dvojite obcianstvo

Príspevok v téme: dvojite obcianstvo
slavica

dobry den, viete mi povedat ako je to s dvojitym obcianstvom, neviem po tych parlamentnych natahovackach, ci mozem ziskat obcianstvo inej krajiny (nečlen EU, ktory dvojite obcianstvo tiez poskytuje) a ponechat si slovenske..alebo slovensky obcan strati obcianstvo len ak ziska madarske? ked ziska ine, tak nestrati slovenske?

slavica

Dakujem, pre mna je dolezity odstavec 17, takze by som stratit nic nemala. Ale je pravda ze je to fakt hlupe, ako tento stat odhana ludi...a smutne

lost

Chude Slovensko, nie zeby si drzalo ludi u seba (aj ked maju obcianstvo inde), ale posiela ich do pecka :)
No nech len posiela :D

beskyd

z ust. zakona c. 40/1993 Z. z. o statnom obcianstve SR vyplyva nasledovne:

§ 9

(16) Štátny občan Slovenskej republiky stráca štátne občianstvo Slovenskej republiky dňom, ktorým na základe výslovného prejavu vôle, ktorým je žiadosť, vyhlásenie alebo iný úkon smerujúci k nadobudnutiu cudzieho štátneho občianstva, dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo.

(17) K strate štátneho občianstva podľa odseku 16 nedôjde, ak štátny občan Slovenskej republiky nadobudol cudzie štátne občianstvo v súvislosti s uzavretím manželstva so štátnym občanom cudzieho štátu, a to za predpokladu, že cudzie štátne občianstvo manžela nadobudol za trvania spoločného manželstva.

(18) K strate štátneho občianstva podľa odseku 16 nedôjde ani vtedy, ak bolo cudzie štátne občianstvo nadobudnuté narodením.

(19) Ten, kto stratil štátne občianstvo podľa odseku 16, je povinný bezodkladne túto skutočnosť oznámiť obvodnému úradu v sídle kraja.

§ 9b

(1) Priestupku sa dopustí ten, kto

...
d) neoznámi bezodkladne stratu štátneho občianstva Slovenskej republiky podľa § 9 ods. 19.

(2) Za priestupok podľa odseku 1 písm. a) sa uloží pokuta od 33 eur do 331 eur a za priestupok podľa odseku 1 písm. b) až d) sa uloží pokuta vo výške 3319 eur.

(3) Priestupky podľa tohto zákona prejednáva Obvodný úrad Bratislava.