Otazka pre llek ohladne lymfatickych tkaniv

Príspevok v téme: Otazka pre llek ohladne lymfatickych tkaniv
lymfa

Dobry den, chcela by som sa opytat, co moze byt pricinou zapalovych vredovitych ochoreni lymfatickych tkaniv. Prekonala som viackrat ulceronekroticku anginu (krcne mandle), spociatku sa vytvoril vred, potom nekroza, ATB to vyliecili-nebola pritomna teplota (35,5-36,0), ale celkova schvatenost, kolapsove stavy, strata vedomia, silne bolesti ano. Pripadne teplota prisla s oneskorenim. Vytvorenie nekroz bolo pritomne do max. 10hodin od prveho pobolievania mandle. Podstupila som tonzilektomiu. Potom sa tento problem prejavil v apendixe-opat po par hodinach neurcitych bolesti v bruchu (vysetrena chirurgom s nejasnym zaverom, ale odoslana nastastie na hospitalizaciu)-kolapsove stavy, teplota 36,0, operacia-po histologii zaver appendicitis acuta ulcerophlegmonosa-empyematosa, nutne infuzne podavanie ertapenemu. Nikdy nebola odobrata vzorka na mikrobiologiu. Som sledovana na imunologii, avsak ziadna porucha imunity sa laboratorne nedokazala. Lekarka i napriek tomu predpisala imunomodulacnu liecbu-Imunor, ten vsak beriem v kurach, nie kontinualne-a ako vidno, ani ten nezabranil dalsej infekcii.

llek

Rozmyslas uplne logicky a zda sa, ze mas dost vela informacii. Nezriedka je ale v medicine taka vec, ze je vela teorie, velmi pekne su popisane niektore poruchy, velky vyskum, ze co su to za poruchy, ale skoro nic o tom, ze co s tym, lebo v skutocnosti nemame uciny prostriedok, ako tieto poruchy ovplyvnit. Tvoj problem bude niekde na urovni, asi vrodeneho imunodeficitu, ze sa netvori nejaky enzym alebo nieco, co vylucuju ci uz fagocyty alebo skor granulocyty v mieste zapalu, alebo tam prichadzaju neskoro a pomaly. Ja som skeptik co sa tyka vseliakych liekov ci pripravkov na podporu imunity, tvoj pripad ako aj mnohe ine,ma v tom utvrdzuju, ale nechcem tu posobit prilis skepticky. To ze sa u teba vyvinula astma ma neprekvapuje, sedi to k tomu imunodeficitu. neviem ti ale velmi poradit, okrem toho co som uz napisala pred tym, ako zabranit tvojim infekciam. Potrebovala by si preprogramovat tvoje biele krvinky

lymfa

llek, co sa tyka doplnkov, tak dlhodobo (roky) som brala probiotika (rozne druhy, asi vsetky som vyskusala, co su u nas), betaglukany taktiez, k tomu, Zn, Se, vit. C. Incidencia infektov sa vsak zacala zvysovat. Nevinim z toho doplnky, ale minimalne je to ukazovatel toho, ze to u mna nepomaha. Okrem toho sa u mna pocas ich uzivania vyvinula pretrvavajuca astma. Imunolog mi dal vysetrit krv na fagocytarnu aktivitu, bolo to v norme. Este by sa vraj zislo vysetrit schopnost fagocytov zabijat, ale to robia len vysokospecializovane pracoviska. Ja si len tak domyslam, ze mozno nie som schopna dostatocne tvorit reaktivne formy kyslika, ktore zabijaju bakterie. Myslis, ze uvazujem logicky spravne, alebo je to blbost?

llek

Co sa tyka tvojej nachylnosti na bakterialne infekcie aj tie anaerobne. Imunologicke vysetrenie nemusi odhalit uplne vsetky poruchy, ono sa stava, ze hodnoty su dobre a clovek je napriek tomu chory. Su napriklad poruchy, kde je porusena funkcia urcitej skupiny bielych krviniek - su ako keby lenive, nepridu na miesto zapalu tak rychlo ako by mali, alebo sa z nich nevylucia urcite latky, ktore su dolezite na ohranicenie a zvladnutie infekcie. Nie vsetky poruchy v nasom tele vieme ovplyvnit. Pri castych infekciach plati jenda zakladna vec, ak antibiotika, tak podla moznosti vzdy cielene, cize podla vysledku mikrobiologickeho vysetrenia, aby sa predislo zbytocnej "palbe nasiroko" Dalsia vec je podpora imunity, to nie je az take jednoduche. Niekedy su lieky co pouzivaju imunologovia ucinne, niekedy ani moc nie. Ty si mozes pomoct zlepsenim svojej fyzickej kondicie, pravidlenym sportovanim, otuzovanim a nevylucujem ze by ti mohli pomoct aj podporne latky ktore radi RNG.

lymfa

llek, zelenosivy povlak nebol pritomny, neskor po 2 dnoch sa utvoril typicky zltobiely ako pri hnisavej angine a odlucoval sa s bolestami a krvacanim. To mikrobiolog. vysetrenie nebolo urobene asi preto, ze to nikto nedal do suvisu-stalo sa to s rozpatim viac rokov a vzdy to bolo riesene akutne (sanitka, pohotovost-pre zly celkovy stav). Mam len obavy, ake tkanivo mi to moze napadnut nabuduce-moze sa to stat aj s uzlinami? Vzdy som bola nachylna na bakterialne infekcie a nieco podobne sa stavalo pri prerezavani osmiciek-vzdy liecba TTC a vyplachy 6% H2O2-peroxid zabral vyborne, preto tiez usudzujem na anaeroby.

llek

Tazko s urcitostou povedat, co bolo pricinou. Nekrotizujuce anginy sposobuju najcastejsie tzv anaerobne bakterie. Typicky je v podstate priebeh ako ste popisala - vred, nekroza, zelenkavo sivy povlak na mandli a casto aj bez teploty, pomerne rychly priebeh, schvatenost. Podobne bakterie mohli sposobit aj zapal slep creva. Ci tie anginy a slepce crevo spolu suvisia a maju rovnaku pricinu, alebo je to len nahodny vyskyt oboch, to neviem. V kazdom pripade mi chyba kulticane vysetrenie ci z tych mandli pri infekcii, tak aj z toho slepaku. neviem odpovedat na otazku, preco to urobene nebolo, malo by byt, hlavne ak sa niekde nejaka infekcia opakuje tak mikrobiol vyšetrenie je alfa omega.