povinnosť živiť rodičov

Príspevok v téme: povinnosť živiť rodičov
miri210

Dobrý deň,
Mám 21 rokov, nedávno som sa zaregistrovala na úrad práce, čize som nezamestnaná a žijem s matkou a sestrou v spoločnej domácnosti. Mamina je nezamestnaná ,v hmotnej núdzi. Chcela by som sa infomovať o tom, že ak si nájdem prácu, či som povinná živiť mamu, keďže je zákona vyživovacia povinnosť aj detí k rodičom.
Ďalej by som sa chcela spýtať ako je to s tým, ak by som mala trvalé bydlisko u priateľa, pretože plánujeme spolu bývať, či aj v tom prípade, ak si nájdem prácu by som musela živiť mamimu ak nežijeme spolu. Myslím, že by som mala byť vtedy posudzovaná samostatne. V prípade, že stále budem nezamestnaná a trvalé bydlisko by som nemala s rodičmi mám nárók na nejaký príspevok?
A posledná otázka ohľadom výživného. Študovala som dva roky na VŠ, teraz som štúdium prerušila a a zaevidovala na úrade práce. Počula som, že mám naďalej nárok na výživné pokial nie som schopná sa sama živit. Pretože môjho otca som už informovala, že som štúdium ukončila. VýžIvne je stanovené súdom.

roza

Ale otec je i naďalej povinný platiť výživné a to až do rozhodnutia súdu, čiže ak by už nechcel platiť musí najprv požiadať súd aby jeho povinnosť zrušil.
K tej vyživovacej povinnosti k mame - myslím že prvotná povinnosť je zo strany jej manžela alebo bývalého manžela.

roza

K poslednej otázke - práve že Ty už si schopná sama sa živiť. Si plnoletá a máš ukončené stredné vzdelanie.
Zákonná vyživovacia povinnosť detí k rodičom je, ale v Tvojom prípade si nie som istá či tú povinnosť máš, morálnu asi áno ak by si mala peniaze, ale zákonnú?