UMB BB prekladatelstvo a tlmocnictvo

Milan 12356

ahojte :-) chcem sa spitať či študuje dakto na umb odbor učitelstvo praktickej výchovy chcem vediet aké su tam predmety a ci je toho vela ako učenia chcem študovať externe dakujem

majulinka

ja som tam rok chodila na AJ-NJ, ale to bolo este pred 5 rokmi, ale odisla som. teraz studujem len anglinu ale ucitelstvo. ale tak ci uz je to prekladatelstvo abo ucitelstvo, tak je dolezite asi to ako napisal invisible, ze to nie je take ucenie ako asi na strednej skole, ze vlastne sa uci len gramatika a robia sa ulohy, listening, speaking, reading. na vyske to uz je velmi do hlbky a hlavne skoro vsetko sa na skusky treba ucit v AJ(a to aj ked som bola na tom prekladatelstve)-takze treba byt fakt dobry, na tom prekladatelstve tym viac, a ked dobre pamatam,tam sa ucili aj slovenske predmety, ako morfologia, syntax, ortografia slov.jazyka a pod. aj ked slovencinu nestudujes, ale je to prekladat. tak aj to treba

invisible91

No a ešte dopoviem tak všeobecne: V prvom rade si treba uvedomiť, že univerzita nie je jazykova škola. Nebudeš mať teda takú angličtinu že sa naučíš zopár sloviek a trápnu gramatiku ako tomu bolo na strednej. Tu to bude iný brutál: Budeš tu mať všetko: Morfu, syntax, lexiológiu- ale to nebude gramatika ako na základnej. Tu pôjdeš do hĺbky až dosť. nechcem splietať somariny, ale myslím, že naši angličtinari sa učia hlavne z knihy "A Student’s Grammar of the English Language", čo stojí okolo 60€. (my nemci používame lacnejšiu, ale je hrozná :))

Inak ja som si všimol, že ak som sa učil priebežne na predmety, ktoré mi servíruju v skole, moja úroveň jazyka dosť upadá :)...Proste pre recove schopnosti je jedno čo je dativus posessivus, alebo dativus incomodi. Ale podľa mňa sa dosť oplatí chodiť na hodiny a byť pri nich aj duševne prítomný :)

Prekladateľ musí dokonale poznať nielen jazyk a reč, ale aj kultúru. Preto nebuď prekvapená, ak sa náhodou budeš musieť učiť dejepis anglofónnych oblastí. Možno aj literatúru.

A posledná vec: Budeš používať aj slovenčinu: takže nebudeš mať len anglicku morfu, syntax, štylistiku, etc. ale aj tu slovenskú. Ako budúci slovenčinári. Samozrejme sa však nebudeš učiť slovenskú literatúru.

Tak toť všo z môjho všeobecného príspevku :)

stevo8585796

Ja hlavne na túto školu , či je to neakreditované , hlavne čo sa týka Talianskeho jazyka , niekde som o tom čítal , že nemaju akreditáciu , neviete o tom viac ?