Chudne veľmi rýchlo - štítna žľaza?

Príspevok v téme: Chudne veľmi rýchlo - štítna žľaza?
Eben

Priateľka začala extrémne chudnúť. Je síce pravda, že obmedzila aj stravu - predtým sa dosť napchávala čokoládou a keksíkmi, teraz je menšie dávky a viac zeleniny a ovocia, cestoviny a trocha mäsa. A tiež začala cvičiť - každý deň cca hodinu do zapotenia. Ale aj tak sa mi zdá neprimerané, že za dva mesiace schudla 10 kíl. Mala miernu nadváhu, ale mne to neprekážalo. Teraz je podľa mňa tak akurát - má 174 cm a 65 kg. Má pekné oblé tvary, ale ona chce ešte nejakých 5 kíl zhodiť. Čo ma ale trápi, má pulz pravidelne 104. Rozmýšľam, či to nemôže byť hyperthyreóza, pri nej sa aj chudne dosť rýchlo. Priznala sa, že aj stolicu má dva až trikrát denne. Bol by som rád, keby išla na vyšetrenie k endokrinológovi, ale počul som, že tu nemáme veľkých odborníkov. Máte s tým niekto skúsenosť? Je hyperthyreóza nebezpečná? Zatiaľ nemá žiadne problémy.

stanem

Mala by navšíviť odborného lekára, lebo všetko napovedá ,že je to štítna žľaza.Moja sestra mala také isté problémy,teplo na odpadnutie, chudnutie, tep pravidelne vysoký.Dobrý lekár je v Leviciach, kde teraz chodí a pomohol jej.
Užíva lieky a asi po roku ak bude všetko v poriadku lieky vysadia.Odporučili jej veľ jesť, pretože hormnóny všetko - spapajú- Držím palce

Eben

Tlak a pulz si meria pravidelne každý deň už asi pol roka, aj si to zapisuje do zošita. Má ho vždy minimálne 98, ale to len zriedka, väčšinou sú to hodnoty 104 - 114. Meria ho ráno po prebudení aj večer keď ide spať - vždy je vtedy v úplnom kľude. Cvičiť a inak stravovať sa začala až pred 2 mesiacmi, odvtedy začala aj tak rapídne chudnúť. Predtým skôr priberala, ale pulz mala aj vtedy taký vysoký. Bývalo jej skôr zima, teraz sa sťažuje na pocit tepla a potenie. A zaujíma ma to, lebo ju mám rád a bojím sa o ňu. Chcem, aby bola v poriadku, to je pochopiteľné. Už som hľadal na internete endokrinológov, zavolám niektorému a objednám ju. Nech máme istotu. Ona sa viac sústreďuje na učenie a svoj zdravotný stav nerieši. Nikdy to nerobila, ani keď sa vyskytli problémy. Ale niekto si to občas všímať musí.

Lulu2011

pri mladom cloveku nie je nic nezvycajne, ze dokaze schudnut 10 kg za mesiac, mne sa tolko podarilo za 2 a pol týždna a so stitnou zlazou nic nemam a pulz tiez zvyknem mat vyssi, nepozoruj ju tolko, studujes medicinu, ze ta to laka? :) ale tak pre tvojklud duse, nech ide na krv, ked sa jej bude chciet :) pokial sa citi dobre, zrejme jej nic nie je

vikkkis

urcite nech ide lekarke, minimalne obvodnej, moze to byt aj tou zmenou vsetkeho, a telo sa s tym vyrovnava po svojom ze zdvihlo pulz a mozno aj metabolizmus maka na vyssie obratky ale vysetrenie isto nie je naskodu. btw, povedz jej ze pri rychlom chudnuti zvacsa nastava jojo-efekt, teda ze to naberie spat a dole uz to pojde ovela horsie. u endokrino ju vysetri a zo sono krku bude vediet hned vysledky, to jej lekar hned povie ci ju ma alebo nema zmenenu. na to nepotrebuje ziadneho odbornika, normalny specialista staci a tych je kopec :) a vyznaju sa lebo robia stale to iste a vidia vela vela zdravych aj zmenenych stitnych zliaz :) vela stastia :)

delphia

nie ze nema ziadne problemy, lebo uz len ten pulz mi nejako nesei. je vysoky, ak samozrejme je ta hodnota namerana opakovane a v klude.
a ze u nas nie su odbornici- s tym nesuhlasim.

Eben

Ešte som si všimol, že v poslednom čase jej je stále teplo. Momentálne sa napríklad ochladilo, ja chodím po byte v teplom svetri a ona je v tričku s krátkym rukávom a má otvorené okno, sedí v izbe a učí sa (chodí na VŠ). Keď som chcel okno zatvoriť tak ma prosila, aby som to nechal tak, že jej je veľmi teplo. Dosť ma to desí.

nnn

je to nebezpečné ak sa to nelieči. Môže to poškodiť nejaké svaly na srdci (som laik tak neviem to presne nazvať) a budem mať problémy neskôr. Jedine čo môže spraviť a nech spraví tak nech sa objedná k endokrinologovi/ičke a tá jej zoberie krv a prezre jej krk(porpípadne sono krku) a o 2 týždne uvidí výsledok.

Ja tiež trpím poruchou š.ž. a začala mi táto porucha po tom čo som stratila veľmi veľa kíl :) začala som športovať. tak neviem či to môže mať nejakú súvislosť. môže ale aj nemusí lepšie ak sa objedná lekárka a tá už sama povie