Tablet alebo netbook?

rost

hej hej zla kategoria , ale poradim ak neriesis rozpocet skus si najst nejaky tablet PC to je podla mna najlepsie riesenie , dobry vykon ,plnohodnotny OS , niektore maju aj odnimatelny displej ktory potom funguje ako talbet napriklad nove lenova.Ja osobne pouzivam tablet pc v prevedni maleho netbooku s otocnou obrazovkou.

Maros75

Tablety sú oproti osobným počítačom a notebookom ľahšie, tenšie, na pohľad estetickejšie,“ opisuje základnú charakteristiku nových prenosných počítačov František Vámoši, vedúci oddelenia marketingu spoločnosti Nay. Zároveň však upozorňuje, aby si zákazníci nemýlili využitie novinky. „Tablet nie je plnohodnotný netbook alebo notebook, slúži skôr na browsovanie po webe, čítanie mailov, ako úschovňa fotiek či videoklipov,“ upozorňuje Vámoši.

Ak ste sa rozhodli pre nákup práve tabletu, mali by ste si v prvom rade ujasniť rozmer, po ktorom siahnete. „Dôležité je vedieť, či používateľ má záujem o tablet s veľkou desaťpalcovou obrazovkou alebo chce menší sedempalcový, ktorý môže držať aj v jednej ruke a zmestí sa, napríklad, aj do vrecka bundy,“ vysvetľuje Marek Tóth, produktový manažér spoločnosti Agem Computers.

Ďalším kritériom, na ktoré by ste mali pri výbere tabletu prihliadať, je možnosť prepojenia na internet. „Je potrebné zvážiť, či skutočne budem často potrebovať, aby bol môj tablet pripojený k internetu aj mimo dosahu Wi-Fi,“ odporúča Jana Choroušová zo spoločnosti Datart International. Ak chcete využívať pripojenie cez mobilný internet, hľadajte tablety s podporou 3G. Na využívanie v domácnosti vám postačí aj podpora Wi-Fi prepojenia, ktoré umožňujú modely všetkých značiek.

Závislý od baterky
Na rozdiel od notebookov či osobných počítačov, tablet môžete používať len s batériou. „S tým súvisí nutnosť pravidelne ich dobíjať, ale aj ich nižší výkon kvôli čo najdlhšej životnosti na jedno nabitie,“ konštatuje Jitka Součková, marketingová riaditeľka Hej.sk. Práve preto by ste mali pozerať aj na výdrž batérie. Tá sa začína pri dvoch hodinách, pri lepších modeloch presahuje desať hodín.

Všetky predchádzajúce parametre sa premietajú aj do výslednej ceny. Najlacnejší tablet nájdete na slovenskom trhu už okolo 150 eur. Aj pri týchto počítačoch platí, že cena sa zvyšuje na základe značky a aj lacnejšie modely dokážu veľa.