zlyhávam ako dcéra

Príspevok v téme: zlyhávam ako dcéra
emmm

Som druháčka na technicky zameranej vysokej škole a už asi celkom zdrvená. Prenášam nejaké skúšky, väčšinu, ktoré som urobila som robila na druhý či tretíkrát, ale viac ako mne to vadí mojim rodičom. Pred pár rokmi túto školu dokončila moja sestra s červeným diplomom a tak ma s ňou doma NEUSTÁLE porovnávajú. Nechcú pochopiť, že sme dve rozdielne osoby, s inými vlastnosťami a každá máme vlastnú hlavu, do ktorej sa nám veci ukladajú každej rôzne. Počas semestra bývam zvyčajne najlepšia z krúžku, písomky píšem s prehľadom, problém nastáva až pri skúškach. Viem, že som schopná sa naučiť kopu vecí na jednu skúšku, mojím problémom je, že sa odo mňa očakávajú najlepšie známky a veľakrát radšej utečiem tesne pred skúškou, lebo ma prepadne hrozný strach (a zároveň zbytočne premrhávam termíny). Neviem pochopiť, prečo ma stále musia s ňou porovnávať. Za tie roky mi to zničilo sebavedomie, keď som bola mladšia tak nás neporovnávali vo výsledkoch, ale v kilách-vždy som bola trošku pevnejšia a ona naopak vždy štíhla a tak mi ju dávali stále pred nos-čo má asi za následok 4 roky poruchy stravovania (dodnes) a každým ďalším dňom mám pocit, že je to peklo, ktoré nikdy neskončí. Nálady mi lietajú extrémne, v tých najhorších rozmýšľam, akým spôsobom sa večer zabijem a bude všetko lepšie a o deň-dva príde iba náhly príval energie a radosti, len tak, z ničoho nič.

Nechodievam von, prakticky už nemám kamarátov, v škole poznám iba málo ľudí, desím sa nejakého bližšieho kontaktu s hocikým koho nepoznám a keď som konečne našla niekoho, kto ma ľúbil a kto mi chcel pomôcť, tak ho doma rodičia vôbec neprijali (asi iba preto, že nechodil na výšku, ale pracoval. pre nich to je niečo nemysliteľné v takomto veku), postupne som stratila aj jeho a bol to jediný človek, ktorému som kedy dôverovala a ja už neviem, ako ďalej. za posledný pol rok som na najhoršie veci myslela čoraz častejšie, no až v posledných dňoch mám intenzívny pocit, že sa mi asi musí niečo stať, aby to konečne pochopili.

porozprávať sa s nimi už neviem, skúšala som to veľakrát, ale pre nich sú psychické problémy a poruchy stravovania "hlúposti, ktoré si vymýšľajú ľudia, ktorí nemajú čo na robote" a to ma skľučuje ešte viac.
rovnako ako trpím za ich niekedy až hlúpe názory. do školy musím každý deň dochádzať (cesta trvá vyše hodiny) a to začíname veľakrát o siedmej ráno a končíme neskoro večer. internát alebo nejaká izba neprichádza do úvahy, nech by som akokoľvek chcela-lebo veď zvládla to takto sestra, musím aj ja. hrozne ma takýto režim vyčerpáva či fyzicky alebo psychicky, lenže oni sú toho názoru, že keby som tam bývala, tak by som ani nechodila do školy, len by som chodila určite kade-tade (pričom nechodím von ani cez víkendy vôbec dobrovoľne). nemám sa už ani s kým porozprávať (sestra "drží" s nimi a s ich názormi) a neviem, ako to riešiť ďalej. bojím sa sama seba, čo som schopná si urobiť v tých zlých náladách. bojím sa života a neviem, ako ďalej.

J111

Ja si myslím, že ty si očakávania svojich rodičov splnila alebo ich minimálne plníš:D Prečo by si to nemohla zvládnuť, snaž sa, porovnávaj sa so svojou sestrou a budeš dobrá. Rob to sama od seba. Vidíš, to ti nikto neporadil.

Slobodna

Základom šťastia a úspechu je prestať sa porovnávať a očakávať. Miera sklamania je totiž priamo úmerná s mierou očakávania. V konečnom dôsledku je to blbosť, pretože každý sme individualita, to jest nemôžme sa podobať :) Rodičia zvyknú mávať prehnané požiadavky a očakávania od svojich detí, musíš pochopiť, že to nie je tvoj problém ale problém rodičov a nikdy sa ich očakávaniam ani len nepriblížiš nie to vyrovnáš. Buď sama sebou.

salajka

a teraz k veci emmmm
zo skusenosti s touto skolou Ti radim nezutekava zo skusok? vacsina ludi, co sa tesne pred skuskou rozhodli odist nakoniec museli zo skoly odist, alebo su znova prvaci...a pritom ani nemuseli byt hlupi
skola je to narocna a nikto nemoze od teba cakat cerveny diplom, ten ti aj tak nepomoze, akurat co za to dostanes nejake peniaze po promocii bakalarskej al. inzinierskej...ja som tiez fyzikalu I robila na 3x a co, bakalara mam a teraz koncim inziniera a tentokrat mozno aj s cervenym diplomom, ak vsetko pojde ako doteraz a nepokazim to na statniciach...
hlavne si nenic zdravie kvoli skole a kvoli rodicom uz vobec nie, nestoji ti to za to...skola ma byt ta najlepsia cast zivota a netreba k tomu vela a naozaj je

inka.hrivnak

emmm myslím, že to troška dramatizuješ. Vidíš to len zo svojho uhla pohľadu. Keby napríklad sem napísala tvoja sestra alebo tvoji rodičia, určite by ich pohľad bol iný. Toto je nevýhoda riešení, keď o pomoc žiada iba jedna strana. Vždy je to veľmi subjektívne.
Tým ti nechcem nijako ublížiť a netvrdím, že ťa nechápem. Ide mi o to, že pokým sa budeš mrviť iba vo svojej vlastnej pravde, tak sa budeš len ďalej ubíjať a presviedčať samu seba, že chyba je výlučne v tvojom okolí. Skutočnosť je ale taká, že my okolie zmeniť nemôžeme, môžeme upraviť iba naše vlastné správanie, postoje a vzťah k okoliu a udalostiam.
Takže skús popracovať sama na sebe. Nie tak, že sa budeš nútiť študovať lepšie, dohadovať sa s rodičmi alebo sama seba týrať, ale tak, že z tej svojej doterajšej škrupiny vyskočíš, začneš sa na svet a všetko okolo teba dívať inými očami, začneš sa radovať z toho, čo máš a nie žialiť za tým, čo nemáš. Nebudeš si všímať to, čo sa ti na sebe a situáciách nepáči, ale sústredíš sa na to, čo je na tebe pekné, čo ti prináša radosť. Napríklad aj len taká banálna vec ako je dobrá hudba, čerstvý vzduch, možnosť dýchať, chodiť, stretávať ľudí, sedieť pri počítači, ísť na prechádzku, alebo sa len tak dívať na svet. To všetko sú činnosti, ktoré niektorí ľudia nemajú možnosť robiť. Zbytočne by som ti tu vymenúvala tisíce ďalších, svet je plný zaujímavých vecí a vždy je na čo sa sústrediť. Ak človeka prepadajú depresie, je to určite ťažké, ale na všetko existuje liek. Keď nie je tým liekom stretnutie s priateľom, dobrá kniha, príjemná činnosť, pohyb v prírode a pod, môže to byť dočasne aj chemická tabletka od odborníka.
Okrem toho by nebolo zlé, keby si sa zamerala na svoje plány do budúcnosti. Predstavila si trocha, ako chceš raz žiť, čomu sa chceš venovať a čo by ti prinieslo radosť. A týmto cieľom aspoň čiastočne prispôsobila tvoje terajšie prežívanie.
Pomohlo by ti aj to, keby si rodičov prestala kritizovať a hnevať sa na nich. Oni aj sestra sú skrátka takí, akí sú. Zmeniť ich určite nezmeníš, ale nemala by si sa preto na nich ani hnevať. Nedorozumenia vyplývajú iba so vzájomného nepochopenia. Skús tolerovať ich odlišný názor, veď ty máš tiež iný ako oni a tiež by si bola rada, keby ťa tolerovali. Tak im daj to, čo nedávajú oni tebe. Možno keď sa začneš správať tolerantnejšie, menej ukrivdene a dáš im viac slobody myslieť si to, čo si myslia, aj oni postupne svoj vzťah k tebe zmenia. Nemusí to byť zo dňa na deň, ale časom sa vzťahy môžu výrazne upraviť.
Ak ustavične iba vyžadujeme od iných a sami naše postoje a spávanie nedokážeme zmeniť, iba prilievame olej do ohňa. Je veľkým šťastím, že za množstvo našich problémov si môžeme my sami. Lebo keby na vine bolo naozaj naše okolie, ako sa to neraz mylne domnievame, tak by sme boli zahnaní do kúta. Takto ale máme možnosť všetko zmeniť. Stačí len zmeniť seba.
V tvojom prípade hlavne tvoje postoje k celej situácii. Netráp sa tým, čo by ťa trápiť vôbec nemalo. Ak tvoji rodičia "trpia", lebo sa ti momenálne menej darí, nechaj ich trpieť. Oni si vybrali takýto postoj k situácii, oni sa s tým musia popasovať. Prípadné výčitky púšťaj jedným uchom dnu, druhým von. Nauč sa to. Čo si v tomto prípade myslia tvoji rodičia, to sa ťa naozaj netýka. Je to ich problém. Ty si vytvor vlastný postoj k sebe, svojmu životu a svojej budúcnosti. Maj sa rada a teš sa - zo seba, z dní, ktoré môžeš prežívať a zo všetkého, čo ťa ešte čaká. A každá nepríjemnosť, ktorá príde (tak ako v živote každého človeka) by pre teba mala byť iba príležitosťou rozšíriť si vlastné poznanie.

Lumik

no mozno by si to mohla brat aj inak, z kritiky sa da aj vytazit, ono akurat by si ju nemala brat az tak vazne. Poznat svoje moznosti a pripadne ich pomaly posuvat.