Estetika prijimacie skúšky

Príspevok v téme: Estetika prijimacie skúšky
Jopka

Poraďte mi čo sa na tej estetike vlastne preberá, ako môžu prebiehať prijímačky na VŠ, čo sa odo ma očakáva. Na stránke školy som našl len že pr. skuška pozostava z vlstnej tvorby a nejakeho umeleckeho prednesu. Neviem presne z čoho, na čo sa mam orientovať.
Poradi niekto?ALebo aspoň čo to obnáša, prípadne ak to niekto študuje - ako sa to študuje ťažko ľakho? a kde študujete?

Jopka

Toto som našla na filozofickej fakulte, bc. "Rozsah a kvalita poznatkov a zručností absolventa vytvoria predpoklady pre plynulý prechod do 2. stupňa štúdia, v ktorom študent nadobudne plnohodnotnú pedagogickú kvalifikáciu na výučbu slovenského jazyka a literatúry na základných a stredných školách."
Takže je to myslené tak, že ak ukončím druhý stupeň (Mgr.) tak môžem učiť.

Jopka

bibi123
ja mám skončenú obchodnú akadémiu, matematika mi nejde takže z toho dôvodu si hľadám školy kde by som sa jej vyhla.
Mňa veľmi baví slovenčina a myslím že v kombinácii s estetikou by to bolo priam ideálne.
Momentálne som nezamestnaná, teda pracujem len na dohodu ale čo z tej obdchodnej mám?
Vieš na druhej strane nie každý má mozgové bunky a chuť učiť sa až tak aby bol študovaný lekár a neviem čo. Vieš takéto povolania nesú veľkú zodpovednosť, aj napríklad taký architekt.

Tieto odbory som si vybrala preto, lebo viem ako to chodí na trhu práce a hlavne pozerám na seba a svoje schopnosti.
Nie je vôbec sranda ak ostaneš razom nezamestnaná a vlastne v dnešnej dobe chcú všade len účtovníkov.A prečo tam nejdem? bola som na ticískach pohovorov a človeka to zdeptá že ani na jednom neuspeje, nie preto že by som bola hlúpa , moje maturitné vysvedčenie je obsypané jednotkami, ale konkurencia ktorá ma už aj prax je silná.

Keď som pozerala ponuku práce, učiteľov treba všade. Kto vraví, že sa miesta aj tak neuvoľni? Veď kým doštudujem(ak sa tam vôbec dostanem)vieš si predstaviť koľko miest sa uvoľní? Na strednej škole ktorú som ukončila prijali práve minulý rok dve slovenčinárky a tento rok hľadajú učiteľa francúzštiny, učiteľa na tovaroznalectvo....

Prečo si každý myslí že estetika sa nevyužije? Veď v školách sa učí! učí sa na gymnáziu! učia sa ju aj kozmetičky a ak sa nemýlim možno aj kaderníčky!

Ja si neviem predstaviť že mám vyštudovať manažment, a ako sa potom zamestnám? možno by som sa zamestnala ale k manažmentu nemám vzťah!

Je naozaj deprimujúce a zlé ak ťa práca nebaví! Naozaj som mala po ukončení strednej školy aj ja skreslené predstavy o živote, že veď urobím si VŠ a zamestnam sa a budem super zarábať!
Lenže kto sa neocitne na úrade práce ako nezamestnaný bez VŠ, a neabsolvuje aspoň pár pohovorov nepochopí, prečo je dôležité vybrať si VŠ podľa toho načo mám! a či ma to naozaj bude baviť!

Takže ak by mi ešte vedel niekto zodpovedať na moju pôvodnú otázku, ohľadom prijímacich skúšok na estetiku prosím odpovedzte.

Ja som sa predsa nepýtala na Váš názor, či to ísť študovať alebo nie. Ak neviete čo obnášajú prijímacie skúšky prosím ani nepište. Takých tém mám po krk. Dám do vyhľadávača svoju otázku a všade mi len vyhodí témy : estetika ti je k ničomu a podobné somariny.

Slobodna

bibi123 hlboko sa mýliš, ja som niečo také ako tvrdíš ty zažila, asi tak pred 12 rokmi bol strašný boom ekonomických smerov, obchodných akadémií, pretože tvrdili to čo ty, po ukončení školy sme ostali všetci nezamestnaní, pretože trh bol presýtení ekonómami :) a dnes konečne môžem študovať to čo ma baví, VŠ totiž nie je len o tom jednom smere, ktorí študuješ, ale na VŠ získaš rôzne iné návyky, vedomosti, zručnosti, VŠ si ťa vychová tak, že budeš obratnejšia vo svete, živote aj na trhu práce. Dnes je totiž taký trend milá moja, že nestačí za celý život vyštudovať jeden skvelý odbor, dnes sa musíš celý život vzdelávať a flexibilne reagovať na požiadavky trhu. Okrem toho ak sa vyrába nejaký produkt, je potrebných pri jeho vývoji veľa odborníkov z rôznych odobor :)

gradiela

mam VS technickeho smeru a nechcem ani nepracujem v tom obore. zivot nie je len praca. tiez uvazujem ze si podam prihlasku na estetiku alebo etiku. preco?pretoze sa rada ucim, zaujima ma to, nieco zaujimave sa dozvediet, v prijemnom prostredi, zaujimavi ludia. nevravim ze preto ze v tom obore budem pracovat, v 80% clovek nerobi to co vystuduje. zivot si treba aj uzit, je kratky, ked sa da aspon nieco si zazit.
nie je kazdy hlupak aby si robil skolu len kvoli uplatneniu a prachom. dost ludi vidi dopredu a uvedomuju si co je to zivit sa niecim co ta nebavi ani nezaujima.

bibi123

Slobodna-no comment. Studium VS je priprava na povolanie, nie zabava. Clovek si ma vyberat odbor, ktorym zabezpeci svojej rodine isty standard a to co ho bavi, to predsa moze robit vo volnom case. Bohuzial takto ako Ty rozmysla vela mladych ludi a potom sa cuduju, ze preco su na urade prace, ked maju vystudovanu VS. Ked sme zverejnili inzerat, ze prijmeme obycajnu predavacku na predajnu, hlasili sa nam VS absolventi historie, sociologie, prirodovedeckej, sukromnych VS...no ani jeden absolvent ekonomie, IT, technickej(aj ked by sa nam zisli viac),...cim to asi tak bude??? Trh s pracou sa az tak nemeni, vzdy budu potrebni uctovnici, lekari, ITckari, absolventi techniky, strojarstva,...
Tak mi napis, ake uplatnenie bude mat s tymto odborom, aby bola stastna aj dobre financne zarobila aspon 1000eur mesacne, aby nezila z ruky do ust...

Slobodna

bibi123 prečo by mali ľudia študovať podľa toho, čo určuje trh? Nech študuje to čo ho baví ! Nie je nič horšie ako keď ľudia robia prácu, ktorá ich vrcholne nezaujíma, nebaví a robia ju len pre prachy a to isté je aj so štúdiom. Kým vyštuduje VŠ požiadavky trhu sa zmenia. Jasné, teraz všetci budeme študovať jeden odbor, ktorý je žiadaný a potom nás bude vyštudovaných mrte v tomto odbore. Každý odbor je potrebný, možno nie je až tak žiadaný na trhu ale je potrebný. Neznášam takéto pragmatické myslenie a podsúvanie vlastných názorov iným. Ver mi, že ak bude človek robiť to čo ho baví, rozvíjať na čo má talent, danosti, tak v živote bude úspešný, aj finančne. Ty si vieš predstaviť tento svet bez umenia, bez rôznych odborov? Ja teda nie...

bibi123

Jopka-aky vyznam ma studovat takyto odbor? Nemyslis, ze by to bolo zabitych 5 rokov zivota? Mam za sebou nejake zivotne skusenosti, tak si dovolim Ti nieco poradit. Pozri si na profesii, v ktorych odvetviech je najvacsi dopyt po pracovnikov a podla toho si vyberaj skolu... aj ked je pracovny trh vrtkavy, nemeni sa az tak vyrazne...