Odstránenie zubného kamena

Príspevok v téme: Odstránenie zubného kamena
kebab

Dobrý den, mám 25 rokov a 5 rokov som pracoval v zahraničí, mám taký problém že za tých 5 rokov sa mi vytvoril na zuboch dosť silný zubný povlak a moja stará zubárka už neexistuje...takže som 5 rokov nebol na povinnej zubnej prehliadke, ako mám postupovať dalej ? A kolko može asi stát odstránenie zubného kamena na asi 8 hornych zuboch v Ntre Alebo Bratislave ? Za Vaše rady dakujem

zuzi74

Ja chodim k sukromnej zubnej lekarke a vzdy ked bolo potrebne mi odstranila zubny kamen v ramci preventivnej prehliadky. Nedoplacala som nic. Kedze v poslednej dobe vyuzivam sluzby dentalnej hygieny, tak si davam uz priamo tam odstranit zub. kamen.

Jankaaaa, zrejme aj ty mas stastie na zubara...ale nemozes tu predsa pisat o nevedomosti pacienta. Zubny lekar je tu na to, aby prezrel chrup a opravil zuby tak ako je to potrebne. Vedomost musi mat v prvom rade on.

Majesty

jankaaaaaaaaa, tak mas stastie na zubara :)
Lebo ja mam rovnake skusenosti ako Eva.. Mne statny zubar robil RNG len 1x v zivote a aj to ked bolo velmi zle..

NIKDY MA NEUCIL AKO SI UMYVAT ZUBY.

To je zvlastne, nie ?

Nikdy meumrtvil zub pri vrtani.

Bola som sice len u troch, no stacilo mi. Viac dufam ze NIKDY u statneho. Neverim im. (Viem ze ich nemozem hadzat do jedneho kosa, ale nepomozem si, dost ma dorazili ak mam byt uprimna).

Sice nechodim tam kam Eva, ale viem o ktorom hovori a je povazovany za dost nadstandartneho :) ale nemozem posudit, ani kebyze tam idem, lebo kazdy kaz, kazdy zub, kazde osetrnie (okrem hygieny) je prakticky odlisne, skor viac ako menej).

Najdolezitejsie je podla mna, ze sa zubar AKTIVNE podiela na osvecovani pacienta. (A RNG je naozaj nutnost pri zuboch). Dava na vyber a nie ze "posadte sa! aha! tu mame kaz! ideme vrtat a ticho!" (toto su moje realne skusenosti z dectva, neprijemne).

Nepamatam sa, ze by mi niekedy statny zubar navrhol dentalnu hygienu.

Janka, akoze nic v zlom, ale ked ty ides k chirurgovy, hovoris mu co a kde ti ma operovat? Alebo ak ides k praktickemu lekarovi, povies mu ako ma postupovat a co ti je, alebo chces aby ta ON vysetril a osetril a vyliecil?

Preto si myslim, ze Eva sa nemusi hnevat na seba, ale jej hnev na zubarov je znacne opodstatneny...

jankaaaaaaaaa

a to co vsetko popisujes ty ako "luxus" v sukromenj klinike mam ja u svojej zubarky, ktora nieje sukromna, akurat nevysetruje mikroskopom zubne kanaliky.. hm.

jankaaaaaaaaa

no moja zlata eva. mala by si sa hnevat v prvom rade na seba a nie na lekarov. to ze mas zuby citlive na chlad ci teplo, nieje sposobene kazom!!! ale narusenim ci oslabenim zubnej skloviny a za to a za tvoju nevedomost mozes ty, nie lekar

Eva531

No neviem, ci uz niekedy nejaky zubar v ramci preventivky zubny plak a kamen odstranil, lebo po zubaroch sice chodim castejsie ako vacsina ludi, ale s takym niecim som sa veru este nestretla. Aspon co sa mesta Nove Zamky tyka, tak navstevovala som viacerych zubarov v NZ, ale veru nebol medzi nimi ani jeden jediny, ktory by v ramci preventivnej prehliadky odstranil plak a kamen, alebo by ma za ucelom jeho odstranenia poslal k osobe, ktora to ma v naplni prace, cize k dentalnej hygienicke. Ale co mi vadilo omnoho viac, bolo to, ze mi nenasli kazy na zuboch, ktore ma neznesitelne boleli pri kontakte s horucimi a studenymi jedlami a napojmi. Skryte kazy v medzizubnych priestoroch, ktore sa nedaju volnym okom vidiet, odhali iba rontgenove vysetrenie, co, pokial viem, v NZ ani jeden zubar nerobi. Spokojnost so zubarkou som nadobudla az vtedy, ked som zacala chodit na istu sukromnu zubnu kliniku v Bratislave a nelutujem peniaze ani za cestu do Bratislavy, ani za osetrenie zubov, ktore si tam v plnej vyske hradim sama. Nestojim o to, aby som absolvovala prehliadku vykonanu bez rontgenoveho vysetrenia takym sposobom, ze zubar sa mi pozrie do ust a povie, ze je vsetko v poriadku a poistovna mi to cele zaplati. Radsej si za prehliadku zaplatim sama na sukromnej klinike, ale potom aj vidim, ze je to neporovnatelny rozdiel, akym sposobom sa realizuju prehliadky tam v porovnani s tym, ako robili prehliadky zubari, ktorych som navstevovala predtym. Takze kebab, ak si si v tom zahranici aj nieco usetril, nelutuj investovat do zubov. Co sa mna tyka, tak ja som prvykrat prisla na sukromnu zubnu kliniku bez kartoteky, uz tam chodim dlhsie ako rok a doteraz tam odo mna ziadnu kartoteku nikto nepytal (ta zostala u predchadzajuceho zubara, pre mna - za mna si ju moze zalozit do archivu). Pri prvej navsteve mi zrontgenovali zuby, vysvetlili, kde mam kazy, ake mam problemy a zalozili kartoteku novu, do ktorej zapisali aktualny nalez na zaklade vykonanej prehliadky. Odvtedy uz chodim iba tam. Samozrejme, dentalna hygienicka, stomatochirurg, stomatolog - odbornik na osetrovanie korenovych kanalikov pod mikroskopom, stomatologovia - to vsetko je tam pod jednou strechou. Termin dostanem bez problemov aj v priebehu dvoch dni a naplanovat si mozem aj opravu viacerych zubov naraz a v ten isty den aj hygienu, ci stomatochirurgicky zakork, co som uz nie raz urobila, takze z mojej strany maximalna spokojnost, sice som tam uz raz nechala cely obsah kreditnej karty, ale ked sa uz raz zuby opravia na urovni, tak z dlhodobeho hladiska takato investicia vyznam ma.

jankaaaaaaaaa

zuzi: vlastne mas pravdu. ked uz chce ist aj na den.hyg. tak lepsie si nechat ten zubny kjamen odstranit az tam
teda odstranovanie zub. kamena je zadarmo, ak ma pacient pravidelne preventivne prehliadky?