Problem v praci s PN

Príspevok v téme: Problem v praci s PN
Dada225

Ma zamestnavateľ pravo vedieť čo mi je keď som na PN? Naposledy keď som bola vyše dva týždne doma na PN tak mi po nastupe ozmmil že nabuduce nech dam vedieť čo mi je a ako dlho budem doma. Je to normalne?
Teraz nedavno som bola u svojej lekarky v tom istom meste kde pracujem, lekarka mi dala ospravedlnenku na celý deň - jasne to tam aj napísala, že celý deň. A v praci mi povedali že mi zaplatia iba 4 hodiny pretože to je ospravedlnene iba 4 hodiny ak som bola u lekara v tom meste kde pracujem. Podla mňa mam pravo na jeden deň od lekarky na celý deň a oni to nechcu uznať, to mam isť nabuduce do prace aj keď mi bude strašne zle...?

Dada225

Samozrejme že oznamim ako dlho budem asi chora, ale myslim že sa nemusi starať do toho čo mi je. Nestači iba povedať že mam zdravotny problem a budem asi tri týždne na pn?
Bibi tu ospravedlnenku mi dala doktorka na celý deň, jasne je to tam napísane. Lenže u nas v praci asi nepoznaju zakony.

bibi123

lost-uz to tu bolo rozoberane milionkrat, mzdy su tvorene ponukou a dopytom na trhu prace. Ide o to, ze vo svete sa zamestnanci nemozu ulievat, makaju ako fretky, praca a naklady na nu su rentabilne... staci si na Slovensku prejst zopar zamestnaniami ako zamestnanec a vidis to na vlastne oci, ze zamestnanci odrobia tak max. polovicu z pracovneho casu. Vacsina je na FB, hraju hry, citaju si eNoviny, telefonuju, lakuju si nechty a pod:O))) a vobec sa mi nechce rozoberat to, ako odrbavaju-uz mi to pripada ako narodny sport:O))) casnici nevystavuju bloky, kasiruju si do vlastnej penazenky, rozkradaju prislusenstvo-kradnu kancelarsky papier, dokonca aj toaletny:O))), kradnu tovar a potom pri inventurach je zamestnavatelovi do placu...najhorsie je, ze vacsina slusnych zamestnancov sa necha stiahnut neslusnymi, lebo ten tlak jednoducho nevydrzia:O)))
co sa tyka odpovede na Tvoju otazku-asi by to prial a potom zazaloval zamestnavatela, ze porusil zakonnik prace:O)))

lost

tak podla mna by tam isto mala byt KOMUNIKACIA - to je snad to NAJDOLEZITEJSIE co len existuje.

Ale slovakov NEPOCHYBNE vykoristuju zamestnavatelia :)

700eur si mozu strcit niekam.. seriozne, sluzby stoja tolko co v EU, ale platy 4x nizsie, s tym si jednoducho mozu nieco vytriet..

ale na druhu stranu, poznam EXTREMNE vela ludi, co aj napriek dobremu platu nic robi a stale si stazuju.. ale nie ze by si stazovali tam kde treba (napr na vladu, ale to je uz ina tema), proste socialisticke zmyslanie, ale sprepitne v obchode nenechaju, tam uz socialisti nie su. zavidia sprepitne casnikom, farizejstvo.

bibi123, zaujimalo by ma - kedze asi mas skusenosti (alebo tvoji znami), ak by sa ponuklo zamestnancovi za pol hodinovu pracu AVSAK pocas obedovej prestavky jeden mesacny (alebo tyzdenny) plat (ale nemohol by sa naobedovat, lebo by musel za tu prstavku makat a potit sa).. zobral by to, aleob by len mavol rukou nech mu daju pokoj? :)
ja by som sa stavil ze by ma poslal niekam :D

bibi123

nepochopim Vas primitivizmus. Kedy sa uz budete pozerat na zamestnavatela ako na cloveka, ktory Vam plati ucty a nie ako na vykoristovatela. Kazdy je nahraditelny, takze by si nemal moc vyskakovat.
Zamestnavatel prve dni PNky plati, cize ma pravo vediet co je zamestnancovi a kedy nastupi opat do prace. Predstav si, ze mas obchod, ochorela by Ti jedina predavacka a neracila by Ti to oznamit, co by si robila, keby si prisla o 2 tyzdnovu trzbu??? Letela by ako spinave pradlo...
Doktorka Ta nevypisala na cely den, to si vyries s nou. Ale je pravda, ze Slovaci - zamestnanci su vychcanci, kolkokrat sa daju vypisat a nic im nie je. Minule sme takto stretli pocas PNky frajerovho zamestnanca na Zlatych sa opalovat. frajer mu hned volal a zapieral a zapieral, az kym ho nepoklepal po pleci...

Jooe Ker

lebo len Slovak Slovaka moze takto buzerovat
nema pravo sa ta pytat na tvoj zdravotny stav - diagnozu
taktiez nema pravo spochybnovat lekarom stanoveny cas na priepustke
skoda ze si zamesnavatelia na SK nevazite ludi co im vyrabaju na chlieb

swistica

pokial bolo na priepustke napisane ze je to na cely den, tak ti musi ospravedlnit cely den (napr. mohla si podstupit osetrenie po ktorom ti je zle, resp. potrebujes pokoj atd.). Zamestnavatelovi nemusis hovorit diagnozu, ale treba povedat kedy priblizne nastupis do prace.

Dada225

Ešte niečo, ak naozaj pôjdem na operáciu napr ženských veci... možem zamestnavatela oklamať že mam chripku? To nema ako zistiť čo mi naozaj je či ano?

Dada225

Tak to sa mi nezda načo potom plati lekarske tajomstvo? To mam zamestnavatelovi povedať svoj sukromný dôvod prečo som na PN? Napr že mam sračku ??? :-D alebo že idem na operáciu pošvy alebo ritnej diery? :-D
Raz so spomenula že idem na operáciu krivej prepážky čo bola pravda a po celej firme boli reči že som bola na plastike nosa.