z čoho sa počíta inval. dochodok ?

jajka001_

nemala by si ostat bez prijmu, pretoze stat ma na vybavenie dochodku 60 dni / od dorucenia ziadosti/ , niekedy aj 120 dni, ak sa nieco este zistuje a nemozu rozhodnut. cize urad prace by ti nemal odopriet vyplacanie podpory. vyplatena podpora sa zuctuje s dochodkom po jeho priznani.
odporucila by som ti zavolat na socialnu poistovnu a informovat sa v akom stave vybavenia je tvoja ziadost. peniaze ti samozrejme poukazu aj spatne od datumu odkedy ti bol invalidny priznany.
urad prace ti ale nemoze odopriet vyplatu pretoze su ludia ktori aj boli uznani za invalidnych,ale invalidny im aj tak nepriznaju. nemaju v ruke rozhodnutie o priznani, tak nech nevymyslaju.
na urade prace sa odvolaj na §105 ods.2 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení:
Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká vždy dňom vyradenia poistenca z evidencie uchádzačov o zamestnanie a dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

renata.

dakujem moc...ale mám ešte jeden problém...ako som písala odpracovala som 20 rokov a odvádzala som si odvody v plnej výške ( čiže aj fond zamest.) Teraz som prišla o prácu, nakolko sa firma rušila, bola som 4 mesiace na PN a počas toho som si kvoli DMO vybavila plný inval. dôchodok.
Po ukončení PN som išla na úrad práce a povedali mi, že nemám nárok na podporu, nakoľko poberám dôchodok.
Ale ja nemám ešte rozhodnutie, dostanem ho asi až za 3 mesiace.
A okrem toho som do štátu odvádzala 20 rokov odvody a teraz mi štát nedá nič !! ešte aj ako SZČO som dobrovolne platila fond zamestnanosti presne kvoli tomu, že ak raz prídem o robotu aby som mala podporu.
To aký máme štát, že ja som mu 20 rokov pchala peniaze a mne nedajú nič ? A to boli nemalé peniaze.. A cigáni nerobia celý život a štát im prachy dáva za nič !!! A ja, čo som si svoje postihnutie nevybrala a naozaj trpím kvoli nemu, na to doplácam?
Ved ja som si mohla plný inval. dochodok vybaviť pred rokmi a popri tom pracovať, ale som hovorila, kým robím je dobre, nebudem využívať štát ! A nakoniec sa štát na mňa vyse..e !!

Sorry ale som riadne naštvaná..toto vedieť, najprv vyberiem podporu a až potom vybavím dochodok..

Takže je naozaj pravda, že ak beriem inval. dochodok nad 70 % nemám nárok na podporu ? ( aj ked rozhodnutie budem mať až za 3 mesiace ) ?

??!!??

hej? neviem...pracujem tam :-) ale na toto som sa nepýtala teda tak neviem....a neche sa mi ani zisťovať...na tom linku čo som dole dala tam to je ...

renata.

ked nezabudnem a ked dostanem rozhodnutie, napíšem sem ako sa to počíta a kolko mi vyšlo..hádam to niekomu pomôže

renata.

ďakujem a ešte sa opýtam, čo keď som bola SZČO ? Nakoľko som si uplatňovala 40% paušálane výdavky a odvádzala len minimum odvodov tak to asi nebudem mať veľa, že ?

Som zúfalá, prekonala som pri narodení DMO, prišla som o robotu a nová nie je žiadna, keďže má aj obmedzenia, príjem budem mať nízky...no neviem ako bude...