Ako sa mám správne rozhodnúť ? (zamestnanie)

Príspevok v téme: Ako sa mám správne rozhodnúť ? (zamestnanie)
nerozhodnaos

Ahojte, mám ťažkú dilemu. Ostať v súčasnom zamestnaní alebo odísť tam, kde mi núkajú o 350e viac?
Súčasné zamestnanie ma veľmi baví, chodím do práce rada, mám super kolegov aj šéfov. Som ale ešte v skúšobnej lehote a ide o veľkú firmu.
Dostala som ale ponuku od inej, malej firmy. Musím sa čím skôr rozhodnúť, či ich ponuku prijmem alebo nie. Plat je o 350 eur vyšší, väčšinu ľudí v tej firme poznám a mám s nimi dobré vzťahy. Lenže je tu otázka - nie som si istá, či ma tá práca bude baviť. Bolo mi síce podrobne opísané, čo a ako budem robiť, ale neviem si spraviť predstavu, či ma tá práca bude naozaj napĺňať. Už teraz viem, že v tej novej firme budem mávať veľa nadčasov, tam sa dosť tvrdo maká. Ale nevadí mi to.
Najviac ma trápi to, ako sa zachovám k súčasnému zamestnávateľovi, ak novú ponuku prijmem. Budem vyzerať ako nejaká mámonárka, ktorej ide len o peniaze, ako nejaká nevďačná osoba. A to nechcem. Ja som bola a aj stále som veľmi šťastná a spokojná v tejto práci. Tak neviem. Poraďte prosím, čo by ste v takejto situácii robili vy?

Slobodna

všetko má svoje výhody aj nevýhody. Ja by som, napriek vyššiemu platu, zostala tam kde som spokojná. Dnes má málokto možnosť robiť prácu, ktorá ho baví, v dobrom kolektíve. Určite kvôli nadriadenému nemusíš mať žiadne výčitky ak by si sa rozhodla odísť, veď je to smiešne, každý predsa myslí predovšetkým na svoje blaho. No, ak chceš vyšší plat, tak si ho musíš aj odmakať, nadčasy a robenie práce, ktorú nemáš v popise práce, budeš musieť žiť aj dýchať za tú firmu. Možno ti to teraz nevadí, ale nebudeš mať žiadny súkromný život, oddych. Nevydržíš to dlho ťahať, to mi ver a po čase si povieš, že ti tie prachy za to nestoja. Každopádne sa musíš rozhodnúť ty sama. Ak potrebuješ nejak súrne peniaze tak neváhaj.

M74

nerozhodnaos: V malej firme sa skôr môžeš stať "nenahraditeľnou", už sa mi dva krát stalo že moji kolegovia v menších firmách z rôznych dôvodov odišli a zostal som sám a jediný kto ovládal problematiku. O tom aké výhody to prináša hádam netreba moc písať.
A ešte k Tvojmu rozhodovaniu: 350E nie je až taká malá suma, hlavne pri terajšom plate, je to o 30% viac. Na Tvojom mieste by som sa skúsil u terajšie zamestnávateľa informovať o možnostiach zvýšenia platu, možno aj keby to nebolo o 350E, ale menšie "vydieranie" môže pomôcť. Ono zase ťahať plno nadčasov nie je nič moc, nakoniec možno zistíš že hodinovo ten plat nie až o toľko vyšší.

nerozhodnaos

M74 - úplne, ale naozaj úplne si vystihol moje momentálne pocity, akoby si mi hovoril z duše. Ďakujem za skvelý komentár, ktorý ma povzbudil v rozhodnutí.
Ďakujem aj všetkým ostatným za osobné názory, veľmi si cením čas, ktorý ste venovali tejto diskusii.
Už som viac menej rozhodnutá, v pondelok vám napíšem, ako to dopadlo.
Prajem všetkým veľa úspechov v pracovnej oblasti :)

M74

No či je veľká firma naozaj istotou, to by som možno aj zapochyboval. Tam jedného dňa príde zhora príkaz znížiť stav zamestnancov o 10% a je vymaľované. Osobná skúsenosť, našťastie ja som zostal. Ani kariérny postup nie je istý, vždy je tam dosť iných, ktorí môžu skôr dostať príležitosť. Ideálnou metódou ako spraviť rýchlu kariéru je byť vo firme pri jej začiatkoch.

ta3

je velikanske plus, ked nas robota bavi, lebo travime v nej tretinu casu, Tvoj plat momentalne nie je najhorsi, robota Ta naplna, su tam skveli ludia vcetne sefov, je to velka firma, kde je vacsi predpoklad trvalej pozicie, si iba v skusobnej lehote, casom Ti urcite podvysia, tak ja na Tvojom mieste by som nespekulovala, peniaze su lakave, ale nie su vsetko a ani nevies, ci by Ta ta nova robota bavila
co by si mala ale urobit je to, porozpravaj sa s terajsim sefom ake mas vyhliadky v sucasnej firme, ci s Tebou pocitaju nastalo, to je to najdolezitejsie, ak bude odpoved kladna, nevahaj a zostan
toto je moj nazor, Ty sa rozhodni podla seba, good luck

elsa5.5

nie je nad to ked ťa práca čo robíš naplňa a máš dobrý kolektív,ale aj peniaze sú dôležité,môžeš sa porozprávať zo šéfom či by sa ten plat mohol upraviť teraz alebo časom,alebo prestúpiť a to už si musíš rozhodnúť sama,ja by som si skúsila dohodnúť vyšší plat...,málokde nájdeš prácu ktorá ťa bude baviť s dobrým kolektívom a ešte aj dobrou výplatou.to naozaj záleží čo ty chceš...

kafe

Nerozhodnaos, ty predsa vykonávaš pre firmu nejakú prácu, za ktorú ťa oni platia. To je všetko. Nemáš žiadne iné, ľudské, morálne a neviem aké záväzky, jedine robiť svoju prácu skutočne poriadne. Už tu bolo spomenuté, že ak ťa vyhodia, firma kvôli tomu určite nebude nariekať a trápiť sa.. sucho sa skonštatujú fakty a dovi dopo. Toto má byť podľa mňa čisto rozumové rozhodnutie, neťahaj do toho empatiu ani city.. počúvaj aj to, čo ti hovorí srdce, ako to cítiš, vnímaš ale rozhoduj sa hlavne rozumom.

uhlie

Myslim, ze by si mala odist z obidvoch zamestnani. Pokial sa nedokazes rozhodnut sama, znamena to, ze nedokazes vykonavat ziadnu riadiacu cinnost a mas sklony radit sa s ludmi, ktori tvoje problemy podrobne nepoznaju a teda ti nedokazu ani spravne poradit. Nemozes teda vykonavat ziadnu samostatnu cinnost a mala by si vykonavat len pracu malo narocnu na intelekt. Poziadaj preto sefa, aby ta preradil na takuto pracu a znizil ti mzdu, lebo teraz v podstate len okradas kolegov, ktori sa dokazu samostatne rozhodovat a vykonavat svoju pracu spravne.

cinni

mala firma je riziko,... moze rychlo skoncit,..ja by som asi ostala v istote, vo velkej firme, kde mas moznost postupu a hlavne ak ta praca bavi. Ak by si sa rozhodla odist, nema ti to co byt blbe, tak ako zamestnavatel moze dat tebe hocikedy vypoved, rovnako mozes aj ty jemu..musis mysliet len a len na seba, zamestnavatel to robi tiez, bez vycitiek:)