Hnacka

Príspevok v téme: Hnacka
Peterrrr

Ahojte. Mam 17 rokov a asi 3 roky mam tieto problemy. Stava sa mi, ze mam hrozne krce v bruchu, idem na zachod a byvam tam aj hodinu a niekedy aj viac. Ked si tam sadnem tak mi ide najprv tvrda stolica a hned po nej riedka, na koniec az hnacka...Potom niekolko dni nepotrebujem ist na WC a ked idem potom znova uz je to v poriadku a po par tyzdnoch sa to objavi znovu...Teda tak to bolo do nedavka...Teraz sa to stava niekedy aj tak ze...no poviem ako to bolo minuly tyzden..mal som to v pondelok,utorok,stredu,stvrtok...tusim ze do dnes som nebol na zachode a dnes to mam znova... aj minule som to mal tak ze som to mal takto niekolko krat po sebe...bojim sa ze je to rakovina hrubeho creva co si o tom myslite? sry ze tu s tymto otravujem.. :(

Aňot

Peter,choď pekne k praktickemu Dr a vyrozpravaj mu všetko,ak ťa nebude počuvať choď k druhemu.Možno ťa pošle na gastro.odd a da vyšetriť aj stolicu,pripadne usg.Možno maš parazity.Tieto problemy maju starši ľudia čo maš ty.Potrebuješ lekara a nie hľadať radu na internete.

arnie11

No take lahke to asi nebude. Ale dodrziavat nejaku rozumnu zivotospravu a do nej zaradit probiotika moze pomoct zlepsit stav ak je to nejakou mikrobialnou nerovnovahou. Ale ak je tam taky stav, tak nejak vznikol a teda treba aj odstranit pricinu. Acidko, kefir a pod. obsahuju niektore probioticke bakterie (Lactobacil., Bifidobacter...). Ale je otazka aka cast z nich prezije cestu zaludkom a ako rychlo dokazu osidlit creva. Niekto odporuca podporit tieto probiotika laktozou (ale asi nie je vhod ak ma niekto laktozovu intoleranciu). Lepsia je zrejme bryndza netermizovana z nepasterizovaneho ovcieho mlieka (ale to chce dobry zdroj) - tam je ovela sirsie spektrum probiotickych bakterii. Daju sa aj kupit rozne pripravky (kapsule) z obsahom probio v lekarni. Lisia sa poctom bakterii, poctom kmenov, niektore su upravene tak aby sa uvolnili z ochrannej kapsule az po prechode zaludka. Samoska ze aj cenou. :-) Ale tiez to potrva ky osidlia traviaci trakt. Normalne mame v creve radovo tak kg bakterii. A do toho prihodis par desiatok mg v tobolke.

Peterrrr

no ja to nemam kvoli predmetu ani kvoli nicomu takemu...mam to stale je jedno ci su prazdniny alebo nie...skor si myslim ze to bude tym ze mam premnozene tie bakterie ako tu niekto pisal...pytal som sa ci staci pit kazdy den kefir alebo acidko tak pls natoto mi odpovedzte,ze co mam robit pls...pokial je to mozne tak bez lekara

arnie11

tpch

To ani nemusi, to sa da aj domysliet ako to zacina a ako konci. :-)

Inak spominam si na spoluziaka zo strednej, ten dostal hnacku vzdy pred jednym predmetom z ktoreho mal obavy (a to je predmet kt. je zvycajne povazovany za najlahsi).

Peterrrr

Niekedy sa pouziva na upravu hnacky aj vlaknina ako je Psyllium. Ta sa zvycajne pouziva proti zapche - Psyllium pri dostatku vody napuci, zvacsi svoj objem a podpori peristaltiku criev. Ale ak sa zapije mensim mnozstvom vody, naviaze uz vody pritomnu v traviacom trakte a zahusti stolicu.

Peterrrr

diki :) ale tam nejde tak o tu hnacku ako o tu nepravidelnu stolicu, ked mam prestavky aj tyzden a po tyzdni pridu krce...atd kolobeh..chvilu je to normalne a potom zas.. :/

arnie11

No tak teraz Ti asi nikto hnacku uz nezastavi. Navsteve lekara by som na Tvojom mieste neodkladal. Mam dojem ze Tvoj problem ani tak nie je hnacka, ale panicky strach z lekarov. :-)
Samozrejme su moznosti, ako hnacku zastavit. 1. Lieky ako je napr. Imodium (volno predajne), ale to by som na Tvojom mieste radsej nepouzival (iba ak v pripade nudze, napr. ak by Ta mala hnacka chytit niekde pri cestovani). Kedze je to u Teba taky cyklus, mohlo by to posilnit zapchu.
2. Domace recepty, ako je horka cokolada, pokial trva hnacka len suche pecivo, caj a pod.
Este mozes sledovat ze ci tam nie je nejaky spustaci mechanizmus na hnacku (nejaka potravina, alebo stres - nespusti sa hnacka ak ta caka na druhy den nejaka neprijemna povinnost?). Pre spravnu funkciu criev je urcite dolezita aj spravna vyziva a pohyb. aktivita. To samotne sedenie pri PC asi nie je problem, ak to nie Tvoja jedina cinnost.
To strasenie od RNG ber z rezervou, ja som toto forum objavil nahodou pred par dnami. Z tych prispevkou co som od neho cital mam dojem ze to nejaky "alternativny fundamentalista", kt. zrejme veri len tomu svojmu a oficialnu medicinu vobec neakceptuje. Kazdy clovek je trochu iny a nie vsetko u neho musi fungovat rovnako.