Bylinkový výplach

Príspevok v téme: Bylinkový výplach
Monchichita

Ahojte baby, prišla som na super vec, ktorá mi veľmi pomohla a hadam pômože aj vám. Mávala som často zápaly pošvy (väčšinou bakteriálne) spojené s hrozným pálením. Potom som si spomenula, že keď som bola malá, tak mi babička robila bylinkové kúpele, keď som mala podobné problémy. (Mala som 7 rokov). Tak som to vyskúšala aj teraz. Do hrnčeka som dala variť 1/2 - 3/4 litra vody, keď zovrela, stlmila som úplne oheň a nasypala do nej tieto bylinky: Alchemilka 1 malá (kopcová) lyžička, takže kľudne 2 normálne; nechtík lekársky 1 lyžička; myší chvost (tzn. rebríček obyčajný) 1 kopcová lyžička; harmanček 1 lyžička. Zamiešať, vypnúť a nechať tak 10 minút lúhovať. Potom som to precedila, nechala vychladnúť a naliala som si tento odvar do pumpičky na výplach a zvnútra som sa vypláchla. S týmto vývarom sa aj z vonka opláchnite alebo si ho urobte viac a poseďte v lavóriku. Pálenie okamžite poľaví. Je to super. Robím to tak 1x do týždňa a výsledky mám u gynekologičky výborné. Hádam to pomôže aj vám. Ale bacha, nepoužívať príliš často, inak si vysušíte sliznicu.

KristIIIna

Alebo aby lepsie priblizila situaciu:

Ak pripravok neobsahuje lactobacila, to este neznamena, ze nici toho v posve.

Posvove prostredie sa nici prave vyplachmi, pretoze priam "zmyva" tekuty povlak na sliznici, v ktorom prave su lactobacily usidlene.

Ked si striekackou aplikujes kusok roztoku, tak zo sliznice si nic nezmyvas (nanajvys si zriedis spominany tekuty povlak, ak vobec..), cize by to malo byt ok.

Zapaly mavam casto (snazim sa dat dokopy imunitu vselijak), avsak nie pri kazdom zapale uzivam probiotika (mam od nich pocit zvyseneho svrbenia), zvacsa neodolam rosalgynu (striekackova metoda), kedze jediny mi v dohladnej dobe zmiernuje neznesitelne priznaky. Kontrolny ster po dozneni zapalu mi vzdy ukaze lactobacila na jednicku.

Mimo temy: Z poslednej vety vyplyva aj to, ze pritomnost lactobacila v posve nezarucuje, ze zapaly sa nebudu opakovat. Nieco 'ine' je zjavne silnejsie ako oni.

KristIIIna

Capik, resp. tableta (Candibene) alebo globula (borax-glycerin) neobsahuju lactobacila.

Je mozne, ze nejak minimalne ho ovplyvnuju avsak sa to neda porovnat s vyplachmi, ktore vacsina gynekologov priam zavrhuje. Capiky a globule zjavne nezavrhuju, kedze ich predpisuju..

delphia

Kristina spominas 2 rozlicne veci.
ad 1/capik- ak obsahuje laktobacily, tak zrejme ich nebude nicit, ale prave naopak, nie? a uz spominana Gyntima ich obsahuje.
ad 2/bylinny vyvar laktobacily neobsahuje a este k tomu aj narusuje pH a mikrofloru v posve a tym sa vytvori vhodne prostredie na usidlenie patogennej mikroflory.

KristIIIna

Nesuhlasim, kedze capikami sa lactobacil nenici (alebo sa mylim?) a zavedenie maleho mnostva roztoku je analogicke capiku, tak tiez nemoze nicit laktobacila.

delphia

je to jedno, ci sa aplikuje objem striekacky, ci vacsi, podstata je vzdy rovnaka. zmeni sa v posve pH a nici sa bacil doderlain -t.j. posvovy policajt :D

KristIIIna

Moj nazor je skor aplikovat si striekackou dany roztok dovnutra (najlepsie vecer), vtedy nik nemoze povedat, ze ste si robili vyplat a vymyvali laktobacili. V akutnom pripade aj viackrat denne. Dalsia moznost su sedave kupele (ak vnutri problem nemate).

Ja toto zvyknem robim s rosalgynom, kedze je to jediny preparat, ktory mi dokaze pomoct, ked mam akutny problem a potrebujem zmiernit svrbenie a palenie, aby sa mi dalo zaspat, ine nic mi zatial citelne nepomohlo (okrem peroralnych liekov, tie vsak zaberaju s odstupm dni) Avsak, chronicky problem rosalgyn neriesi..

Monchichita

jj, aj probiotika su dobre, tie si tiež davam,ale tak na druhý deň po výplachu, nechcem to vsetko miešať naraz :)

delphia

vyborna rada. ja by som este vyplachy doplnila Gyntima capikmy. nakolko vyplachom sa moze narusit mikroflora vaginy, nasledne po vyplachu by bolo vhodne si aplikovat cipok Gyntima. obsahuje probiotika + protizapalovu salviu.