krátkozrakosť a čítanie

Príspevok v téme: krátkozrakosť a čítanie
marekovic99

Chcel by som sa opýtať jednu otázku.Som krátkozraký a mám dioptrie 2,75 a cilindre 0,75 na oboch očiach. Pri čítani kníh mám, alebo nemám mať okuliare na sebe? Ide mi to to aby som oku neuškodil , či už jedným alebo druhým spôsobom. Čo je pre oči lepšie? čítať s alebo bez okuliarov na diaľku.

Ďakujem

sara24

Ahoj, 7 rok nosim okuliare do dialky a mam dioptrie 1tky, cylindes asi tiez 0.75..nosim ich stale a citam v pohode, myslim, ze lepsie ako keby som ich nemala..ta tych 7 rokov sa mi zrak zhorsil o stvrt dioptrie, ale musim zas brat do uvahy ze som si zrak dost namahala, vystudovala vysoku skolu a hlavne neustale zaostrovala na prednaskach na platno..vyslovene som citila ako mi to nerobi dobre a v stvrtom rocniku prislo to jemne zhorsenie zraku..

jajkafr

ahojte
každý sme iný... niekto má rovnaké dioptrie aj 10 rokov a okuliare nosí stále alebo sú aj taký čo ich nosia len na čítanie a tiež sa im nemenia dioptrie... ale sme aj takí, kotrí potrebujeme každý pol rok silnejšie dioptrie... ja som začala s 0,25 a teraz mám už 1... okuliare nosím takmer stále... napr. moja kamoška tiež nosí okuliare stále a jej sa po pár rokoch zrak dokonca začal zlepšovať teraz jej dala očná o 0,5 dioptrie slabšie sklá...
marekovic
keďže mám cylindre pravdepodobne máš astigmatizmus čiže máš problém vidieť aj do blízka... ja to mám tiež a bez okuliarov nedokážem čítať knihu lebo ma rozbolí hlava a nevidím ostro... takže moja odpoveď nos okuliare aj keď čítaš... ak má niekto len čisté dioptrie na diaľku do blízka s nimi nevidí dobre, ale keď máš cylindre tak to je iné

kika-

katyyy a prečo si nosila okuliare na blízko stále aj vonku,aj do diaľky,však sa to nesmie.ináč neviem aké dioptrie si mala,ale čím väčšie tým horšie vdíš s tým do diaľky ked to máš na blízko.Napr.ja mám len 1,00 ale ked sa pozriem 2-3 metre v tých tak už to nie je čistý obraz.

titi...

Skofii závisí aj od toho koľko máš rokov.Niekomu sa to trocha zlepšuje,inému nie.Ja mám dcérku,má 0,25 aj 0,50 na druhom oku už 3 roky,zlepšovať sa nezlepšuje,ale ani sa nezhoršuje.

skofii

takze okuliare môžu aj pokaziť zrak ? ak tie okuliare nemas presne vymerane od niejakeho optika tak vtedy asi môžu čo ? a môže sa ti zrak aj napraviť ked nosiš okuliare ?

katyyy

Ja som nosila okuliare na blízko aj bežne doma a vonku... a zrak sa mi pokazil ešte viacej aako vtedy keď som ich nenosila vôbec. Mala som si ich radšej davať iba na čitanie, počitač.. a zrak by som si ušetrila.

............

ja mam okuliare dodialky mamich sice 4 dni ..ale vobec neviem precitat nic nablizko neviem comam stim robit ..mozem mat zle dane dioptrie alebo co

skofii

ja som tiež ktátkozraky a mam okuliare (2,50) ak ich budem nosit môže sa mi zrak zlepšiť ? Alebo uz vždy budem tak slabsie vidieť do diaľky ?