patrit k narodu/zemi

Príspevok v téme: patrit k narodu/zemi
jacquelinn

Možno sa vám to bude zdať hlúposť ale už dlhšiu dobu nad tým premýšľam. Cítite sa byť, resp. patriť k nejakému národu? Že sem patrím, z tejto zeme som, mám takú povahu, nosím to v sebe. Narodila som sa v býv. Juhoslávii, ale od mala žijem na Slovensku. V podstate mám len cudzie meno, otca cudzinca a iné miesto narodenia ale odjakživa som si tu pripadala ako exot. Hlavne keď každý začal riešiť ako sa volám, že mám také črty a pod. Nieže by ma to urážalo ale ja vlastne neviem kam patrím. Žijem na Slovensku vyše 20 rokov, páči sa mi kultúra, folklór, hory, jedlo všetko ale stále mám pocit akoby som len ,,ochutnávala,,. Bola na návšteve. Raz sa riešili otázky ohľadom SR a mňa zahriakli že čo sa do toho starám keď nie som z tadeto. Možno po toľkých rokoch sem patrím ale vlastne to tak ani necítim. Chcem povedať že som hrdá na svojich predkov, chcem povedať že Tatry sú moje, že sa tu cítim doma ale nie je to tak. Nie som ani Juhoslovanka. V živote som tam potom nebola a ani ma to tam neláka. Iba mám pocit že mám povahu bližšiu k nim.
Škrie ma že takto to bude všade. Aj keď pôjdem do Škótska tak budem len cudzinec a votrelec.

ajajaja

lochness, i ja by som chcela byvat vo finsku :)))) alebo svedsko, norsko...je malo takych ,co ich to taha na sever, vacsina sa trepe skor na juh, no mne su tie narody sympaticke....hoci som tam este nebola...RAZ sa mozno dostanem...len by to chcelo slusnu anglictinu,na kt.popri skole nemam cas...a ucila som sa aj tu hatlaninu fincinu :D velmi tazky jazyk

bingham

REZ A RUBAJ :))

Od Dunaja až po Tatry oddávna, od vekov prebývame
Držíme si, čo nám patrí - reč rodnú, slovenskú, si nedáme
Lebo kto chce u nás byť, so Slovákmi kto chce žiť
drahú našu slovenčinu nesmie hanobiť

aliss

Ja som sa narodila na Slovensku, z otcovej strany mam talianskych predkov a mamina je Ceska. Vzdy som citila taku nejaku spriaznenost s Ceskom, ale Slovensko milujem a som proste Slovenka :) Neznamena to ale, ze nevidim nedostatky alebo take nieco... Chcela by som v buducnosti zit v zahranici, ale Slovensko bude vzdy moj domov.

uhlie

Patrit do urcitej skupiny je to iste, ako robit v nejakom podniku. Ked budu v obchode predavacky stale na fajciarskej prestavke a u kadernika, dodavatelia budu miesto dodavania cetovat po krajine a kazdy si bude robit co chce, tak veru taky podnik dlho fungovat nebude. Navyse vsetkym za chvilu dojdu peniaze a vyjdu na mizinu.

ewelinka

Moj otec je z Uruguayu, nikdy som ho nespoznala a nikdy som v tej krajine nebola.Od malicka som vyrastala na Slovensku a poznamky som skor pocuvala typu ci nie som Ciganka, aj ked mam bielu plet, ale take oci ako mam ja ma malokto:D Nenechaj sa odradit hlupymi poznamkami a komentarmi, doma si tam, kde sa doma citis byt.Ja som doma na Slovensku, ale latinski muzi ma pritahovali odjakziva, svoje korene aj tak nezapries:D

jajka001_

neskocim, mam sa prilis rada. okrem toho skokom z prveho poschodia si maximalne tak zlomim nohu.
uhlie, len konstatujem realitu. mne to jedno nie je ale vacsine ano.

uhlie

V poriadku Jajka,

Skoc teda z okna. No a co? Ved sa neudeje. Preziju zivotaschopnejsi.

Keby mali taky salamovy pristup, ako ty, aj inde, tak by dneska jednoducho nebolo kam odist zo Slovenska. Ludia sa maju lepsie preto, ze rozmyslaju a spolupracuju, nie preto, ze na vsetko ser.

jajka001_

uhlie, kazdy riesi svoje vlastne problemy a nie problemy slovenskeho naroda...odideme, vymrieme, budeme vytlaceni. no a co. zakon evolucie - preziju zivotaschopnejsi. kolko narodov uz zaniklo.

uhlie

Hmmm, zaujimave,

preco sa potom vsetci chcu stahovat do krajin, kde si narody, alebo staty vybudovali lepsiu zivotnu uroven?
Preco potom neodidu na Saharu, kde je nedostatok vody a vojny, ked je to jedno, kde ziju? Alebo rovno do nejakej romskej osady? Ved su to predsa deti Zeme.