. V práci máme obedňajšiu prestávku o pol 11, dovtedy si dám 1-2 kúsky ovocia - banán, pomaranč, hruška atď. Cez prestávku si dám buď cestovinový šalát ( rôzne kombinácie cestovín so zeleninou, rybami ...), alebo tresku, či jogurt s pečivom alebo samotné pečivo. Počas prac.doby sa snažím vypiť aspoň 1,5 litra tekutín. Domov prídem medzi 3-4 hod. a dám si "obed" - polievka + hl. jedlo. Do večera potom jem už len ovocie, prípadne jogurt, či kúsok pečiva. A aj doma sa snažím vypiť aspoň 1,5 litra tekutín.

Nejem biele pečivo, sladkosti som obmedzila ma minimum, z mäsa jem iba kuracinu a ryby, vyprážané sa snažím obmedziť, pijem čistú vodu, alebo minerálky, alebo nesladené čaje. Kávu (3v1) si dám 1x max. 2x za deň. Od sladkostí a rôznych maškŕt som si odvykla a ani mi nechýbajú, ale občas ma prepadnú chúťky, tak si dám čokoládovú tyčinku alebo koláč - možno tak 2x do týždňa.
2x do týždňa chodím na zumbu, snažím sa hýbať ( schody namiesto výťahu, dlhšie alebo kratšie vychádzky, v jarných a letných mesiacoch bicykel a túry - je však pravda, že v poslednej dobe chodím častejšia autom a tak mi odpadol pravidelný beh na autobus :-) )

Viem, že čas sravovania nie je ideálny, ale snažila som sa "pracovať" s možnosťami, ktoré mám = pracovná doba + iné povinnosti atď.

Robím niečo zle?
Čo by ste zmenili, pridali, vypustili?

Budem vďačná za každú dobrú radu!

Šegy

GATTA: Pri chudnutí je hlavne znížiť príjem sacharidov, jediný zdroj sacharidov by malo byť ovocie a zelenina a takisto ryža tej sa netreba báť narozdiel od zemiakov.

Príjmať dostatok bielkovín lebo tie zabraňujú chuť do jedla ale aj spomaľujú metabolizmus čiže viac rastlinných(fermentované sójové výrobky, strukoviny, quinoa, brokolica, mandle).
A príjmať zdravé tuky žiadna slanina, margaríny ale orechy a oleje lisované za studena (extra panenské).

Vylúčiť sladkosti, slané pochutiny, bielu múku a sladené nápoje maximálne ovocné šťavy najlepšie domáce ja osobne si robím tak že si do 3dcl pohára odšťavním napr. pomaranč a pridám maličko stévii(najzdravšie sladidlo) a trochu ľadu a mám kvalitný, zdravý a zároveň sladký nápoj. Minerálky a nesladené čaje sú tiež skvelé ale minerálky maximálne 0,5l denne.

Na záver ešte pár jedál ideálne na chudnutie: čistá voda, zelený nesladený čaj, chili, grep, špenát, brokolica, jablko, vločky, mandle, káva, kari a škorica.

A takisto ešte najkalorickejšie jedlá nie všetky sú nezdravé ale treba ich obmezdiť. Spracované mleté maso, syry, vyprážané jedlá, tmavá čokoláda, rafinované sacharidy, arašidové máslo, šalátové dresingy, orechy a semiačka, rastlinné oleje a živočíšne tuky.

hammel

Zaťažiť ich môže ale ak vypijeme veľa vody naraz napr. 1-1,5 litra ale ak vypijeme aj v zime 5 litrov počas celého dňa tak to obličky vôbec nezaťaží akurát budeme často behať na záchod. Takže beriem nadmerné pitie vody môže zaťažiť ale len vtedy ak vypijeme veľa tekutiny nárazovo inak nie.

guissepe

kto berie lieky skonči nemocnici, to mi je jasné ale kto pije veľa vody skonči tak jedine na WC podľa mojich skúseností

guissepe

kto berie lieky skonči nemocnici, to mi je jasné ale kto pije veľa vody skonči tak jedine na WC podľa mojich skúseností

guissepe

ináč každý kto naozaj chce schudnúť odporúčam pozrieť si jeden dokument, na ktorý link vám žiaľ prostrednictvom tohto fóra dať nemôžem, ale
stači si to skopírovať do youtube(dot)com
HOW TO LOSE WEIGHT AND FEEL GREAT WITH LESS EFFORT!
je to interview s David Gillespie, ktorý zhodil 17kg za 3 mesiace, a podstatné je že nepribral lebo nebol na diete keď chudol ale zmenil jedalníček

guissepe

kto berie lieky skonči nemocnici, to mi je jasné ale kto pije veľa vody skonči tak jedine na WC podľa mojich skúseností

cinni

suhlasim, ale raz som videla reportaz, kde jeden pan dostal od lekara radu, ze pri XY liekoch ma pit XY vody..pan to ale zle precital, pil 2-3x viac nez mal a skoncil so zlyhanymi oblickami v nemocnici

guissepe

myslím že tento článok to vystihuje

Ak pijeme málo vody, tak obličky, ktoré filtrujú krv, sa zanášajú a nedokážu spracovať všetok odpad, ktorý formou moču odchádza z tela von.

Ak sú obličky už zanesené, zvýšia vylučovanie látok, ktoré sa postarajú o zvýšenie tlaku v celom srdcovo-cievnom systéme. Ak málo pijeme, koncentrovaný moč spôsobuje zápaly močových ciest a zápal močového mechúra.

cinni

lolita ma pravdu, privela vody zatazuje oblicky,..teraz je ok tych 1,5-2 litre..zavisi to aj od stavby tela, ci aktivity... v lete tych tekutin treba trocha zvysit,clovek za hodinu extremnych horucav je schopny vypotit aj niekolko litrov tekutin