meditacia

Príspevok v téme: meditacia
rena23

Mate niekto skusenosti s meditaciou? Ja som s nou zacala podla jednej prirucky, ktoru pred par rokmi vydal ikar. Velmi mi pomaha, ale mam pocit, ze mi to uz nestaci a chcem ist hlbsie. Nemam zaujem o nabozensku meditaciu, len o ponor do vlastneho vnutra a rozvoj predstavivosti. Neviete niekto poradit k tomu nejaku dobru stranku alebo knihu? Dakujem.

Genesis

meditoval som asi rok. Taktiez som chodil na sagaja jogu co je vlastne tiez z velkej casti meditacia.

Bohuzial ziadne ani tie najmensie pozitivne ucinky na mna nemozem potvrdit.

Daleko sa citim lepsie po kratkom zdriemnuti (alebo staci lahnut si zatvorit oci a pocuvat napr Donutila) ako po meditacii.

9MICHAELA9

PROSBA O POMOC S DOTAZNÍKOM K POSTUPOVEJ PRÁCI

Zdravím:)

volám sa Michaela študujem tretí rok psychológiu v Olomouci, pracujem teraz na postupovej práci na tému Metódy rozvoja všímavosti: meditácia a terapia tmou. V rámci výskumu štandardizovaným dotazníkom porovnávam skupinu ľudí pravidelne meditujúcich, tých ktorí absolvovali terapiu tmou a "bežných" ľudí ktorí pravidelne nemeditujú ani neabsolvovali takúto terapiu.

Chcela by som teda poprosiť o pomoc so spomínaným dotazníkom. Budem veľmi vďačná za každého z vás , kto si nájdete na to chvíľku. Najťahšie sa mi zbiera skupina ľudí meditujúcich, preto mi napadlo napísať tu na fórum. Vyplnenie trvá približne 15minút a veľmi, veľmi by ste mi tým pomohli.

Tu je link na spomínaný dotazník: docs.google.com

Ďakujem za pomoc a krásny večer prajem.

bibba

medituje tu niekto? dnes som sa konecne dostala k tomu, ze som si precitala knihu o meditacii a asi to skusim, ze budem takto relaxovat. naozaj to cloveku tak pomoze ?

_lucy_

Áno, zen ako taký je odnožou mahajánskeho buddhizmu. Ide o techniku používanú týmto smerovaním. Ale vzhľadom na to, že tam ide o skrotenie a pochopenie svojej mysle to má aspoň u mňa miesto nad ostatnými náboženskými praktikami. A rena23, zatiaľ ti moc neviem poradiť, lebo som v tomto smere tiež začiatočník. Čítala som si zatiaľ na nete koány a tieŽ o meditácii. Ak sa dostanem na religionistiku, tak ti o pár rokov budem povedať erudovanejšie. :)

_lucy_

Dnes som skúšala mať tichú myseľ väčšiu časť dňa, bolo to upokojujúce, ale zároveň som oveľa viac vnímala okolie, nádhera.
Zatiaľ ho nepoznám do hĺbky, ale myslím, že zen je inteligentný...Koány inšpirujú a človek sa aj zasmeje.:)
A myslím, že s tou polohou by si si zasa nemala robiť ťažkú hlavu, seď ako ti je pohodlné a hlavne zvládni svoje úzkosti.:)

rena23

lucy, dakujem za tipy, vyskusam. :-) Na nete som pozerala aj zazen, velmi ma to zaujalo, ale meditacna poloha sa mi zdala velmi krkolomna na to, ze mam problemy s klbami.

_lucy_

Čo teda skúsiť niečo jednoduché? Totiž- buď vedomé dýchanie, kedy si plne koncentrovaná na nádych/výdych alebo si nakresli nejaký kruh veľkosti mince či krížik, daj si ho pol metra pred seba a koncentruj sa. V podstate ide o to, že si musíš vyprázdniť hlavu- možno to nebude také zaujímavé ako tie meditácie o symboloch a farbách (inak, ako si to robila??? zaujímavé) a keď sa ti to podarí, aj strach by mal začať miznúť. Kamaráti robili tieto vyprázdňujúce meditácie a cítili sa po tom úžasne, treba skrotiť svoju myseľ- ale samozrejme, hneď neprináša ovocie, je to skôr beh na dlhé trate. Po mature to začnem praktikovať aj ja, kamoš vravel, že 2 mesiace zaberie vyčistiť si hlavu, tak uvidíme. Sú to síce meditácie zo zenu (ktorý pokiaľ mi je známe nemá ani žiadne dogmy), no nejde tam o žiadne mantry, tantry ani náboženské predstavy, iba konrentrácia. Ako píšeš- ponor do vlastného vnútra.
Každopádne myslím, že úzkostnú mám aj ja, ale zároveň mám aj silnú sugesciu, tak ak sa ti nechce dlho trápiť s vyprázdňovaním, možno by ti mohla pomôcť moja metóda, aj keď znie čudne, mne to fungovalo.:D Najprv som sa začala zhlboka nadychovať nosom, potom som chvíľu zadržala dych a postupne dlho ústami vydychovala a tiež som sa snažila odpútať od myšlienok. Po nejakých 3 minútach som si predstavila emocionálny stav, ktorý chcem prežívať- napr. "pohoda", predstavila som si, aké to je, sústredila som sa na to slovo v duchu a čoraz viac som sa uvoľňovala, zrejme som si to dobre vsugerovala...dá sa to robiť kdekoľvek-vo vlaku, na nudnej hodine... :)