Depresia a aky typ pohybu?

atm

depresie ta moze zbavit nielen nejaky aktivnejsi sport, ako napriklad beh, alebo plavanie, ale aj nejaky intenzivnejsi, realny zazitok v nejakom prirodzenom prostredi - napriklad nejake extremne sporty - bungee jumping, skakanie z lietadla, apod. ale aj rafting, bicyklove zjazdy nejakych prudkych horskych chodnikov, extremne lyzovanie. proste vsetko co ma charakter neobvyklosti, spojenia s nasim povodom (prirodou) a nejakej dravosti a akcnosti. vtedy sa mozog sam od seba aspon kratkodobo vylieci - prestava rozoberat tie civilizacne hluposti z prostredia nejakej betonovej dzungle, prestava riesit minulost a buducnost a sam od seba sa plne sustredi len na pritomnost (=uzasny pocit radosti zo zivota), proste treba cosi take vyskusat. (pozor je to silne navykove:))

Maros75

Minulé výskumy monitorujúce vplyv telesného pohybu boli síce krátkodobé, ale všetky potvrdili, že cvičenie zlepšuje náladu. Nielenže zmierňuje symptómy depresie, ale nedovoľuje im vrátiť sa. Molekulárni biológovia a neurológovia potvrdili, že cvičenie vyvoláva v mozgu také chemické pochody ako antidepresíva – reguluje kľúčové látky dôležité pre prenos vzruchov medzi neurónmi, sérotonín a noradrenalín. Profesor neurológie Philip Holmes dokázal, že cvičenie už za niekoľko týždňov môže ovplyvniť gény, ktoré zvyšujú hladinu neuropeptínu galanínu, ktorý má vplyv na reguláciu noradrenalínu a je dôležitý pri reakcii na stres.

Vďaka cvičeniu mozog vykazuje menší stres na nový podnet. Zatiaľ nie je jasné to, komu cvičenie na depresiu zaberá a v akej dávke. V knihe Cvičením proti úzkosti a poruchám nálady Jasper Smits s kolegom Michaelom Ottom odporúčajú miernu polhodinovú záťaž päťkrát týždenne alebo intenzívne polhodinové cvičenie trikrát za týždeň. To sú overené fungujúce dávky.

„Nedokážeme povedať, že čím viac, tým lepšie. Nie je vylúčené, že účinnejšie by bolo menej, ale my to naozaj nevieme,“ povedal Smits. Nie je ani jasné, či na depresiu pôsobí aj taký pohyb ako napríklad vzpieranie ani či je cvičenie účinné v prípade ťažkých depresií.