Čo znamená slovo klinika?

Príspevok v téme: Čo znamená slovo klinika?
nechapava

Je tu nejaký medik alebo lekár? Pokiaľ viem, tak slovo KLINIKA označuje lôžkovú časť nemocnice. Poliklinika je ambulantná časť. Nechápem teda, prečo si všelijaké centrá prírodnej liečby dávajú označenie "klinika", keď sa u nich vyšetruje a ošetruje iba ambulantne. To aby blbli ľudí? Aby to pôsobilo honosnejšie? Už som takých označení čítala niekoľko, ale myslím si, že kto naozaj o medicíne niečo vie, tak nemôže byť taký amatér, aby si dokonca ani názov nevedel vybrať podľa pravdy a skutočnosti. Ako sa potom takému centru má dôverovať? Nečudujem sa, keď sa lekári na tom smejú. Majú sa aj prečo.

nechapava

Našla som presné označenie v medicínskom slovníku:

klinika =lôžková časť nemocnice pri lekárskej fakulte, ktorá slúži aj na výskumné a vzdelávacie účely

poliklinika = zdravotnícke zariadenie poskytujúce ambulantné ošetrenie

Takže z toho je zrejmé, že žiadne pracovisko, ktoré nemá lôžkovú časť a neslúži na ďalšie vzdelávanie lekárov nemá fakticky právo označovať sa ako klinika. Ale ako napísala ivana45, na neznalých to možno robi dojem. Mne to však pripadá skôr ako neúcta ku klientovi a vedomé klamanie.

ivana45

Slovo klinika sa pouziva v roznych vyznamoch:
1. klinicky obraz ochorenia
2. medicinske pracovisko,kde okrem liecenia chorych skolia studentov alebo mladych lekarov. Obvykle ma aj primara, aj prednostu.
3. medicinske pracovisko, obvykle uzsie specializovane, sa nazve Klinikou a hned vyzera serioznejsie. Nie je to zakazane a na neznalych to robi dobry dojem.

nechapava

Tak prečo si potom dávajú všelijaké minipracoviská názov KLINIKA, ked klinikou nie sú?! Nie je to smiešne?

Oui.

Na klinike nie je vrchnost primar,ale prednosta a je pod univerzitou,al.inou vzdelavacou instituciou. Zastresuje vyuku,ci uz medikov,alebo myslim ze aj neatestovanych lekarov.tak by to malo byt,ci sa to dodrziava,neviem