Ryža

Príspevok v téme: Ryža
punk_zero

Dobry den, na internete som nasiel vela stranok kde sa pise o ryzy basmati alebo o jasminovej ryzy. Pise sa o ich zdravych ucinkoch. Mam zaujem konzumovat uz iba naturalnu ryzu, ale ta je asi drahsia ako lupana biela. Nechapem. Som z Michaloviec, no este neviem ci u nas predavaju taku ryzu, no dovazat na objednavku ju nebudem. Nebudem zbytocne postovne platit. Poradite mi, skade kupujete vy Natural ryzu? pripadne ake mate s nou skusenosti. Dakujem :)

Jasminova ryza je tato:

www.indiashop.sk

BJ

Na tu naturalnu ryzu vyskusaj i-obchod berkana. Myslim, ze ak objednas za urcitu sumu, neplatis postovne. Ryza sa da poriesit aj do zasoby a maju tam vela zaujimavych veci, takze myslim, ze sa toho da nakupit viac.

Mne sa basmati pomerne rychlo objedla, ale mozno ju nepripravujem spravne. Zato jasminova ryza mi chuti ovela viac. Skusal som aj porovnat, v jednej miske som mal ryzu z Lidla, a v druhej basmati, a vtedy som citil, ake odporne pachute ma ta obycajna biela... humus.
Ziadnu inu bielu ryzu, iba ak jasminovu alebo basmati.
Pre bratislavakov, najlacnejsie najdete tieto ryze v obchodoch Namaste India (exoticke potraviny zo skultetyho ulice, oproti pizzerke La Mamma) a novych exotickych potravinach v starom Avione (pri americkom namesti)... myslim, ze ked sa kupi 5 kilove balenie, jasminova ryza tam vychadza 1 euro/500g , co je dokonca menej, nez za niektore humusne biele ryze v klasickych obchodch... napriklad taka SOS stoji viac, a to sa neda porovnat, o kolko je ta jasminova kvalitnejsia.

Inak, naturalna ryza zmiesana s pohankou... nic zdravsie v obilnej risi neexistuje. :-) To sa neda porovnat o kolko lepsie mi je.
Ked si dam bielu, som viac unaveny, ale ked si dam naturalnu ryzu s pohankou, som plny energie.

Deria

Ja tiez robim ryzu (ako spominal aj RNG) na cibulke. Poprazim trochu cibulku na oleji, pridam do cista vyumyvanu ryzu, zalejem zeleninovym vyvarom a dusim, pricom ju neodkryvam. Moja ryza musi byt mäkka ale nie lepkava. Este ju dochutim a ozdobim posekanou petrzlenovou vnatou. No parada, mozem ju jest aj samotnu.

- mira

Ryža obsahuje niektoré aminokyseliny, ktoré potrebujeme na tvorbu vlastných bielkovín. ak chceme mať kompletné aminokyseliny, treba ju dopĺňať strukovinami. Stačí 1 lyžica strukovín na porciu.
Ryža natural je veľmi prospešná. Má zložité sacharidy, minerály, vitamíny a je vhodná pri bezlepkovej diéte, regeneruje črevo. Treba ju variť minimálne 50 minút, domäkka. A aby naša strava bola zásadotvorná, doplniť ju zeleninou a semienkami.

RNG

Ryza je jedna z najstarsich kultivovanych plodin. Dners je vyslachtenych hromada druhov, z roznymi chutami a obsahom zivin.
Co ale je v obchodoch bezne dostat je velmi masla cast ryzi.
Ryza sa upravuje najprv lupanim vonkajsieho obalu(plevy) a predava ako Brown rice=hneda ryza
potom sa obieli celkom a predava ako ryza s klickom
potom pre trvanlivost sa uplne odrazi klicek, ktory obsahuje rychle sa kaziace latky a zostane len prakticky cisty skrob a to sa predava vo vacsine, lebo je to trvanlive.
Hneda ryza ma dost bielkovin, ale zial;bohu nie vsetky potrebne, preto ludia , ktorych ryza tvori podstatnu cast potravy su na niektore aminokyseliny podvyziveni.
Su aj ine zrniny, ktore nepatria do skupiny Oryza sativa alebo Oryza glaberrima.
Hodne sa pouziva napr v USA tzv divoka ryza(wild rice), ktora je semeno travin rodu zizania. Predava sa nelupana, vyzaduje dlhsie varenie ma prijemnu orechovu prichut a ovela vyssie hodsnmoty zivin ako kultivovane lupane a bielene ryze.
Este stale rastie na miestach divoko a indiani ju zberaju z kanoe tak, ze ked je zrela udieraju ju smerom zvonku do kanoe a tak zrnka lietaju do kanoe.
Samozrejme takato autenticka divoka je znacne draha, ale uz su aj krajiny, kde sa pestuju tieto druhy v intenzivnom polnohospodarstve.
Chute a pripravy ryze su rozdielne, niektore vyzaduju suchu sypku ryzu, niektore ciastocne lepkavu pre tych co jedia palickami a niektore uplne ulepenu, napr na rizotto
Moja zena robi ryzu varenim v slepacom vyvare, s celou cibulou a klincekom do nej zapichnutym.
Tak robi hnedu ryzu, bielu dlhozrnnu kaliformsku, ale na divoku ryzu pouziva viacero korenin a pridava tak isto vyvar, najma slepaci, ale aj hovadzi obcas.

vevericka

smailiqa..odkial si?? ak z Ba, tak wasabi maju v asia food kusok od dunajskej (ale neviem presne ako sa vola ta ulica, tusim ferencikova, alebo fercikova? ) je to za rohom, ja som si teraz kupila pastu v Rakusku a tusim si spravim sushi:)

aanička

mne osobne jazminová ryža strašne smrdí, ani mi veľmi nechutí a ryža natural mi taktiež nie je moc po chuti. takže také ja mám skusenosti.

smajliQa

ryzu natural kupite upln ez ehocikde... ved to nie je vyrobok, co sa neda zohnat...
to uz s takym wasabi mam vacsi problem!! ach!!!