Bdelá kóma

Dee6

Ahojte, chcela by som obnovit tuto temu, a zaroven sa opytat na skusenosti s bdelou komou... je mozne, ze clovek v bdelej kome ocami vnima, pozoruje, pri spominani na minulost ci ukazovani fotografii z minulosti rozplace sa, atd.?? Zaujima ma vsetko, co moze cloveku pomoct, vysetrenia, terapie, cokolvek... dakujem.

Prekvapena

DSS sa vybavuje na samospravnom kraji a nie na UPSVaR a som si ista,ze na VUC ke dali lujzer maximalne informacie.

Prekvapena

Clovek v bdelej kome potrebuje zdravotnu starostlivost a to hlavne ked ma tracheu a nie soc.starostlivost a je smutne,ze sa z toho obvinuje kraj.

zuzik2020

Ahojte, je to veľmi smutná ale stále častejšia téma. Osobné skúsenosti nemám, ale ako zdr. sestra o tom niečo viem. O zariadeniach v každom okrese Vás vie informovať sociálna sestra, problém je, že takýchto zariadení je málo a často sú plné. Štát o takom niečom nechce vedieť, ako o mnohých iných problémoch, preto takéto ústavy nevytvára. Pravda je , že zamestnanci musia byť vysoko klvalifikovaní aby zvládli prácu s monitormi a je nevyhnutné, aby títo ľudia intenzívne rehabilitovali !!!! Je veľmi úspešná tiež liečba v hyperbarickej komore. Pokiaľ si myslíte, že to zvládnete doma, čo sa dá, len treba chcieť ale nesmie sa obetovať len jeden, lebo je to naozaj ťažké ako psychicky tak aj fyzicky, sociálna sestra Vám poradí kde začať a s akými žiadosťami. Čo Vám poisťovňa nepreplatí, lebo bohužiaľ Vám určite aspoň raz povedia, že na to nemáte nárok , ale aj to by som si overila na portáli ministerstva zdravotníctva, pretože oni najlepšie poznajú zákony, kt. vydali. Stále ešte ostávajú rôozne inštitúcie a organizácie, ktoré Vás aj psychicky vedia podržať a často pomôcť s kúpou zariadenia resp. poradiť. Držím všetkým palce, nech vyzdravíte čo najskôr, lebo nádej zomiera posledná.

A odkaz pre všetkých: Kiež by sme si na tieto organizácie spomenuli aspoň raz do mesiaca a nie len vtedy keď to potrebujeme, určite by potom vedeli pomôcť mnohým.

lujzar

Kvetinka789, dakujem pekne za informaciu...idem skusit. Brat musi byt odsavany z pluc, a krmeny cez sondu takze domov si ho zobrat nemozeme. Je to smutne, ze trencin ako krajske mesto, mi nevie ponuknut riesenie a odkazuju ma na hospice, vzdialene aj 100km od trencina.
Este raz dakujem za info.

ddana

Lujzar, najskôr treba vedieť, či ho chcete niekam umiestniť nastálo, alebo len na krátku dobu. Ak nastálo, je potrebné navštíviť UPSVaR v mieste bydliska a tam vám podajú info, ako postupovať pri vybavovaní miesta v Domove sociálnych služieb.

Kvetinka789

Lujzar,

v ktorej časti Slovenska bývate ? Lebo v trnavskej nemocnici teraz v apríli otvorili nové oddelenie pre pacientov v tazkom stave - vola sa to Oddelenie dlhodobej intenzivnej starostlivosti - myslim, ze tam by sa o Vasho brata v bdelej kome mali vediet postarat. Skuste sa tam informovat.
Dam Vam sem link na to oddelenie:

www.fntt.sk

Kontakt na lekarku MUDr. Železkovovu - telefon: 033/5938 803

Mozem sa spytat, ako je na tom Vaš brat ? Musi byť napojeny neustale na pristroje ? Alebo zvlada dychat sam ? Myslite si, ze by ste boli schopní sa onho postarat aj doma ? Pytam sa preto, lebo my mame doma uplne bezvladneho clena rodiny priputaneho na lozko, tak to dokazem pochopit. Ale nastastie nie je v kóme. Tak vy to mate zaiste tazsie.

lujzar

Dobry den, chcela by som obnovit temu bdela koma...Mam 32r.brata, ktory je 4 tyzdne v bdelej kome. Prosim o radu, potrebujem najst nejake zariadenie, kam ho mozme umiestnit, nakolko v nemocnici dlhodobo byt nemoze.
Dakujem pekne za akukolvek radu.