intolerancia laktozy

Príspevok v téme: intolerancia laktozy
lactosa

vie prosim niekto poradit, co vlastne smiem jest? ved to hnusne mlieko je skoro vsade. tolko ludi uz trpi alergiou na mliecne vyrobky, preco sa nevyraba viac sojovych, pripadne bezlaktozovych vyrobkov? ved nielenze sa nenajem, lebo vsade je mlieko, smotana, alebo aspon susene mlieko, o cokolade mozem len snivat, ale dokonca aj v cukriku a tabletkach je laktoza!! co preboha mozem jest? aj tak mam len 45 kil... ((((

RNG

Nuz ja mam proti mlieku aj ovela dolezitejsie namietky, napr to ze dnes skoro kazde mlieko je zamorene pesticidami, co pouzivaju na polnohospodarske plodiny v mene vyssieho vynosu, antibiotikami a hormonami co davaju kravam na tak isto vyssi vynos a obmedzenym krmivom z niekdajsej volnej pase na krmne zmesky, ktore nemaju dost pestre zlozenie zivin=jednostranne v zmysle uzkeho vyberu rastlin, co sa odrazi na mase aj mlieku.
A plno statisiky dnes hovori, ze taketo mlieko prispieva aj k rastu plesni v teler, aj zvysenie moznosti dostat rakoviny.
Ale nic na svete nie je len dobre a kazda
potravina ma svoje dobre aj zle stranky. Mlieko , keby bolo z volne sa pasucich krav bez atb a hormonov, tak by bolo este stale dobra potravina pre znacnu cast ludi. Samozrejme nie kazdeho
A samozrejme vacsina sveta zije bez neho a je to v poriadku.Ba dokonca som pocul o viacerych cinanoch, co ked pili pre nich dovtedy nezname mlieko mali s toho velke zazivacie problemy. Nuz je to aj vec zvyku v nasej civilizacii tym mozno aj predispozicia na mlieko..
Nakoniec vsetky cicavce v mladosti ziju z mlieka a sice ludske a kravske nie su rovnake, ale ani tak velmi rozdielne, lebo obe obsahuju laktozu aj kazein a whey(bielkovina zo srvatky). Podrobnejsie na ludske mlieko a jeho zlozenie pozri na
www.americanpregnancy.org

taiko

Proti mlieku nie som zaujaty ani ja, nuz ale keby som ja mal intoleranciu na laktozu, nekonzumoval by som mlieko vobec. Nie je potrebne a da sa v pohode nahradit, tak naco si skodit. To ze nas neboli brucho, nenafukuje, ci nemame iny vonkajsi syndrom, nemusi znamenat, ze nam neskodi. Ako uz RNG spominal, z nestravenej laktozy a naslednych toxinov mozu pramenit vsakovake ochorenia.

RNG

Erika, mas zrejme zle travenie, ked nevies do tela dostat dost zivin a v tvojom veku mas osteoporozu, co je uplne absurdne.
Travenie potrebuje dost kyselin, enzymov, vlaknin a dobru probioticku floru v crevach.
Co nemas v dostatku sa da velmi jednoducho doplnit dnes, ked su na svetovom trhu hromady doplnkov ci uz kyselin alebo roznych enzymatickych zmesi, mikrovlaknin(psylium, pektiny, arabinogalaktany, conjac, ...) a rozne zmesi probiotik.
Mohol by som sa stavit, ze beries lieky PROTI kyselinam, lebo tak doriadit travenie, aby si mala osteoporozu v 22 rokoch snad inac ani nejde.

Zialbohu na palu( co je kvasenie a hnitie z nedostatku kyselin v zaludku, ktore nasilne otvori uzaver medzi zaludkom a pazerakom a kvasne peny zo zaludka sa dostanu do nechraneneho pazeraka)lekari rutinne predpisuju presny opak, antiacid, alebo dokonca protonove pumpy, ktore uplne zamedzia tvoreniu kyselin a tym uplne znicia travenie, lebo na travenie skorbov a inych sacharidov treba kysle prostredie, inac su na ne enzymi (amylazy) velmi malo ucinne, tak isto kyseliny rozbijaju bielkoviny, bez kyselin jednoducho nie je travenie v poriadku a nastava selektivna podvyziva na rozne materialy, vcitane mineralov, ale aj ine. Pravdepodobne trpis aj depresiami, lebo materialy/polotovary na neurotransmitery vyzaduju dobre travenie a samozrejme teda dost kyselin.

ErikaFed

Veľmi ti asi neporadím, ale aj tak niečo skúsim.
Ja trpím rovnakým problémom, po tráviacich ťažkostiach mi diagnostikovali intoleranciu laktózy a takisto sm bola takáto vystrašená a nekonzumovala dokopy skoro nič. Avšak časom som si našla hranicu (a aodvahu) koľko tej laktózy skonzumovať môžem, výhradne však vo forme syrov, kysaných výrobkov alebo napr. čokolády. Najhoršie zo všetkého ti urobí klasické sladké mlieko, ale to predsa vieš.
Určite ti neradím vylúčiť všetko čo i le so stopami laktózy, pretoe okrem Ca obsahuje aj iné ďalšie významné minerály a látky a bez odbornej starostlivosti a jedálnička si ich veľmi ťažko nahradíš (hlavne pozor na Ca!!, mám 22 a ostoeoporózu :-(.)
Veľa šťastia a hlavne hlavu hore. Nauč sa jesť napr. rožok s tvrdým syrom bez myšlienky že je tam laktóza, pôjde to oveľa ľahšie.

RNG

Problem je ale, ze sa laktoza nachadza vo vselicom, v roznych priemyselne pripravenych jedlach , dokonca aj v liekoch.
A aj malo laktozy vie sposobit problemy u niekoho a nakonierc s enzymami tie problemy nie su. Ja som mal tiez mlieko od mala, a az po patdesiatke sa zjavili problemy s laktozou, takze dnes pijem len kvasene(tam je laktoza zmenena na kyselinu mliecnu a samozrejme z nich vyrobene syry Moja mama jedla yogurt do konca zivota(96) a zrejme jej robil dobre.Takze ja nie som natolko zaujaty proti mlieku....

taiko

Nuž nedá sa než súhlasiť. V zásade hovoríme podobné veci a na prísne odbornú debatu ja nemám kompetencie. Ja by som však problémy s laktózou neriešil enzýmami. Prestal by som ju konzumovať kompletne. Však mlieko v princípe konzumovať nemusíme.

RNG

Literatura sice uvadza, ze sa disacharidy nemozu absorbovat, ze sa najprv musia rozlozit, ale kedze je laktoza aj v tele,musela sa tam nejako dostat.
Literatura vysvetluje laktozovu intoleranciu ako neschopnost rozlozit a absorbovat laktozu, co podpori premnozenie sa mikrobov v crevach, ktore z lactozy ziju a produkuju pre nas drazdive a toxicke latky.
Nuz neviem.
V kazdom pripade doplnok enzymu lactazy to vyriesi zvacsa, ci uz sa jedna o cistenie criev alebo zamorenia v tele

RNG

Cukry sa v tele ukladaju a vytvaraju tiez slabo viazane zluceniny,takze existuje zamorenie lactosou. Vsetkeho privela skodi a ked to telo zhromazduje a nevie poriadne rozlozit a pouzit, telo sa zamoruje az zacne byt na tie nahromadenia alergicke.

taiko

Osmelim sa a skusim odpovedat. Ja si myslim. ze laktoza sa v tele nemoze ulozit, lebo je to cukor (teda zmes cukrov). Ked sa nestravi, prejde do hrubeho creva a tam dojde k rozkladu cukrov bakteriami. No a z toho mozu potom vznikat toxiny, ktore mozu prejst do krvi a vsakovako nam skodit. Okrem toho moze byt nasledkom toho kysnutia, hnacka, bolesti brucha, plynatost a tak.

taiko

Osmelim sa a skusim odpovedat. Ja si myslim. ze laktoza sa v tele nemoze ulozit, lebo je to cukor (teda zmes cukrov). Ked sa nestravi, prejde do hrubeho creva a tam dojde k rozkladu cukrov bakteriami. No a z toho mozu potom vznikat toxiny, ktore mozu prejst do krvi a vsakovako nam skodit. Okrem toho moze byt nasledkom toho kysnutia, hnacka, bolesti brucha, plynatost a tak.