Rozmliazdena chrupavka na kolene a rehabilitacia

Príspevok v téme: Rozmliazdena chrupavka na kolene a rehabilitacia
Marshall007

Ahojte,

asi pred 2 tyzdnami sa mi stala taka vec ze som spadol a rozmliazdil som si chrupavku na kolene + som mal daco poskodene na bocnej strane jablcka, stalo sa mi to cez vikend, sobotu som bol na pohotovosti kde mi dali dlahu. V pondelok som navstivil traumatologiu kde mi vytiahli s kolena krv a povedali ze ked tam je krv tak treba ist na artroskopiu, tam zistili to co som popisal na zaciatku. Uz som tyzden a pol po artroskopii ktoru mi robili v celkovej narkoze. Este musim 2 tyzdne mat dlahu a nedostupovat na nohu koli tomu ze sa chrupavka hoji a regeneruje.
Asi po 4-5 dnoch ako sa mi to stalo mi zacal trpnut a boliet sval (stehenny) na vonkajsom boku to boli a picha najviac, sem-tam ma to tam picha tak ako keby mi tam pichali injekcie alebo este daco horsie. Niekedy ma to aj prebudi zo spanku, potom ked zmenim polu z leziacej na trebarz polosed alebo sediacu tak to prejde, a ked som zasa v sede dlho tak to zacne pichat, strpnuty je ten sval stale. Aj zacina ochabovat, je vidno ze ten sval je mensi ako na druhej nohe.
Dalej mam problem ze neviem tu nohu vobec zdvihnut :( do bokov a do zadu sa mi da pohybovat, ale hore vobec :( ani v sede ani ked lezim. Ten horny sval ktory ma nohu dvihat sa ani nenapne, a toto sa mi zda ze zacalo hned po tom pade alebo hned po artroskopii, cize nebude to tym ze je sval ochabnuty ale ako keby som nevedel vyslat signal na zodvihnutie nohy :(. Stretli ste sa stym niekto?
A dalsia vec je ze som uz zacal precvicovat to koleno, a za pomoci druheho cloveka skusame to koleno ohnut, ale spodne svaly ho drzia tak v rovine ze sa neda ohnut. (moze za to ze tie svaly su uz stuhnute?)

Dakujem za kazdu radu.

zili

mozem poradit jednu vec, aj ked mam skusenost, ze mi moc ludia neveria,ked to radim inym.
Mala som podobny uraz, ale asi podstatne mensieho rozsahu. 3 tyzdne som chodila na fizioterapiu a nemala som pocit nejakeho zlepsenia. Potom som si nasadila vit C (citala som o tom) davku 8000 mg denne rozlozit.. Asi po 6 dnoch som zbadala vyrazne zlepsenie. S vitaminom som pokracovala nadalej, asi s 5000mg.
Vit. C pomaha vytvarat kolagen, lieci rany, poskodene tkaniva. Neni sa coho obavat, nadbytok sa aj tak vycura. Napr. v Japonsku davaju vysoke davky C pred operaciami, aby sa rychlejsie liecilo a zaroven aby sa liecili zapaly.

Fiskussss

Zdravím po 7 rokoch od tvojho úrazu. Pochybujem že si tento príspevok ešte vsimneš ale za skúšku nič nedám. Pokračujem v tvojich šľapajach a stalo sa mi to isté čo tebe. Mnoho ľudí v mojom okolí už malo operovaný kĺb artroskopiou no nikto nemal problém s dvíhaním nohy rovnako ako aj ty čo mi hovorí že to možno bude práve tým že nikto z nich nemal operovanu konkrétne chrupavku. Ak si to teda nájdeš v čo veľmi dúfam, daj mi prosím vedieť ako si nohu rozhýbal (ak si ju rozhýbal). Dúfam že všetko funguje ako má! :)

Marshall007

Helus: dakujem za typ, ale loptu doma nemam, zacal som len tak trosku natahovat chodidlo, a krutit snim do stran, a den po dni sa mi uz da noha zdvihnut :) nieje to take ako pred tym, zatial ju zdvihnem len par krat, a aj to s par sekundovym oneskorenim zdvihu :) Ale hadam sa to upravi....
Este ma trapi problem zohnutia kolena. Pomalicky si ho snazim zohnut ale zatial ide len o par stupnou, odspodu nohy mam strasne natiahnute svaly alebo slachy alebo co je to, neviem ci mi to nebrani vtom zohnuti.
A ked sa ho snazim nasilu zohnut tak citim take tlacenie v kolene, ako by oproti sebe isli 2 kosti...

No len dufam ze sa to da vsetko casom do povodneho stavu.

Helus

Ahoj aj ja budem zajtra 1 tyzden po artroskopii,a a rehabilitujem na posteli v leze,skusam napnutu nohu dvihat hore,da sa to,ak mas doma FIT LOPTU,Tak sediet na nej a ist s ou dopredu,a dozadu,mne to pomaha,uz mozem aj koleno krasne zohnut.