tortovy korpus

sojase

no tak korpus sa ešte ako tak z cukráni dá , ale ten humus čo nazývajú plnka to je proste humus.....nie je nad dobrý domáci zákusok či tortu . na šibačku som sa ulakomila resp. sa ii nehcelo vypekať tak som si kupila u nás dle v obchode také ako to nazvať rezy....celé štráfy, teda keď sa to narezalo z každého bolo asi 8 kusko. ai 5 druhov som kupila. no jeden som ochutnama a keď mam pravdu povedať ....doma milujeme pečené .....1/2 z toho šla do koša. to bol jeden grc to sa ani nedalo nazvať zakuskom pre boha a ta plnka šak ta sa normalde drvila na omrvinky ....humus

talentmania

Ale cukrarensky korpus je taky pre mna moc tuhy taky tvrdsi teda myslim tym ze nieje taky vlacny nadychany.Ale od tvojho otca som este nejedla tak nepovazuj to ako za urazku:)):)))Ja co som si dala upiect torty v cukrarni tak boli take umele aj tie plnky tak neviem kazdemu chuti nieco ine :))

sojase

jansé jasné nehovorím že to nemôže fungovať.....ja len že otec bol cukrár tak vie presne koľko čoho sa dáva do korpus takého právého cukráskeho. ono by to šlo určite aj z hrnčekového koláču spraviť :-)

talentmania

No jasne ze praskovy cukor a vajicka co ti ja viem ja vylucne do kolacov davam domace takze urcite su vacsie ako tie kupovane:):))A cca 45 minut na 150 stupnov samozrejme ze sa pozriem pichnem sparatko a uvidim :)):)))Ale stale drzim toho ze kolko vajec tolko muky a cukru a ten kypriaci ja davam cely vravim ze korpus mam hruby a nadychany:)

sojase

práčkový cukor? to som ešte nedávalal no ale asi to funguje aj as tým. a potom otázka je aké veľké máš vajcia preto neviem keď máš S alebo L tak tiežý dávaš to isté množstov??? ten môj recept je na stredné M vajcia. a hej s otcom sme pridávali aj trošku kypr. prášku do pečiva ale len trošíčku...pre istotu. kolko sa má piecť neviem. ja vždy pozriem farbu a potom keď otovríš trubu a stačíš jemne vrch korpus nesmie šumieť inak nie je dobre upečený.

talentmania

Ja robim takyto na klasicku formu asi priemer 20 cm.

8 vajec-vyslahat bielka poriadne!!!!
a potom presne kolko vajicok tolko lyzic praskoveho cukru a hladkej muky cize 8 lyz.cukru a 8lyz.muky a samozrejme ze aj 1 prasok do peciva.

Do vyslahanych bielok jemne potom po lyzici davas zltko,muku,cukor a zlahka premiesavas tak nafukujes a stale opakujes az kym neskoncis.Ruru elektricku predhrejes na iba 150 stupnov a das piect korpus cca 45minut.Ak chces pridas orechy ak nie tak nic:)))Vzdy ju mam krasne velku.

Vzdy sa pecie tak ze kolko das vajec tolko das lyzic cukru a muky ale vzdy cely kypriaci:))Kludne mozes dat aj 7,6,10 vajec podla toho aku mas velku formu ak robim korpus na velky plech tak davam 10 vajec.

sojase

aha a by si mala kraje toršku vyšie...neivem ako ti to vysvetliť........keď nebudeš mať korpus až po okraj....čo nebudeš....smerom od stredu ku okraju kolom dookola ho no neviem ako ti to vysvetliť....ja používam cukrátsku kartišku....niečo ako bezfarebná bankomatova karta.....nabariem to na kartičku a od stredu ťahám po okraj .....sposobom ten okraj vyokníš ako by si tu kartišku o ten okraj utierala. samozrejme že stred bude trošku nižší ako okraj ale pri upečení to bude rovnake. potom keď dávam chladiť korpus tak ju obraciam hore dnom.....ale ja mam cukrarske formy tak tam je vyše formy ten korpusa ty sa aj zarovna vlastne.

sojase

do torty ide kypriaci?
otec je cukrár tu je recept na pravý korpus:
na 1 vajce 2,5 g múky hl. a 2 g cukru kryštáľ

takže na tortovú formu cca zo 7 vajce...netuším akú mš velku formu
7 vajce, 17,50 dkg múky a 14 dkg cukru.
vyšlahaš žltka s cukrom (trochu cukru...tak 1/3
potom bielka + zvyšok cukru
všetko zľahka zľahučka!!! premiešaš
pečieš na 180 (elektr. truba)

bielak musia byť tak vyšlahané že keď otočíš mysku nevypadnú ti!