Nízkocukrová diéta

Príspevok v téme: Nízkocukrová diéta
Emillys

Ahojte. Mám iba 16 rokov, ale už teraz sa zaoberám svojou životosprávou, lebo je to hrôza. Hambím sa za seba a keď som si to "zosumarizovala", čo vlastne zjem za deň, je mi zo seba maximálne zle! Jem ako nechutné prasa. Sície postava ma vôbec netrápi, dokonca mám BMI iba 15, ale nevyzerám ako anorektička. Aktívne športujem (5x týždenne), takže mám aj niaký svalový základ. Moje jedenie, ma ale dosť trápi. Podľa mňa jem málo, ale veľmi, veľmi nezdravo. Môj typycký jedálniček vyzerá asi takto:
R: lúpačka a veľa sladkého džemu
D: keks
O: normálny obed + čokoláda
Ol: sladkosti..
V: chipsy + sladkosti..

Viem, som nehorázne prasa, keď už v takomto veku jem ako 100kg američan. Ale chcem to zmeniť, hneď teraz.. Ani si nepamätám, kedy som jedla naposledy zeleninu, alebo ovocie.. Bojím sa, že dostanem cukrovku, preto s tým chcem OKAMŽITE prestať.

A ako bonus pijem stále kolu alebo sódovú vodu.. Tú klasckú kolu plnú cukru som už vymenila za light a zero a striedam ich. Viem, že aspartam nieje v nich vôbec zdravý, ale lepšie ako sa ládovať cukrom..

Takže by som Vás chcela poprosiť, nevedeli by ste mi napísať niaký jedálny lístkok? Prosím, hlavne žiadne sladkosti, ani cukor.. Samozrejme sacharidy áno. Musím sa sladkostí zbaviť úplne, lebo keď si povolím napr. 1 za týždeň, už neviem prestať.. A vopred ďakujem za Vaše rady, ja viem že som nechutné prasa a rovno si zaslúžim nakopať do zadku :/

LXRa

tpch - uplne si minula pointu, ktora bola: nemala by si sa vyjadrovat k mechanizmom, ked im nerozumies. Rada nejest plnene vankusiky nie je zla, ale jej odovodnenie je nespravne.

RNG

Inac existuje plno sladidiel, ktore podstatne nezvysuju cukor v tele.
Stevia rebaudiana je znacne sladka(obsahuje zlozky az 400 krat tak sladke ako cukor=rebaudamosidy),pozor neda sa s nou piect
alebo
napr polyol erytritol(nachadza sa v roznych ovociach a dnes sa predava aj ako nahrada cukru, ja ako cukrovkar ho pouzivam) sa vyborne vstrebava, je sladky ako cukor, da sa s nim piect v rovnakych vahach ako cukor, ale pre svoju mensiu molekulu az 95% z neho vypadne cez ladviny von bez zvysenia hladiny glukozy v krvi.

Emilys

Jankaaaaaaaaa: Na to som sa práve chcela opýtať, myslíš že to naozaj funguje? Nemáš niaké skúsenosti? :)

Inak ako ste tu spomínali GI, ani som si to neuvedomila, ale máme doma takú knihu "diéta GI" a sú tam celkom dobré recepty s nízkym GI :)

Ja som práve ten typ, že keď zjem kúsok sladkého, už sa neviem zastaviť. Ale pokiaľ si ho nedám, nemám chuť sa tým ládovať. Len škoda, že som to nechala zájsť tak ďaleko. Sa čudujem že ešte (našťastie!) nemám žiadne zdravotné problémy.

tpch

No dobre, tak porad zakladatelke temy nieco prakticke, myslim, ze TOTO ju nezaujima, kedze ma 16 rokov. Hlavne tie chybajuce data jej urcite trhaju zily :-D

LXRa

a) sladke sa nemusi rovnat vysokemu GI (cisty cukor ma stredne GI napr.)
b) GI jedla sa neda lahko predpovedat z GI zloziek (v praxi to znamena, ze vacsina jedal ma nizke az stredne GI aj s obsahom zloziek s velmi vysokym GI, ak sa naozaj zmeraju)
c) tvrdia to s dobrym umyslom, ale nemaju data, ktorymi by to podlozili (nechcem ist do detailov, su skupiny ludi, kde je to skor aplikovatelne, ale zakladatelka temy tam zjavne nepatri; naviac aj v tom pripade je koncept GL mnohokrat lepsi ako GI)
d) netvrdim, ze sladke nespusta chut na dalsie sladke, ale nema to zjavne suvis s GI, ale zjednodusene s aktivaciou urcitych mozgovych centier

tpch

LXRa, prosim ta, tych ludi je viac, ako si mozno myslis, ktorym jedenie sladkosti spusta dalsiu chut na sladke. Preco sa asi tak odporucaju potraviny s nizkym glykemickym indexom? Skus hadat.

maruska123

no, nie som zastanca cukru a sama sa mu snazim vyhybat, ale podla mna, ked si vybrat medzi cukrom a aspartamom, tak urcite cukor, ked tak trstinovy alebo hnedy prirodny

aspartam je ako jed!!! je to humus, chemia, ktora sposobuje xyz zdravotnych problemov

jajka001_

no, colu prestan pit, zacni pit len caje, vodu, mineralky
ano, sladke ranajky su o nicom - daj si cerealne pecivo, zeleninu, syr
obed - zelenina, ryza/zemiaky/cestovina, chude maso
mozes si dat kludne kusok sladkeho, ak mas chut - ale az po jedle, na chut, nie ako hlavne jedlo
dalej - jogurty - najlepsie biele
acidko
zeleninove polievky, ryby, strukoviny
vyhladaj si na nete potraviny s nizkym glykemickym indexom, taku tabulku, a nou sa riad - to je presne to, co potrebujes.