Nakaza HIV slinami?

delphia

v pripade, ak by jeho sliny z nejakeho dovodu obsahovali primes krvi a u teba by bola poskodena sliznica v ustnej dutine, tak samozrejme ze prenos je mozny.

Maros75

Človek sa môže nakaziť vírusom HIV od infikovaného jedinca. Prenos je možný 3 cestami.

* Pohlavným stykom – infekcia sa prenáša všetkými telesnými tekutinami – infikovaným pošvovým sekrétom, cervikálnym sekrétom (sekrétom krčka maternice), ejakulátom, slinami, krvou. Riziko prenosu sa zvyšuje aj pri malých rankách v ústach alebo na vonkajších pohlavných orgánoch, na rukách.
* Krvou a niektorými krvnými derivátmi – infikovanými ihlami, striekačkami. Vysoké riziko je u injekčných užívateľov drog. Krvné transfúzie sú síce testované na HIV protilátky, ale tie sa dajú s určitosťou stanoviť až o 6 až 12 týždňov od nakazenia sa. Teda ak sa jedinec nakazí a ide darovať krv napr. o 3 týždne, v krvi sérologický test na HIV môže byť negatívny.
* Prenos z matky na plod – t.j. vertikálny prenos. Infikovaná matka môže preniesť HIV na svoje ešte nenarodené dieťa transplacentárne. Ešte vyššie riziko prenosu infekcie je počas pôrodu a po narodení dojčením.