Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Sacharidové jednotky

Príspevok v téme: Sacharidové jednotky
bakeron

Zdravím všetkých,

potrebujem od Vás čo sa vyznajú radu. Žijem s priateľom, ktorý ma cukrovku. Snažím sa variť zdravo a chcem, aby sa stravoval tak ako má aby sa mu stav nezhoršoval. Ma typ 1 váha je ideálna podľa doktorky. Potrebovala by som vedieť ako je to so sacharidovými jednotkami pozerala som na internete ale nevyznám sa z toho . Koľko je tých sacharidových jednotiek vhodných pre 31ročného muža ktorý manuálne nepracuje? Ako sa to ráta ? Tabuľky mám čo aká potravina obsahuje, len neviem množstvo na deň. Ďakujem pomôžete mi. Ak budete mať nejaký link kde sa to dozviem tak sem s ním :)

DANO777

NA CUKROVKU, REGENERACIU MOZGU, CHOLESTEROL, TLAK, KRVNY OBEH A OBRAZ, OSTEOPOROZU + VELA INYCH DIAGNOZ AJ RAKOVINU, VELMI RYCHLE A UCINNE ZABERA CISTA STAVA Z GOJI,(KUSTOVNICA CINSKA) OBSAHUJE 50X VIAC VITAMINOV AKO POMARANC A 80X VIAC ANTIOXIDANTOV. MNE KLESOL TLAK V PRIEBEHU MESIACA ZO 118/183 NA 85/125 A TO MAM 120KG A BEZNE PIJEM 2-3 SILNE PRESO KAVY. MOZTE SI JU OBJEDNAT NA STRANKE HIMALYO.CZ A ZO ZLAVOVYM KODOM C. 3261 KTORY TREBA ZADAT PRI REGISTRACII, ZISKATE PERMANENTNU ZLAVU 50KC NA KAZDU FLASU A 20KC NA KAZDY BALICEK SUSENEHO, ALE DOBRE LIECIVE UCINKY MA STAVA. SUSENE MA OVELA MENEJ VYZIVOVYCH HODNOT. DENNA DAVKA JE LEN 25ML, FLASA JE NA MESIAC. V PRIPADE, ZE POTREBUJETE PORADIT, TAK KLUDNE ZAVOLAJTE. 0903460303.

PRI AKEJKOLVEK FORME RAKOVINY JE DAVKOVANIE 3X 50ML, RANO NA LACNO A POTOM VZDY ASPON POL HODINY PRED JEDLOM.

www.youtube.com

Gima

Hlavné zásady zdravého stravovania pri cukrovke:

správne zloženie diéty – čo sa týka obsahu cukrov, tukov a bielkovín (B),
jesť pravidelne 4 až 6 ráz denne, častejšie a menšie množstvá,
vylúčiť zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (biely cukor), ako zdroj energie využívať potraviny obsahujúce cukor v prirodzenej forme a škrob (pečivo, cestoviny, ryža, ovocie, zelenina, mlieko,
znížiť príjem celkového množstva tukov, uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky,
vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné pečivo, vločky) – pri ich konzumácii nedochádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru a dlhšie pretrváva pocit sýtosti,
nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, čajov, diabetických limonád; nevhodné sú nápoje sladené cukrom (kofola, kola, tonik...) a nadmerné požívanie alkoholických nápojov (riziko hypoglykémie),
obmedziť príjem kuchynskej soli – zvyšuje krvný tlak, namiesto soli možno jedlá ochutiť bylinkami a koreninami,
zabezpečiť v strave dostatok vitamínov a minerálov (zmiešaná strava ich obsahuje v dostatočnom množstve).

Ako sa stravovať pri užívaní inzulínu

Zavedenie inzulínu do liečby pri cukrovke (diabetes mellitus) má svoje jednoznačné zdravotné výhody – zlepšuje metabolickú vyrovnanosť diabetika, pomáha predchádzať vzniku komplikácií hroziacich z cukrovky alebo zmierňuje už vzniknuté komplikácie. Inzulín ovplyvňuje aj subjektívny stav diabetikov. Diabetici po začatí liečby inzulínom sa cítia oveľa lepšie ako pred ňou, ustupuje malátnosť a pocit únavy, poruchy spánku, ustupuje smädenie aj častejšie močenie, diabetici veľmi často udávajú zlepšenie psychických funkcií. Aj tí, ktorí sa dlho vyhýbali liečbe inzulínom oceňujú jej prednosti a ľutujú, že sa na liečbu inzulínom nedali presvedčiť už skôr.

Trpíte cukrovkou a hľadáte radu, ako si spríjemniť život s touto chorobou? Otázky a odpovede na túto tému nájdete tu.

Na druhej strane podávanie inzulínu ovplyvňuje denný režim diabetika, vyžaduje určitú sebadisciplínu. Inzulín sa podáva pred jedlom – rýchloúčinkujúci 15 až 30 minút pred jedlom, v prípade pretrvávania vyšších glykémií po jedle možno predĺžiť tento interval na 45 minút. Podobne je to aj pri zmesiach rýchlo a dlhoúčinkujúceho inzulínu. Pôsobenie dlhoúčinkujúcich inzulínov (sú zakalené) nastupuje pozvoľne a preto nie je potrebné po ich podaní sa najesť, samozrejme za predpokladu, že diabetik má normálny stravovací režim.
Ako sa stravovať pri užívaní inzulínového analógu

Zavedenie inzulínových analógov do liečby umožňuje diabetikom voľnejší režim – ich účinok nastupuje rýchlejšie ako u humánnych inzulínov a preto sa nemusia podávať s časovým odstupom . Podávajú sa hneď pred jedlom a dokonca sa môžu podať počas jedla alebo bezprostredne po ňom.
Hlavné zásady diéty pri cukrovke I. typu

Stravujte sa pravidelne – spravidla šesťkrát denne (závisí to od inzulínového režimu).
Nesmiete hladovať, zachovávajte preto pravidelnosť v stravovaní (čas a množstvo jedla).
Dodržujte pitný režim (pite minerálne vody, ovocné čaje, prírodné šťavy – nezabudnite ich započítať do sacharidových jednotiek.
Strava musí byť dostatočne energeticky výdatná a pestrá. Nezabudnite, že bielkoviny sú v sprievode tukov (mäso) a sacharidov (rastlinné zdroje).
Tuky sú hlavným dodávateľom energie, sú živinou, ktorú si musí diabetik sledovať.
Sacharidy tvoria asi 50 % z celkovej energie. Preto podávame tzv. zložené sacharidy, t.j. po ktorých glykémia nestúpa rýchlo. Sú to: celozrnné pečivo, chlieb, celozrnné cestoviny, celozrnná ryža a ovsené vločky. Množstvo sacharidov určujeme podľa tzv. sacharidových jednotiek, ktorých počet na deň určí lekár.
Neodporúčajú sa „dia“ sladkosti – napriek tomu, že nezvyšujú glykémiu, obsahujú vysoké množstvo tuku. Vhodnejšie je ovocie, ktoré však treba započítať do sacharidových jednotiek.
Na začiatku choroby je nutné vážiť množstvo potravín (na gramy), neskôr je možný odhad „voľným okom“.
Odporúča sa jedlo pripravovať varením, dusením, pečením, grilovaním. Vyprážanie nie je vhodné pre vysoký obsah tukov.
Nevhodné je konzumovať potraviny sladené cukrom, medom a pekárenské výrobky z bielej múky.

Hlavné zásady diéty pri cukrovke II. typu – tabletami

Stravu konzumujte viackrát denne, pri redukčnej diéte trikrát denne.
Najčastejšie je cieľom diéty znížiť telesnú hmotnosť, je teda nutné podstatne redukovať doterajší celkový príjem energie.
Je nutné dodržiavať sacharidové jednotky určené lekárom! Žiadajte si predpísať vhodnú diétu v sacharidových jednotkách vašim diabetológom. Zo začiatku si stravu vážte, budete tak presnejšie dávkovať energetický príjem.
Bielkoviny sú vhodné kvalitné, s nízkym obsahom tuku i cholesterolu (chudé mäso, biele mäso, ryby), rastlinné bielkoviny v strukovinách.
Tuky výrazne obmedzujte, pozor na skryté tuky v niektorých potravinách, samostatne tuky jedzte len výnimočne (maslo, rastlinné tuky...).
Sacharidy konzumujte tzv. zložené – komplexné (celozrnné pečivo, tmavá múka a výrobky z nej, ovsené vločky).
Do jedálneho lístka zaraďujte hlavne veľa zeleniny – čo najviac v surovom stave.
Dodržiavajte pitný režim, hlavne príjem ovocných a bylinkových čajov. Ovocné šťavy musíte započítať do sacharidových jednotiek. Pozor na príjem minerálok a celkového objemu tekutín pri vysokom tlaku (konzultujte s diabetológom).
Do jedálneho lístka je vhodné zaradiť 1 až 2 zeleninové dni s primeraným množstvom ovocia.
Nezabúdajte na aktívny telesný pohyb – dávku a druh však konzultujte s lekárom.
Nejedzte „dia“ sladkosti. Hoci nezvyšujú krvný cukor, obsahujú veľa tuku a ohrozujú stabilitu vašej hmotnosti. To spôsobuje zhoršenie cukrovky.
Obmedzte príjem kuchynskej soli. Jedlá dochucujte rôznymi bylinkami.
Pravidelne si kontrolujte telesnú hmotnosť, ak nechudnete, za žiadnu cenu nepriberajte!

Hlavné zásady diéty pri cukrovke II. typu – inzulínová liečba

Stravu konzumujte 5- až 6-krát denne, druhú večeru tvorí ovocie, zelenina, prípadne nízkotučný jogurt. Jedzte pomaly.
Celková denná energetická látka by sa mala redukovať tak, aby došlo k úprave prípadnej nadváhy alebo obezity.
Dodržujte rozpis a množstvo sacharidových jednotiek určených vašim diabetológom (rozpis vám stanovili podľa typu vašej inzulínovej liečby). Z toho vyplýva potreba tzv. medzijedál (menšie množstvo jedla medzi hlavnými jedlami), ich veľkosť (1 až 2 sacharidové jednotky), vzájomné časové rozstupy.
Snažte sa spoznať „svoj inzulín“ – kedy začína pôsobiť, kedy dosahuje vrchol účinku.
Jedzte kvalitné bielkoviny s nízkym obsahom tuku a cholesterolu (chudé biele mäso, hydina bez kože). Vyhýbajte sa údeným mäsovým výrobkom. Konzumujte rastlinné bielkoviny – sóju a sójové výrobky.
Výrazne obmedzte tuky! Konzumujte hlavne kvalitné rastlinné tuky aj to minimálne.
Jedzte tzv. zložené, komplexné sacharidy, po ktorých hladina cukru v krvi stúpa pomalšie (celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné cestoviny, ovsené vločky).
Konzumujte veľa zeleniny, hlavne surovej. Osvedčeným receptom sú zeleninové večere s malou porciou ovocia.
Dodržiavajte pitný režim – vhodné sú ovocné a bylinkové čaje, riedené ovocné šťavy. Obsah ich sacharidových jednotiek sa musí započítať do celkového množstva sacharidových jednotiek. Pozor na veľké množstvo tekutín a minerálok pri vysokom tlaku – konzultujte radšej s lekárom.
Nehladujte! Pri pocite hladu jedzte zeleninu (tzv. neobmedzené potraviny v jedálnom lístku diabetika).
Nejedzte potraviny sladené cukrom, medom, nepite sladké nápoje.
Nevhodné sú pekárenské výrobky z bielej múky.
Obmedzte príjem kuchynskej soli.
Vykonávajte primeranú fyzickú aktivitu – ak len trochu môžete, športujte. O druhu a veľkosti fyzickej záťaže sa poraďte so svojim lekárom.

Časovanie jedla a medzijedla

Medzijedlo je menšia dávka jedla (1 až 2 sacharidové jednotky), ktoré sa podáva medzi hlavnými jedlami, resp. ako druhá večera. Veľkosť medzijedla závisí od inzulínového režimu, stupňa a trvaní fyzickej záťaže počas dňa. Medzijedlo je niekedy nutné, aby sa zabránilo hypoglykémii (nízkej hladine cukru v krvi) a aby sa udržala dobrá kontrola glykémie.

Diéta sa musí individuálne vypracovať pre každého pacienta, prispôsobiť sa rodinným stravovacím zvykom a musí sa pravidelne kontrolovať, aby sa vylúčilo pôsobenie nepriaznivých vplyvov.
Sacharidové jednotky

Naučiť sa hodnotiť potraviny podľa obsahu sacharidových jednotiek je pre pacienta veľmi výhodné, najmä z časového hľadiska. Každý diabetik pri zostavovaní diétneho plánu má stanovený ideálny obsah sacharidov (SJ), ktorý je primeraný k jeho energetickej potrebe a podielu, ktorý je potrebné dodať vo forme sacharidov.

Celodenný obsah sacharidových jednotiek je podľa typu diabetika a jeho potreby rozdelený na jednotlivé porcie jedla tak, aby inzulínový režim bol v súhre so stravovacím režimom. Výhoda počítania stravy v sacharidových jednotkách je, že pacient si vie jednoducho a pomerne presne zostaviť jednotlivé jedlá tak, aby bol splnený odporúčaný obsah sacharidových jednotiek. Potraviny z jednotlivých skupín si môže ľubovolne obmieňať a jeho strava bude pestrá a chutná.

1 SJ = 10 sacharidov
Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ.

(Používajú sa na preliečenie hypoglykémie.)
Hroznový cukor (glukopur) 1 PL 10 g
Kryštálový cukor 1 PL 10 g
Kockový cukor 3 kocky 10 g
Med 1 PL lyžica 13 g
Coca cola 1/2 pohára 100 ml
Ovocný nápoj sladený cukrom 1/2 pohára 100 ml
Voľné sacharidové potraviny – 0 SJ

Patrí sem zelenina, najmä listová, do obsahu 200 g (plný tanier) – neovplyvňujú glykémiu, okrem zeleniny uvedenej v tabuľke započítateľnej zeleniny (hrášok, kukurica, mrkva, cvikla).
Započítateľné sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ
Chlieb biely 1/2 krajca 20 g
Chlieb čierny 1/2 krajca 20 g
Chlieb s ľanovými semienkami 1/2 krajca 25 g
Chlieb grahamový 1/2 krajca 25 g
Rožok biely 1/3 (50-gramového) 15 až 20 g
Rožok graham 1/2 (50-gramového) 25 g
Vianočka 1/2 krajca 15 až 20 g
Suchár 1 ks 15 g
Múka – pšeničná, ražná, kukuričná 1 PL 15 g
Ovsené vločky 2 PL 20 g
Ryža surová 1 PL lyžica 15 g
Ryža varená 2 PL 45 g
Knedľa varená 1/2 krajca 25 g
Cestovina surová 1 PL 15 g
Cestovina varená 2 PL 45 g
Pudingový prášok 1 PL 15 g
Ovocie (1 SJ)

(* znamená, že hmotnosť je uvedená aj so šupou, kôstkou a pod.)
Ananás 1 koliesko 140 g *
Banán 1/2 ks 70 g *
Broskyne 1 ks 120 g *
Ríbezle 7 PL 140 g
Čerešne 1 kompótová miska 90 g *
Černice 8 PL 140 g
Čučoriedky 7 PL 140 g
Egreš 6 ks 120 g
Pomaranč 1 ks 150 g *
Grapefruit 1/2 ks 170 g *
Hrozno 1 malý strapec 70 g *
Hruška 1 malá 90 g *
Jablko 1 malé 90 g *
Kivi 1 väčšie 110 g *
Maliny 7 PL 150 g
Mandarínky 2 menšie 150 g *
Jahody 10 ks 160 g
Marhule 2 až 3 ks 110 g *
Slivky 4 ks 90 g *
Melón červený 2 až 3 krajce 270 g *
Zemiaky, započítateľná zelenina a strukoviny v množstve zodpovedajúcom 1 SJ
Zemiaky varené 2 PL 65 g
Zemiakové hranolčeky 15 ks 35 g
Zemiaková kaša 2 PL 75 g
Zemiaková kaša 2 PL 75 g
Zemiaková kaša 2 PL 75 g
Zemiaková knedľa 1/2 krajca 45 g
Fazuľa varená 3 PL 80 g
Hrach varený 3 PL 80 g
Hrášok sterilizovaný 7 PL 120 g
Kukuričné zrno varené 3 PL 65 g
Mrkva surová 2 malé alebo 1 väčšia 80 g
Bielkovinové potraviny - do obsahu SJ sa započítava len mlieko a niektoré mliečne výrobky (1 SJ v množstve):
Mlieko 1 pohár 200 ml
Jogurt biely 1 pohár 200 ml
Acidofilné mlieko 1,5 pohára 300 ml
Jedlá

1 porcia
Kurací vývar s rezancami (cestovina 1 SJ) 250 ml 1 SJ
Šošovicová polievka sladká (zátrepka 1 SJ, šošovica 1 SJ) 250 ml 2 SJ
Gulášová polievka (zemiaky 50 g = 1 SJ + zátrepka 1 SJ) 250 ml 2 SJ
Bravčové mäso na paprike, cestovina (omáčka 1 SJ + cestovina 140 g 4 SJ) cestoviny 140 g 5 SJ
Francúzske zemiaky 250 g 5 SJ
Králik na zelenine, slovenská ryža slovenská ryža 100 g 3 SJ
Lečo s chlebom chlieb 50 g 2 SJ
Pečené kura s ryžou ryža 100 g 2 SJ
Pstruh na masle so zemiakmi zemiaky 150 g 3 SJ
Pstruh na masle so zemiakmi zemiaky 150 g 3 SJ
Plnená paprika, zemiaky (ryža + šťava 2 SJ + zemiaky 3 SJ) 150 g 5 SJ
Rizoto s bravčovým mäsom a syrom ryža 130 g 3 SJ
Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom (strúhanka 30 g, zemiakový šalát 150 g) 150 g 5 SJ
Zemiakové knedle plnené údeným mäsom a dusenou kapustou zemiaková knedľa 300 g 5 SJ

facebook
email
pinterest

Uverejnené: 24.10.2006,
MUDr. Adriana Ilavská
MUDr. Adriana Ilavská
diabetológ
Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Článok zatiaľ nikto nekomentoval. Možete byť prvý.
▲ Inzercia
▲ Inzercia

Najčítanejšie

Poznáte hurmikaki? Toto exotické ovocie je vitamínová bomba!
Ako sa stravovať, ak potrebujete znížiť cholesterol?
Nepodceňujte nafukovanie, niekedy môže byť príznakom dyspepsie
Kyslá kapusta ako probiotikum a podpora pre vaše srdce
Kedy dochádza k stavu hypo a hyperglykémie?

Tlačové správy
Mobilné aplikácie, s ktorými v novom roku (takmer) zaručene schudnete

Tlačové správy Mobilné aplikácie, s ktorými v novom roku (takmer) zaručene schudnete
Darčeky nakúpené? Ak nie, tu je riešenie na poslednú chvíľu

Tlačové správy Darčeky nakúpené? Ak nie, tu je riešenie na poslednú chvíľu
4ka pomohla pred Vianocami rodinám a ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú

Tlačové správy 4ka pomohla pred Vianocami rodinám a ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú
Peter: Zerex® ma svojimi účinkami prekvapil!

Tlačové správy Peter: Zerex® ma svojimi účinkami prekvapil!
Invalidita hrozí aj vám. Ochráňte sa poistením.

Tlačové správy Invalidita hrozí aj vám. Ochráňte sa poistením.

Peľové spravodajstvo

Banská Bystrica
Bratislava
Žilina
Košice
Trnava
Nitra

Textová Inzercia
Zarábaj peniaze svojím názorom

Zaregistruj sa vo Výskumnom bufete. Žiadne body ani kredity, zarábaj peniaze za názor. Výskumný bufet je férový výskum.
Získajte svoj červený hrnček

Pozrite si našu ponuku a do piatich dní ho máte doma.
Máte vysoký cholesterol?

Ako účinne znižovať hladinu cholesterolu v krvi prirodzenými metódami? Akcia !!! Ku každému baleniu prípravku ARD Cholesterol 48 tbl dostanete + 1 balenie navyše v hodnote 29,38 EUR zadarmo!
▲ Inzercia

Mária Táňa

Poprosím o radu, koľko sacharidových jednotiek je povolená hranica pre denný príjem diabetika pri redukčnej diéte? IBM je 27
Koľko sacharidových jednotiek je možné a v akom množstve konzumovať počas celého dňa, ďakujem za odpoveď.

bakeron

Ahoj Barča tak priateľ ten nieje moc informovaný ale keď príde k doktorke tak sa opýta na tie jednotky a inzulín si pichá 4x denne ale množstvo podľa toho ako sa cíti či niečo robil a čo ide jesť tak si to nejak reguluje, ale vie o tom dosť málo tak som mu kúpila nejaké knižky, ktoré si prečítam len ja on to necháva na mňa. Ďakujem.

barča

bakeron, potrebné množstvo sacharidových jednotiek sa určuje pomerne individuálne na základe niekoľkých údajov - výšky a váhy, fyzickej aktivity, samozrejme pohlavia a veku. priateľ má určite stanovený počet sacharidových jednotiek lekárom a podľa toho má nastavené aj množstvá inzulínu. nepíšeš, či používa inzulínovú pumpu, či si pichá inzulín, resp. ak je novozistený diabetik je len na diéte. nehľadaj na internete, presný údaj nenájdeš, je individuálny, určený diabetológom. radšej sa porozprávaj s priateľom, ten ti dá iste presnejšiu informáciu.

Textová Inzercia

Fresh - pre zdravie zamestnancov.

Služba pre firmy, ktorým záleží na zdraví svojich zamestnancov. Objednajte hneď!

Máte problém s erekciou?

Erexus vyrieši váš problém! Náhrada liekov založená na prírodnej receptúre bez lekárskeho predpisu s extra silou!

Správca siete - SANDING

Správa firemných počitačov. Bratislava a okolie.

Zaujalo Ťa niečo? Zostaňme v kontakte!

Registruj sa na fóre a dostávaj emaily o nových príspevkoch v témach, ktoré Ťa zaujímajú.

Chcem sa registrovať

Prihlás sa k odberu noviniek a zaujímavých článkov

Sacharidové jednotky - Fórum - ZDRAVIE.sk