aktualne dejstvo vo svete

chladomor

Nie, Lýbia bola len najbohatšou Africkou krajinou, ale zároveň je to počtom obyvateľov malá krajina, tak asi 6 miliónov obyvateľov. Navyše spojencami Lýbie boli tamojším "ľudovým" povstaním Európske štáty, ktoré toto spojenectvo z nejakých príčin zrušili. Sankcie a bezletovú zónu na Lýbiou vtedy odsúhlasila celá OSN, teda aj Rusko a Čína, čo sa dnes o Sýrii a Iráne povedať nedá. Voči Sýrii sa postavila jedine EU, USA a Liga arabských štátov. Navyše Irán dodáva veľa surovín do Číny a tá si nemôže dovoliť prísť o tento zdroj. Inak možno príčinou snahy USA o vojnu v Iráne je práve to, že chcú Čínu pripraviť o zdroje a tým obmedziť jej ekonomický rast. Sýria je háklivý prípad v tom, že asi o mesiac sa budú po jej výsostných vodách, prípadne v ich blízkosti, premávať jedna ruská a jedna americká lietadlová loď, takže sa kľudne môže stať, že na stane situácia, ktorú budeme po rokoch nazývať Sýrska kríza. Avšak nepredpokladám, že tam vypukne vojna, lebo by to viedlo k otvorenému konfliktu medzi Ruskom a USA. Podobné je to aj v spomínanom Iráne.

Takže mne sa vidí, že vojna na blízkom východe nebude, lebo by nás vyšla príliš draho. Smerodajné však je, ako celú situáciu vidí velenie americkej armády, prípadne americkí mocipáni. Tím sa situácia vo svete, kde sa čoraz viac vzmáhajú ostatné mocnosti, nemusí páčiť a ak sú dostatočne šialení, môžu mať úmysel rozpútať svetový konflikt, kým majú ešte vo svete veľkú vojenskú prevahu. Navyše súčasná patová situácia na blízkom východe neutralizuje americké plány v danej oblasti, o ktorých asi nikto nepochybuje. To je tiež jedna vec, ktorá sa Američanom nemusí páčiť. Keďže však do hláv amerických vojvodcov nevidím, neviem čo bude. Najskôr asi žiadna vojna nebude a to aj pre to, lebo v USA budú onedlho voľby.

lost

No dufam ze mas pravdu :)

Inac aka bola pravdepodobnost ze napadnu Libyu? (predtym som to velmi nesledoval, ale ved prave ta krajina bola najsilnejsia v Afrike, ci este nie ?)

chladomor

Vojna v Iráne je v súčasnosti skôr menej pravdepodobná. Je to 77 miliónová krajina s komplikovaným terénom a taktiež nie nepatrí k zaostalým krajinám, ako by si tu niekto mohol myslieť. To už by nebola taká vojna ako v Iraku, kde dĺžku vojny určovala len čas potrebný na to, aby sa tanky dostali do Bagdadu, prípadne ešte počasie.
Tam by bolo treba okamžite ovládnuť vzdušný priestor a to by ani americké letectvo nemuselo zvládnuť s nulovými stratami.
Ešte väčšie straty by súviseli s pozemnou ofenzívou, nehovoriac ešte o veľkom počte vojakov, ktorí by museli byť nasadení. Aspoň pol, lepšie jeden milión vojakov a do takej vojny sa dnes nikto púšťať nebude.
Navyše budú za chvíľu voľby v USA, a Čína by bola nútená Irán chrániť.

Reálne nevyzerá ani vojna v Sýrii, lebo je tá je pod ruskou ochranou. Nateraz sa zdá, že akákoľvek vojna na blízkom východe je buď neuskutočniteľná, alebo by viedla ku globálnemu konfliktu.

lost

dalo sa cakat ze iran bude dalsi na rade :)

ved ani minule nenasli jadrove zbrane, no dnes uz zrazu "maju"

otazne je, ci je iran dostatocne sialeny znicit svet - lebo dobit ho nedobije, to je jasne..

vela ludi ma nazor (hlavne z US) ze irancania su extremne ambiciozny a ak by mali atomovky, pouzili by ich.

tak zoberu 10 tisic vojakov z afganistanu a rovno supnu do iranu, ved to je za rohom :D

no vojna by bola extremnou pomocou pre financny system (ako dolar, tak euro, ale hlanve pre USA..) a po vojne tam poslat svoje firmy stavebne a niekto sa zase nabali, ved uz to poznate.. ;)

ak by niekto chcel dalsie tipy, ktora krajina pojde dalsia na rad, staci si zobrat ktore krajiny este stale maju centralne banky neovladane istou "rodinou" , myslim ze sa zacinaju na R, lenze spelling mi nikdy nesiel, tak to je fuk.

chladomor

Táto zatuchnutá téma, je dnes celkom aktuálna. Asi pred mesiacom sa začalo intenzívne obviňovanie Iránu z vývoja jadrových zbraní. Potom nasledovalo odsúhlasenie sankcií, čo sa nepáči Rusku a Číne. pred týždňom krajinu opustili západní diplomati. Dnes vraj (skôr klamú) Iránci zostrelili americké bezpilotné lietadlo. Rusku sa situácia okolo Iránu nepáči do takej miery, že v Kaliningrade umiestnila rakety mieriace na Európu.

Americká armáda pred niekoľkými dňami zabila 24 Pakistanských vojakov, dnes dvoch civilistov, ktorí sa zatúlali za afganské hranice. Pakistan si už viac neželá spolupracovať s USA a zásobovanie vojakov v Afganistane môže byť ohrozené.

Najvážnejšia situácia je však v Sýrii, kde vláda ani pomocou násilia nevie zábrániť nepokojom v krajine. USA EU a Liga arabských štátov (zrejme prozápadná) odsúhlasila tvrdé sankcie voči Sýrii a zrejme čoskoro odsúhlasí aj bezletovú zónu nad Sýriou. Rusko chce svoje záujmy v Sýrii a 100 000 občanov Ruska, čo tam žijú chrániť a vyslalo tam svoju lietadlovú loď, ktorá tam má doraziť do konca roka. Ešte skôr sa tam dostane Americká Lietadlová loď George H.W. Bush.

Takže za posledný mesiac svetové mocnosti dosť napínajú svaly. Uvidíme, ako sa to nakoniec vyvinie. Čo si o tom myslíte vy?

lost

Mimochodom, v Libyi maju rovnaky plat ako mame my na Slovensku.
Benzin tam maju za 12 centov a elektrinu za 12 desatin centu.

To je sranda, co ?? ;)

uhlie

No vojny vzdy boli, su a budu. Slovo "mier" je len hypoteticke. Aby sa clovek mohol najest musi vyklcovat vselijake rastliny-psenicu a tak. Ak sa chce zviera najest musi zozrat ineho zvera a clovek tiez. Boj prebieha stale a na vsetkych frontach od kadejakych virusov, az po Vesmir. Ale to len tak na okraj. Aj to, ze su ludia dneska tam, kde su je len vdaka vojne. Na to aby opoclovek zliezol dole zo stromu, musel mat istotu, ze sa ho vsetky ostatne zvery - diviaky, levy, togre a hrochy boja.