otec chce odist z prace, mama to nechape. Co teraz?

Príspevok v téme: otec chce odist z prace, mama to nechape. Co teraz?
cica987

Ahojte. Nejde teraz o konkretne moj problem, skor o problem mojho otca a mamy. Moj otec ma 45 rokov, uz vyse 20 rokov pracuje v jednej a tej istej firme. Je tam uznavany, velmi si ho tam vazia, zaraba pekne peniaze. To je super, lenze problem je ten, ze 20 rokov je dlha doba, a uz ho to tam nebavi. Raz chcel odist, ako zamienku dal nizky plat. Povedal, ze mu ostane len ak mu ho zvysia o nejaku sumu, uz neviem kolko to bolo, ale bolo to celkom dost, a pocital s tym, ze to neprijmu. Na jeho prekvapenie, prenho zrejme nie prave najmilsie, no pre maminu ano, to prijali, a tak ostal dalej. Oco je dost ticha povaha, vacsinou pride z roboty, sadne pred TV a moc nekomunikuje. Sem tam ked sa ho nieco opytam, trva aj par minut kym sa spyta co chces (smiesne :-D). A hlavny problem je to, ze aj keby odisiel z tej roboty, neviem co by robil. Na to sa zlosti i mama, preto nechce aby odisiel. Mama ma obchod s farbami a pracovnymi vecami, dari sa jej, aj rozmyslali zeby oco isiel k nej, ale urcite by nezarobil tolko, kolko teraz. Ja chodim na VS do BA, co je skoro na druhej strane SR, sice popri nej pracujem, ale nnepokryje to vsetky moje vydavky. 2 bratia su na strednej skole, a to tiez nieco stoji. Na krku mame este hypoteku, ktoru treba splacat, auto.. atd atd..
Doma sa mama s ocom kvoli tomu hada. Dnes boli volby do obecnej rady, oco bol zvoleny (kedysi bol starosta, ale ani to ho uz nebavi), ale rovno povedal ze to nechce robit.
Ako toto vyriesit? Co by mohol ocko robit, ak by odisiel z prace?? Aby sa nasa rodina uzivila?? ako toto riesit?

veves

vau, otec sa spamatal ze je slobodny clovek.
ale aby to nebolo fer voci vam, tak nech spravia kompromis - vydrzat tam kym ty vypadnes zo skoly a zvysok deti dostuduje.
potom nech vezme batoh a ide si za stastim.

piktogram

cica987: myslim, ze najprv by si mala zmenit nick, pretoze ta tu 99% bude mat za vymetenu hus :) a to rozhodnie nie si.

Chapem, ze ta trapi ako to medzi rodicmi je. Deti vzdy trpia tym, ak sa rodicia hadaju, maju radi oboch, a takto sa ich pocit stability v rodine znacne otrasie.

Ako jej to vysvetlit?! Myslim, ze by jej stacilo pripomenut, ze otec nie je otrokom vasej rodiny. Je to slobodny clovek, ktory sa vie a moze rozhodnut ako len chce. A mozno keby mu miesto hadania sa s tym pomohla (aspon naznak) a on by citil, ze stoji za nim, tak by zacal uvazovat aj o jej argumentoch. Vies, mama sa mozno boji o svoje "postavenie" vazenej pani (trocha mam ten dojem, aj ked naisto to neviem, takze ti to nejdem podsuvat), resp. co povedia ludia. Ak ano, tak jej povedz, ze je to len bublina, ktora nic neznamena a moze kedykolvek prasknut a za ocinove nestastie to nestoji. Si dost rozumna, skus s nou hovorit priamo, ale s kludom a bez hnevu.

Ja sama si neviem predstavit, ze by som ostavala niekde, kde som uz nestastna. Preto by som nechcela, aby v takejto situacii bol niekto, koho mam tak rada. Ale to som ja.

ta3

Chapem aj otca aj mamu, otec potrebuje zmenu pretoze ten dvadsatrocny stereotyp ho ubija, poznam to, ja som na jednom pracovisku odrobila takmer 30 rokov a uz som sa tam dusila, ale to bolo hlavne koli tomu, ze som tam bola cely cas ako zena diskriminovana, ja len dufam, ze ocino je rozumny natolko, ze neda skor vypoved, ako si najde inu pracu, lebo ostat bez roboty ako nezamestnany, to by ho uz rozlozilo uplne, vo Vasej dedine nie je ziadna krcma? a to aj taka dedina existuje, dost velka rarita

0mega

marekPP

ten 99% PLEBS si zvolil dobrovolne.

Pokial niekto nerobi svoj prieskum (due diligence) tak nech sa idu bodnut a budem mat od nich pokoj.

vid moju temu, 'toto je dospelost?'

amaterizmus najhrubsieho zrna.

nemam na to naladu to vysvetlovat donekonecna, ale dma ti priklad:

idem sa s tebou hrat clovece nezlob se. tebe padne 1-4-2-1-2-1-3-1.. mne 6-5-4-4-6-5-6-6 a tesim sa

jassne, lebo vyhrava, sme tak v polkde a potom mne pride 1-1-1-1 a tebe 6-6-6-6 a ty ma vyhodis na zaciatok.

kto je na vine?

TY ?! a zaco?

99% ludi by defacto povedalo ze TY!

ale v skutonosti JA (99% plebs), pretoze NECITAJU PRAVIDLA HRY.

uz len ked rozmyslam, ktorou rukou si vytriem vies-co, tak je to narocnejsia uloha, ako toto co som hore popisal.

a ver mi, ze ked pride next boom, alebo bulbina - what da fak ever. tak zas bude 99%

to je ako v prirode, alebo kdekolvek inde vo vesmire, ci alternativnej realite.

niekto psravi alianciu (EU napr) aby vsetci tahali za 1 povraz

LENZE...........

jeden je rychlejsi a ko druhy a povie si, ze pre jeho by bolo vyhodnejsie zabit slabsieho, proste 'odtrhnut sa' a vladnut.. (extremne dlha debata)

cize osobne si myslim, ze 99% plebs su extremny idioti a tak im treba.

kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepsie.

ten kto ma toto naucil, je genius. a hlboka poklona mu patri.

marekPP

vacsina populacie su rukojemnikmi bank, eurozony, mediami, tlace.
Tento pripad u tvojho otcka je urcite podobony ako v xxx pripadov v mnohych krajinach. Taliansko, Spanielko, Grecko, New york sa konaju demonstracie.

Ludia sa zacinaju prebudzat a uvedomovat si tie prave hodnoty nasho ludskeho zivota a potrieb.

Tato bublina praskne a nastane nova zmena (neviem aka) ale nieco nove ako to bolo v 1989.
Blizia sa volby v marci a oveckam treba dat vybrat medzi pravicou a lavicou, a potom mame taky zivot.

ja mam 22 a vidim to takto.

vebe

V pripade tvojho otca je to problem- na jednej strane asi "vyhoretie" v praci, stereotyp + nieco ako kriza stredneho veku, na druhej strane je zivitelom, ma deti, ktore este chodia do skoly + kopu povinnosti financneho charakteru. To su veci, ktore nam rodicom, ludom v strednom veku zvazuju ruky. Ako popisujes jeho volny cas, nie je to ktovie co, aj tam je stereotyp a nuda. Podla mna, keby sa naucil zymsluplnejsie travit volny cas, nejake hobby, sportovanie, fyzicka zataz, co mu do zil napumpuje adrenalin, nejaka spolocna aktivita s tvojou mamou, na co by sa tesil,to by mu dost pomohlo. Len by si to musel pripustit.

cica987

jajka: tak jazyk nevie.. mozno este nieco toco z rustiny ale aj to len tak, a zas nikto z nas nechce aby isiel prec.
Piktogram: ved ja ho v tom uplne chapem. Osobne si neviem predstavit byt 20 rokov v tej istej robote a robit to iste dookola. Co sa tyka tej krcmi, nastastie byvame v dedine kde krcma nieje, a do prace musi chodit autom, takze akorat ked chodi k susedovi na pivo, ale vacsinou chodi aj s maminou, su vacsia partia. Len ide o to ze mama to moc nechape.. Ako chapem aj ju.. ved tie peniaze fakt.. Len keby nebola taka.. neviem to ani opisat.. aj ho chape aj nie.. aj som sa jej to snazila vysvetlit, a ona to berie, len stale je otazka: Co bude robit?
Slobodna: trapi ma to, lebo aj ked som malo doma, vidim ze mama je nervozna ked s nou volam, vidim aky je oco ked pridem domov :-/

Slobodna

Hlavne nechápem prečo sa ty tým trápiš, tvoji rodičia sú dospelí a sú to ich problémy, ktoré si musia oni vyriešiť. Tvoj otec sa snáď pozná najlepšie, mal by vedieť čo chce robiť, alebo na to musí prísť sám. Človek by nemal robiť prácu, ktorá ho nebaví a v ktorej trpí. Tí, ktorí ho majú skutočne radi, ho majú podporovať a nie zo strachu, že sa zmení, že ho stratia, obmedzovať.

doubledog

tak to je hlavne na nom, aby si nasiel nieco nove, ved asi nechce zostat bez roboty.
mali by ste ho v tom podporit, a to najma tvoja mama.
ci vam otec sluzi len ako zdroj penazi?

piktogram

ou, zabudla som, mame to kludne vysvetli tak, ako som ti popisala - teda, co bude, ked bude nespokojny. nic proti zenam, ale obcas pre "svoje myslienky a potreby" druhu stranu mince nevidia, aj ked si myslim, ze to nemysli zle. verim, ze ho ma rada a nechce, aby bol nespokojny, ci nestastny.

clovek ma len jeden zivot, jeden pokus (toto nie je vyzva na polemiku o zivote). v starobe mu ostavaju iba spomienky. a lutost nad vecami, ktore neurobil, ale mohol.