Ako ste zacinali s pc?

Príspevok v téme: Ako ste zacinali s pc?
michaela22

Ahojte chcem sa popýtat, ako ste sa naučili všetko o počítačoch?? ako ste sa do toho dostali??? Mám svoj pc len nedávno, predtým som mala len v škole, neviem o tom nič, a akonáhle sa mi stane dačo z PC , tak musím za dakým kto mi pomože. Velmi rada by som o tom vedela sama si porobit, antiviraky, virusy dat het, skotrolovat nejake veci, všetky tie skratky ako Ctrl lt Delete - správca uloh a pod..A neviem nič a je toho tak vela, že ani neviem , čím začat:D Tak že ako ste začínali vy??? Dakujem:-)

pozri-

..tak ja som 1x tukala do PC /ako datel :))))/ked sa pisal rok 1988 a to pred veducim-kde ma skusal ci viem dat material do PC-bol to obycajny PC...a ruky sa mi triasli viac ako pri skuskach ked som koncila skolu...
tak som na cas pc nevidela a ked som sa zasa dostala k pc-zacala som sa ucit od deti a ako samouk ale aj tak neviem vsetko-lebo rok co rok su novsie a novsie veci ohladom pc...
ale tiez by som chcela vsetko o pc vediet-aby som nemusela nikoho otravovat ked sa mi nieco pokazi...kedze som technicky tip-dufam ze casom sa vsetko naucim...:)))

BJ

Ja som zacinal s PCckami niekedy v roku 1993-1994. Vtedy to doma skoro nikto nemal, obcasne sa tam objavila aspon nejaka konzola (Amiga, Atari).
Oco robil vo firme, ktora nakupila za miliony niekolko pocitacov este za komancov, a potom zopar modernejsich aj neskor.
Boli to 286tky, 386tky, a obcas nejaka 486tka.
Vtedy som sa len hral, no ked sme si kupili vlastny rodinny v roku 1995, tak som sa ho ucil aj ovladat. Vtedy bol rozsireny este DOS, windows sa velmi nepouzival.
Poznatky z toho obdobia su mi v praxi teraz nafigu, ale aspon mam dobry rozhlad o tom, ako sa to cele vyvijalo, a ked sa mi niekde vyhodi prikazovy riadok, urcite z toho niesom paf. :-)

0mega

zewa

:D :D :D

AdamKrt

tak to hej, neprijemne veci.. ale dnes ako si pisal, sa to uz ani nerobi :) teda kto by platil peniaze na znicenie pocitaca nejakeho neviem koho, ak moze z toho neviem koho zarabat peniaze :)

tie malware a ine veci skor zarabaju tvorcovi malware (virusu).. ale nie tak ze stahuje z uctu obete, ale tak ze otvara rozne reklamy napr, alebo podobne .. detestruktivne, ale spomali to PC.. (a mozno ani nie), ale tak nerozumiem sa do toho az tak velmi :)

Ale viem, ze ista skupina ludi, dokaze implantovat do akehokolvek .exe suboru instalacneho isty zdrap kodu, ktory po nainstalovani zarobi utocnikovy par centov, az par dolarov ak je ovet z USA a UK ... celkom slusny binzis.. ked sa nad tym clovek zamysli :)

AdamKrt

0mega Dnes 14:58 - teoreticky, aj prakticky to ide urobit. Poskodit cez softer, ala virus, nejaky HW.

Pomocou softveru sa da ovladat otvaranie DVD mechaniky, roztocit sa na maximalne obratky, da sa prepisat BIOS, ci firmware tak, ze zariadenie je odpisane a na jeho ozivtenie musis mat specialne citacky pamati, aby sa to dalo naprorgramovat.

Maticne dosky, ci graficke karty sa daju aj pretaktovat. So zvysenym takto hadzu chyby. Ked sa to prezeneie, moze si to odniest HDD. Ked je poddimenzovany zdroj, su benchmarky, ktore dokazu maximalne zatazovat komponenty PC, ze ma vysoko spotrebu, ktora pri beznej prevadzke neni mozna. Ak by to bolo dlhsie pustene, moze to prosto odpalit slabsiu komponentu.

HDD sa da roztacat na maximum a zaroven vypinat elektronika. Ak by sa to robilo vo vyssich otackach, moze dojst k poskodeniu, vytvoreniu vadnych blokov...

Ale dnes je skor rarita, ak nieco take robi nejay virus-malware. Nik z toho nic nema a skor sa snazia robit virusy, nech su nenapadne.

0mega

No su aj take, ale aka je ich pravdepodobnost?
Teoreticky, ako by ti mohol poskodit PC, ak sa napr nedostane do BIOSu? (tusim som cital o takom, nedavno ho nasli)
Jedine ze by prepisali ovladace napr grafickej a pretaktovali ju do cervenych cisiel za chodu.. Ale skor ako sa ta graficka spali, mala bysa vypnut, ci nie ?

0mega

Antivirus, no ja mam kaspersky, ale ten je plateny (nejak 20eur rocne), su zadarmo a msylim ze je to uplne jedno, ci avsat, nod, alebo akykolvek :) kazdy chiti tak nad 90% hrozieb, niekedy aj viac ale ziady nie je na 100%
Preto je vhodne nechodit na stranky, ktore su podozrive..
Napr ak uvidis link na nejaku neznamu stranku, aj tu na fore sem tam pride spam robot a posle skomoleny text a potom ze "kliknite sem" a ta stranka ma virus..
Ale ked hladas napr informacie a tam je link, tak uvaz podla relevantnosti prispevku, ci sa tam oplati klikat alebo nie a ked niekto uz predtym upozornil, ze je tam nieco zle, virus atd.. tak ale niekedy sa podari kliknut na zavirenu stranku a tam pomoze antivirus :) (skor ci neskor, ak nie hned, je mozne ze infekciu odstrani za par dni, ked sa zaktualizuje jeho databaza).
Ale ako virus sam o sebe len spomaluje PC, nenici ho fyzicky, maximalne tak kradne udaje z neho, ak ma vobec co zobrat.. (najcastejsie ale spamuje), cize firewall by ho mohol zastavit atd...