Aspergerov syndróm

Príspevok v téme: Aspergerov syndróm
Penguin

Dobrý deň. Potreboval by som pomoc. Je mi 23 rokov a domnievam sa, že by som mohol mať Aspergerov syndróm. Dosť som si o ňom naštudoval a veľa z uvedených symptómov na mňa sedí, ale neviem na koľko som objektívny. Spravil som si aj AQ test kde som dosiahol 35 bodov čo by zodpovedalo AS. V podstate si želám mať tento syndróm pretože by vysvetľoval strašné veľa veci v mojom živote. Je vlastne možné aby som na to prišiel sám? Ak ma dakto skúsenosti s týmto a vedel my poradiť ako ďalej bol by som veľmi vďačný.

anjelik *

Zarm, už dávno som tu nečítala nič, čo by ma zaujalo natoľko, aby som to čítala opakovane a nič, čo by ma tak pobavilo. Ako niektoré, tebou popísané body, v ktorých sa, myslím, spozná viac bytostí. :o)
Ak niečo milujem, je to humor a sarkazmus, a práve tými je tvoj príspevok presiaknutý..takže vďaka, :o)

Zarm

Každý to prežíva osobito. Tých 19 bodov je vlastne môj autentický životopis, ako svet vnímam ja. Moje aspergerstvo beriem, ako dar a som zaň prírode nesmierne vďačný, pretože som jeho zásluhou prežil úžasný a bohatý život. A dúfam, že ešte ďalej prežijem, lebo mám stále pocit, že život mi ešte len začína, i keď mám podľa rodného listu 56 hihi....

infj

po ôsmy bod to je takmer ako ja. od deviateho už nie.
mbti test beriem len ako orientačný a približný ale celkom presný v zaradovaní. ako infj som dosť silný introvert.

Zarm

ASPERGEROV SYNDRÓM

O Aspergerovom syndróme sa toho popísalo už veľa a dokonca existuje aj mnoho diskusných portálov na túto tému, kde si rodičia aspergerov (aspíkov) , alebo ich životní partneri vymieňajú svoje skúsenosti a dávajú si rady, čo si počať s dieťaťom, manželom, či manželkou, ktorých príroda touto zvláštnou jedinečnosťou obdarila.

U mnohých aspíkov sa prejavy tohto fenoménu v dospelosti strácajú, alebo sa rozpustia v konvenčnom živote, ale väčšina je takých, ktorí si svoje aspergerstvo dokázali uchovať a rozvinúť ho.

I ja patrím k druhej skupine a preto chcem napísať pár bodov v podobe postrehov pre rodičov, či partnerov a zasadiť tento fenomén do logického rámca vnímania takým zrozumiteľným spôsobom aby ho vedel uchopiť aj človek, ktorý sa s týmto pojmom ešte v živote nestretol.

1) svet aspíkov je úplne iný ako svet bežných ľudí, dá sa povedať, že je takmer vo všetkom akoby opačný – prevrátený na ruby – respektíve akoby aspíci a ľudia žili síce vedno, ale v iných vzájomne sa zrkadliacich vesmíroch.

2) na rozdiel do ľudí, ktorých svetom je družnosť a neustála nutkavá potreba socializácie, aspíci sa najlepšie cítia v dokonalej samote – jedinom útočišti pre svoju prirodzenosť, kde nachádzajú bezpečie a svoj skutočný pocit domova.

3) apsíci na rozdiel od ľudí nepoznajú významový aspekt slov „domov“, „domovina“ „vlasť“, pre nich je domovom každý priestor vo vesmíre, ktorý im umožňuje byť samotnými.

4) aj vzťah aspíkov ku pojmom ako sú „rodná hruď“, „dedičstvo otcov“ a podobné rodičovské reminiscencie je úplne ambivalentný. Aspík sa cíti ako dieťa vesmíru a nie ako dieťa konkrétneho ľudského páru i keď nepochybne oceňuje prínos rodičov v rámci formovania komprehencie jeho života, ale neprisudzuje im nejaké zvlášť väčšie dôležitosti, ako iným ľuďom.

5) i keď by sa na prvý pohľad zdalo, že sú to nejaké odľudy - aspíci majú väčšinou ľudí radi a považujú ich za kúzelné, rozkošné, inšpirujúce a zábavné bytosti, ktoré si zaslúžia byť predmetom ich obdivu a lásky.

6) ich vnímanie ľudského sveta je však väčšinou inherentné. Aspík sa síce rád zúčastňuje spoločenského života ľudí, rôznych osláv a iných družností, ale nie ako účastník, ale zväčša len ako pozorovateľ – bádateľ, ktorý si vo veci robí vlastné názory a závery.

7) emočný a citový život aspíka je nesmierne bohatý a spektakulárny. Dokážu sa úplne bezhlavo a šialene zamilovať do akéhokoľvek človeka, ktorý ich niečím očarí. Avšak aj tento vzťah je väčšinou manifestovaný len z diaľky, bez prílišnej snahy o priamu fyzickú angažovanosť, pretože aspík je vo vzťahu k milovanej osobe nesmierne plachý a hanblivý.

8) emócie sa u aspíka môžu prejavoať veľmi živo, intenzívne a srdcervúco. Asperger niekedy preplače celú noc nad niečím, čo by normálneho človeka ani trochu nedojalo. Je to dané zvláštnou a od ľudí odlišnou empatiou pomocou ktorej sú schopní vnímať aj skryté nuansy života ľudí, a ich širšie súvislosti, ktoré ľudia samotní nevnímajú a neuvedomujú si ich.

9) na druhej strane asperger často nedokáže vnímať majoritnú empatiu ostaných ľudí. Nedokážu ho napríklad dojať masové nešťastia, ktoré rozplačú celý svet. To preto, pretože recipatia aspíka je vždy kontaktná – nešťastie sprostredkované a prezentované nepriamo – prostredníctvom mediálnch nosičov asperger jednoducho nedokáže a nevie dešifrovať a následne aj patrične precítiť.

10) asperger pred ľuďmi svoje emócie nikdy nedáva najavo – to je niečo absolútne nemysliteľné.

11) napriek intenzívnemu citovému vnímaniu sveta sú aspíci mimoriadne odolní voči životným peripetiám, či otrasom, nič ich nedokáže povaliť, či rozčúliť a svojim pokojným až flegmatickým, nezúčastneným chovaním a nereagovaním na ľudské aprehenzívne emócie dokážu ľudí často krát privádzať až do šialenstva.

12) aspíci mužského pohlavia sú bez výnimky všetko psychickí impotenti, absolútne neschopní klasického coitu s výnimkou, ak im ich sexuálna partnerka toleruje aplikáciu intrakavernóznej injekcie.

13) avšak neschopnosť coitu vedia aspíci dokonale kompenzovať obrovskou fantáziou a hlbokou percepčnou recipatiou v oblasti pettingu – senzorickom erotickom umení, v ktorom ich nedokáže prekonať žiaden ľudský muž.

14) vzťah aspíka ku vlastnej pohlavnosti je absolútne ambivalentný. Dokáže byť rovnako dobre mužom i ženou, najlepšie mu preto sedí hrať rolu androgyna, kedy môže v pohode legalizovať cyklické striedanie oboch pohlaví.

15) s výnimkou erotiky sa aspíci vehementne stránia akéhokoľvek fyzického kontaktu. (pamätám si, ako som sa ľakal, keď sa ma matka snažila pohladkať, pobozkať, či nebodaj objať) Tento aspekt je dosť podstatný a rodičia by ho mali rozhodne rešpektovať, pretože svojho malého aspíka tým môžu nesmierne zraňovať a ubližovať mu.

16) akékoľvek snahy o integráciu aspergera do reálneho života spoločnosti ľudí predstavujú vážny zásah do jeho osobnostnej integrity. Aspíci, ktorí podľahnú takýmto násilnostiam obyčajne končia ako pacienti v psychiatrických ústavoch.

17) jediným skutočne fungujúcim integračným prepojením sveta aspergera so svetom ľudí je partnerstvo na základe sexuálnej diferencie. Aspík sa dokáže na partnera, do ktorého sa bezhlavo zamiluje, dokonale upnúť a rovnako intenzívne ho milovať až do konca života.

18) pojmu „vernosť“ prisudzuje aspík úplne iný významový aspekt, ako mu pripisujú ľudia. Asperger nepozná pojem žiarlivosť, či vlastnícky vzťah ku láske a poskytuje svojej partnerke absolútnu slobodu i v erotickej oblasti a podobný postoj prirodzene očakáva aj od svojej partnerky. Jeho lásku a neskonalú oddanosť k nej to však nijako nenarušuje a nezmenšuje.

19) väčšina aspíkov sa vie dokonale adaptovať vo svete ľudí a hrať sa na „normálnych“ tak, že prežijú svoje životy bez toho, aby sa o ich inakosti ktokoľvek dozvedel. Avšak niektorí sa spod jarma divadelných kostýmov zámerne oslobodia a následne sa stávajú predmetom všeobecnej veselosti netušiac, že tak robí aj objekt ich zábavy, len v opačnom garde... a tak sa radujú všetci vedno a tak to má byť...

To je len malá anotácia zo života jedného obyčajného aspergera, avšak tento fenomén môže mať viacero permutácií s dominanciou jedného, alebo druhého aspektu, či skupiny aspektov, prípadne úplnej absencie nejakých iných charakterových rysov a gradácie ich antonymov.
Proste variácií typov aspergerstva je, dá sa povedať nekonečné množstvo, avšak ak si vygooglite slovo „asperger“ vyhodí vám to stovky ďalších informácií, ktoré doplnia a podstatne obohatia to, čo som uviedol ja, ako autentickú skúsenosť a následné z toho plynúce zovšeobecnenia.

fialka71

brief: nižšie link o článku o AQ teste, pod článkom je link na test v originále, v diskusii je link na verziu preloženú do slovenčiny.
www.asperger.sk

fialka71

Mozno Ti zatial, kym sa odvazis riesit dg., pomoze skutocnost, ze existuje portal o AS:
www.asperger.sk
Prispievaju tam aj dospeli s AS, mnohe clanky pise mlada zena s AS, ktora sa o svojej odlisnosti rozhodla hovorit verejne.

Aj ja Ti odporucam obratit sa na Andreas, konkretne dr. Janosikovu, ona diagnostikuje aj dospelych s AS. Ak by si uprednostnil prvy kontakt mailom, daj vediet.

Pripadne ak by Ti viac vyhovoval kontakt s muzom, diagnostike dospelych s AS sa venuje ak psychiater Alaksa:
psychiatrická ambulancia v Poddunajských Biskupiciach špecializovaná na problematiku dospievajúcich a dospelých ľudí s poruchou autistického spektra
tel: + 421 904 166 143
e-mail: alaksa(at)3lobit.sk

Nic si nemusis prichystat, staci jedna veta, ze mas podozrenie, ze mas AS, odbornik Ta uz dalej navedie otazkami. Je to dobre riesit skor, nez Ti ten system, ako prezit v spolocnosti, zlyha. Vela zdaru.

lionesssssss

Penguin, rozhodne ti čo najskôr odporúčam navštíviť centrum Andreas v Bratislave (niekto ti tu už dal aj link)... je to najlepšia cesta ako si pomôcť... neodkladaj to... na čo sa trápiť, ak sa nemusíš... veľmi ti držím palce

Jano83

Vysetrenie na Aspergerov syndrom sa da urobit v Bratislave v Autistickom centre Andreas. Tu je link, najdes tam aj kontakty.
www.andreas.sk
Skus sa na nich nakontaktovat, dohodnut si termin. Tiez som tam absolvoval vysetrenie a boli velmi prijemni.