Co je to vlastne pasovnica??

stevka000000

Prosím niekto kto mi povie viac o tých bielych fliačkach o ktorých som písala ..a o tých článkoch ako vyzerajú !

tpch

tlkot srdca je normalny, je to pulzacia brusnej aorty.
samozrejme ide o tvoje vlastne srdce.
k vykalom sa neviem vyjadrit, pretoze nie som telepat.

stevka000000

Ahojte. Už 2 týždne ked chodím za veľkú potrebu vo vykale mávam take malé biele fliačky,ale necítim žiadne svrbenie pri konečníku a ked si na brucho prilóžim ruku a zatlačim tak cítim ako keby som cítila tlkot srdca . Tie clanky o ktorých tu píšete ako vlastne vyzerajú ?? Prosím presne opíšte!! .. môže to byť pasomnicu? :( ak nie tak o čo sa asi tak jedna ?

stevka000000

Ahojte. Už 2 týždne ked chodím za veľkú potrebu vo vykale mávam take malé biele fliačky,ale necítim žiadne svrbenie pri konečníku a ked si na brucho prilóžim ruku a zatlačim tak cítim ako keby som cítila tlkot srdca . Tie clanky o ktorých tu píšete ako vlastne vyzerajú ?? Prosím presne opíšte!! .. môže to byť pasomnicu? :( ak nie tak o čo sa asi tak jedna ?

poliewoocka

Pásomnice sú parazity, ktorých vývojový cyklus je charakteristický zmenou hostiteľa. Pásomnica bezbranná je široká ca. 1,5 cm a môže dosahovať dĺžku medzi 4 až 10 metrami.

Dĺžka života pohlavne zrelého parazita je až 20 rokov. Pomenovanie pochádza od hlavného medzihostiteľa, hovädzieho dobytka. Infekcia človeka nastáva požitím surového alebo tepelne nedostatočne upraveného mäsa, obsahujúceho vajíčka. Napadnutie pásomnicou nevyvoláva väčšinou žiadne ťažkosti.

Stolicou vylúčené články pásomnice vylúčené články pásomnice bývajú často prvými príznakmi ochorenia. Články pásomnice sa dajú rozoznať voľným okom a mikroskopom môžu byť preskúmané ešte podrobnejšie. Na liečbu sa používa praziquantel alebo niclosamid. Na zabránenie infekcie sa v rámci veterinárnej prehliadky posudzujú jatočné zvieratá kvôli výskytu vajíčok vo svalovine. Mali by sme sa vyhýbať spotrebe surového a tepelne nedostatočne upraveného mäsa.

Všeobecné informácie

Pásomnice sú parazity a patria do skupiny červov ploských. Žijú v čreve svojich konečných hostiteľov a môžu tu narásť do dĺžky od niekoľkých milimetrov až do niekoľko metrov. Vývojový cyklus pásomníc je charakteristický zmenou hostiteľa, pričom sa názvoslovie jednotlivých pásomníc orientuje podľa hostiteľa, napr. rybná, psia pásomnica, pásomnica hovädzieho dobytka (pásomnica bezbranná), alebo ošípaných. Človek sa požitím vajíčok alebo lariev môže stať nielen medzihostiteľom ale aj konečným hostiteľom vo vývojovom cykle pásomníc.

Pásomnice sa svojou hlavičkou, scolexom, prichytia na stene čreva konečného hostiteľa. Na to majú na hlavičke prísavné štrbiny alebo háčiky. Na hlavičku sa pripájajú články pásomnice, ktoré sú označované ako proglotidy. Tieto články pásomnice obsahujú tak samčie, ako aj samičie pohlavné žľazy. Pásomnice sú teda hermafrodity. Vajíčka po oplodnení dozrievajú v parazitovi. Články pásomnice, ktoré obsahujú zrelé vajíčka, sa od parazita oddelia a sú vylúčené so stolicou. Tieto vajíčka sú potom prijaté medzihostiteľom. V čreve medzihostieľa sa z vajíčok vyliahnu larvy, takzvané onkosféry.

Tieto larvy prevŕtajú stenu čreva a rozdelia sa v tele krvným obehom. V ceľovom orgáne sa usadia a vytvárujú tu vajíčko parazita, čiže úhor. Požitím mäsa obsahujúceho vajíčka dochádza k infekcii konečného hostiteľa. V čreve konečného hostiteľa sa z vajíčka vyvíja parazit a vývojový cyklus začína odznova.

Pôvodca

Pôvodcom ochorenia je pásomnica bezbranná taenia saginata. Je široká ca. 1,5 cm a môže dosahovať dĺžku medzi 4 a 10 metrami. Na hlavičke pásomnice bezbrannej sa nachádzajú len štyri prísavné štrbiny ale nijaké prísavné háčiky. Dĺžka života pohlavne zrelého parazita je až 20 rokov.

Cesty šírenia nákazy

Hovädzí dobytok prijíme vajíčka pásomnice bezbrannej. Larvy sa vyliahnu v tenkom čreve a prevŕtavajú stenu čreva. Krvou sa dostanú do svalstva hovädzieho dobytka, a tam tvoria úhor, takzvaný cysticerkus. V tomto mechúriku naplnenom tekutinou sa nachádza zárodok hlavičky parazita.

Požitím surového mäsa, napr. mletého hovädzieho mäsa, sa larvy dostanú do tenkého čreva človeka. Zo zárodku hlavičky sa vytvorí hlavička, ktorá sa prísavnými štrbina prichytí na stenu čreva a dozrieva na dospelého parazita. Vyvinutie reťazca článkov si vyžaduje niekoľko týždňov. Telesné články pásomnice bezbrannej majú značnú vlastnú pohyblivosť, potom čo sa sami oddelili od zvyšného tela parazita.

Inkubačná doba

Vajíčka sú pre hovädzí dobytok ihneď nákazlivé. Vývin úhora z vajíčka trvá ca. 2-4 mesiace. Po požití mäsa obsahujúceho úhor vyrastá počas ca. 3-4 mesiacov pásomnica bezbranná do pohlavnej zrelosti.

Výskyt

Na celom svete.

Ťažkosti

Napadnutie pásomnicou nevyvoláva väčšinou nijaké ťažkosti. Príležitostne pacienti opisujú svrbenie na análnom otvore a bolesti v bruchu. Prvými príznakmi ochorenia bývajú často články pásomnice v stolici.

Diagnóza

Články pásomnice sa dajú rozoznať voľným okom. Pod mikroskopom možno určiť počet vetiev na materskom parazitovi.

Terapia

Podľa výberu možno použiť praziquantel alebo niclosamid.

Prognóza

Pokým nedôjde k tvorbe úhora v ľudskom tele, čo sa však stáva celkom zriedkavo, je prognóza ochorenia dobrá.

Prevencia

Ochoreniu sa dá zabrániť, ak sa zriekneme spotreby surového a tepelne nedostatočne upraveného hovädzieho mäsa. Ak sa mäso zamrazí na minimálne 10 dní, taktiež neexistuje žiadne nebezpečenstvo nákazy. Okrem toho sa jatočné zvieratá sledujú v rámci prehliadky mäsa kvôli výskytu úhorov vo svalovine.