strach zo smrti alebo coho sa bojite viac?

Príspevok v téme: strach zo smrti alebo coho sa bojite viac?
User_37597

dnes som s kolegom ani neviem ako zacala zaujmavu temu co sa tyka smrti.
a dospela som k nazoru ze kazdy sa boji ze raz zomrie ale teraz coho sa bojite viac-
A) ze budete zomierat v bolestiach ako stary ludia alebo
B)ze zomriete mlady a uz nic neprezijete?

B je inspirovane hlavne preto lebo v mojom okoli je strasne vela umrti mladych ludi.byvala spoluziacka zo zakladnej zomrela ako 18 rocna na to ze jej neskoro prisli na nador v hlave a zas kolegyna mojej sestri zomrela ako 26 rocna s tym ze sa ucila v noci a bolela ju hlava a nicomu to nepripisovala.dala si tabletku a zaspala.no uz sa nezobudila.
je toto mozne ze tak mlady ludia zomieraju?ja si to neviem predstavit ze by som mala zomriet teraz v mojom veku a uz nic nezazit-rodina,deti,vlastne byvanie,svadba proste vsetko co clovek zazije po dobu svojho zitia.
ja sa teda logicky obavam viac moznosti B.

BJ

Slobodna, nepoznas ma, tak krot svoje jedovate slova. Niesom ziaden manipulator, len som ti ukazal, kde mas rozpory a to ta zjavne vytocilo. Nikde som tebou nemanipuloval.

kafe

Pre mňa je smrť vyslobodenie. Konečne sa nebudem trápiť. Takže momentálne sa na smrť teším.
ALE. Chcela by som zažiť, aké to je byť šťastná za živa... milovať niekoho.. mať dosť peňazí = slobodu.. musí to byť zaujímavé zažiť takéto niečo.

Slobodna

pekne si to jajka vysvetlila, tak nejak, ale nepovedala by som, že sa teším na stav nebytia, skôr nemám voči nemu žiadne pocity, neuvažujem nad tým, neriešim to, jednoducho to tak má byť a keď to príde tak to bude tu. A ako sa nedá stihnúť všetko? Na svete je totiž strašne veľa vecí, nádherných miest, ľudí, pochybujem, že jeden človek stihne za jeden život toto všetko spoznať a zažiť. Ale snaží sa toho stihnúť čo najviac.

jajka001_

no pojem smrť..pre niekoho je smrť ukončením bytia, často bolestivým, proste ten okamih ked umieraš
pre druhého je smrť nebytím, stavom ked už neexistuješ
vyzera to velmi podobne ale su to rozne pohlady na vec a myslim ze preto ste sa nepochopili
slobodna sa neboji neboji umierania ale netesi sa na stav nebytia
bj to pochopil tak ze sa nechce byt mrtva aby nieco stihla, teda boji sa nebytia
zasa problem s tym ze ludia si rozne vysvetluju pojmy o ktorych si myslia ze ich maju jasne zadefinovane
odporucam zen, v tom sa netreba rozpravat :)

Majesty

Jasne ze strach z toho, ze clovek nezazije dost je uzko spaty so smrtou. Ale nemyslim si ze 1 = 2
Definuj smrt.
Ja sa smrti tiez nebojim, lebo je to neodvratne svojim sposobom. Ale "bojim" sa ze nestihnem vela veci (ale uz ani nie, lebo to je nezmysel).
Nebojim sa ani ani, ale zaujimave ako rozne to ludia vnimaju.

Slobodna

neznášam takých ľudí ako si ty a podľa mňa sú to nebezpeční manipulátori pre svet, ktorí všetko vedia a presviedčajú o svojej pravde celý svet.

BJ

Slobodna, nemas za co, ale nejde o ziaden psychologicky profil, len o vysvetlenie, ako veci podla mojho nazoru funguju. Dokaz, ze sa smrti zjavne bojis, ti uz prinesie sam zivot, ale nepresvedcis ma, ze sa jej nebojis, ked sa bojis ze nezazijes dost. To je podla mna v priamom logickom rozpore.

soffa

urcite sa bojim viac hadov,a stiesnenych priestorov ako smrti.mladi umieraju,stari umieraju,je to kolobeh zivota a je to uplne prirodzene,takze si nemyslim ze na smrti je nieco hrozne.a to ze su ludia chori aj mladi je dane dnesnou rychlou uponahlanou dobou.,a nezdravim zivotnym stylom,znecistenym ziv.prostredim atd a mozeme si za to sami...

Slobodna

BJ ďakujem za psychologický profil mojej osobnosti, absolútne v ničom nemáš pravdu ale nechám ťa žiť v tom pocite, že si fakt dobrá :)

BJ

Slobodna:
Ja nemám strach zo smrti, smrť je predsa úplne prirodzená vec. Nemám strach ani z bolesti, zažila som ju a horšiu už nezažijem. Strach mám z toho, že nestihnem zažiť ešte kopec vecí, ktoré by som chcela zažiť, že nestihnem ešte spoznať kopec ľudí, ktorých by som chcela spoznať, že sa nestihnem stretnúť s jedným človekom :) mám toho ešte veľmi veľa v pláne, ale keď ten hore povie dosť, tak mi to síce bude ľúto ale rozhodnutie o tom, kedy nie je v mojej moci. Hold do istého obdobia som flákala žiť naplno každý deň..."

Inymi slovami, mas strach zo smrti, lebo ten je asociovany s tym, coho sa bojis, ze nestihnes si dost pozazivat. Strach zo smrti je tym korenom strachu aj tu. Odhalit pravy povod strachu je tazke.

Priklad. Bojis sa udalosti B, a udalost A ju sposobi. Automaticky sa musis bat aj udalosti A, a prave na nu sa musis zamerat. Ak nenastane udalost A, nestane sa B. V tomto pripade, A je smrt, B je nestihnutie zazit toho vela. Takze to, coho sa bojis, je A (teda smrt). Strach zo smrti si ale ako vidis, vytvaras sama, a to tym, ze toho chces zazit vela. To je vlastnost ega. Cize, musis zmensit svoje ego, ktore sa nechce vzdat urcitych veci, ktore mu nepatria. Rozhodne o nich osud. (Boh, vesmir, nazvi to ako chces :-)) Ego ti chce dat falosny pocit, ze je panom vsetkeho, ale nieje to tak, a to vytvara ten strach. Ak sa zbavis ega, budes vediet, ze zazijes tolko, kolko zazit mas a stihnes, a ze je to v poriadku. A zmizne aj strach zo smrti.