Mám zo toho strašný strach!

Príspevok v téme: Mám zo toho strašný strach!
Bajazlivá

Ahojte, keď sa mi to prejavilo prvý krát mala som asi 7-8 rokov a ostalo mi až dodnes.. teraz mám 13.. Môj problém spočíva v tom, že sa strašne bojím zvracania.. mám zo toho panický strach.. raz keď som mala 7-8 rokov som nemohla v noci zaspať a od vtedy mám problémy s tým, že sa bojím, že nezaspím a potom mi príde zle a, že sa nakoniec povraciam. Ale pritom naposledy mi bolo zle keď som mala slepé črevo aj to ma len napínalo..bolo to pred 4 rokmi. Ale už to nikdy nechcem zažiť strašne sa bojím, že to prehltnem alebo sa tým zadusím.. viem, že vám to asi pripadá, že som narušená alebo ja neviem.. ale naozaj mám z toho priam až panický strach.. Dá sa ho nejako zbaviť? Prosím poraďte mi.

alenka_maxova

:D ked citam niektore prispevky, neda mi nekomentovat. Ludia, nezamienajte si pojem panicky strach a pojem psychicka reakcia.... :)
No a k teme, pomoze ti podla mna jedine navsteva psychologa. Sama to nezvladnes. Je kopec veci, na ktore si vieme trufnut aj sami a poradime si s nimi, ale nemyslim, ze toto je tvoj pripad. Myslim, ze ak sa o probleme porozpravas s maminou, zajde s tebou niekde. Len sa neboj o tom hovorit :)

melleanka

MiaJJJJ: ja sa sice tmy nebojim, no poznam ludi, co maju aj problem so zaspavanim a potom maju noc narusenu ci uz strachom alebo nespavostou ... Preco sa vlastne bojis tmy? stalo sa ti niekedy nieco vyslovene zle? Zober si, ze ked uz zaspis, rano vstanes uplne cela a v poriadku :) z tmy na teba nic neciha ... navyse na vylete budete na izbe cela partia dievcat, nikto zly tam prist nemoze, lebo budete pod dozorom vyucujucich na nejakej uzamknutej chate, vobec nicoho sa nemusis bat.
A este jedna vec - ja dost pracujem so svojim vedomim - ked mi nieco vadi, proste si to v mysli rozoberiem a posudim co sa da s tym robit. Napriklad pred spanim si prejdi zazitky z dna, tie, ktore boli fajn, posun dalej, tie horsie neries, alebo ak ich riesit treba, presun si ich v mysli na druhy den - budes ich riesit rano .... mysel sa ti upokoji a v klude mozes zaspat:) na vylet urcite chod, stoji to za to

MiaJJJJJJ

ahoj, volam sa Miriam od malicka sa bojim tmy. Uz od narodenia som sa bála aj spat sama v postielke. Teraz mam 13 a uz neviem ako si poradit spim v izbe so starsim bratom tak sa tak nebojim ale ked nieje doma prva vec co ma napadne a na ktporu myslim je ze nezaspim. Neviemci je to vhodné miesto ale potrebujem pomoc. O chvílku ideme na školský výlet ja sa tam neuveritelne bojim ist vobec ma neupokujuju spoluziacky ideme tam na 12 dní a v noci koli tomu placem nemusim tam ist ale prisla by som o vela zazitkov. Za kazdu radu budem vdacna. :/

0369Smile9630

myslím, že by si mohla ísť k psychologičke. :) a aj tak si myslím, že ak by ti aj bolo na zvracanie, tak sa zobudíš. :) mne už tak zle bolo a zobudila som sa. :) takže žiadna šanca, že by som sa tým zadusila. ;)

kvetuška.

ja som sa raz dusila, ked som vracala. Bola som sama doma s bratom, mala som asi 15 rokov, sedela som na posteli, konva na kolenách a naraz som sa nevedela nadýchnuť...normálne som už chrčala..brácho mal len 5 rokov vtedy, len si kludne sedel a kukal na mna.. no bol malý vtedy ...ja ti poviem, už som sa videla mŕtva, ked som si povedala, že ešte raz sa silno ale silno nadýchni... a vtedy sa mi uľavilo..otrasné voľačo..

Maros75

Aj ja mam z toho strach......je to hrozne neprijemne az tak,ze par krat som pritom mal pocit,ze sa zadusim.
Nikomu to nie je prijemne.

julca12

Ahoj,
nemyslim si,ze si narusena,moja dcera to ma tiez.Ma panicky strach z vracania,ale po navsteve psychologa je to lepsie.Strach ma stale,ale nie je to uz panicky strach.
Cize co ti mozem poradit je aby si navstivila psychologa a ten ti urcite pomoze.Nemas sa za co hanbit je to normalne,ze sa bojis.

Meretseger

Brala by som to v určitom ohľade aj ako pozitívum, aspoň by sa z teba nemala stať bulimička:)
Na tvojom mieste by som sa v prípade nejakej črevnej chrípky, keď sa vracaniu moc nevyhneš, sústredila na ten strach a potom si uvedomila, že v princípe to isté, ako, hm, opačné vylučovaníe, z čoho hádam strach nemáš. Okrem toho, v noci by si sa na prípadné zvracanie hádam musela zobudiť, pokiaľ nie si utlmená liekmi a alkoholom, ako sa to vraj stalo Petrovi Mukovi :(
Zvracaniu sa vyhneš pomerne ľahko, takže by som to nevidela ako úplne ohrozujúcu fóbiu. Racionálne si uvedom, že ťa to neohrozuje. Vsugeruj si to:)