chcem pevne nechty! co na to?

pralinka89

no dakujem krasne za rady, ale umyvanie riadu neviem ci ma s tým nieco spolocne, moja mama umyva riad denno-denne a ma krasne pevne nechty. ja mam umyvacku tak dako neumyvam casto a ani tolko. A ked nahodou castejsie umyvam tak mi rychlejsie rastu :)

Magy

tak je nacase setrit na umyvacku riadov. priemerne kolko trva umytie riadu po obede po celej rodine? pol hodiny? plus ranajky, plus po veceri... myslim ze denne zabijes necelu hodinu len pri riadoch... pri umyvacke namiesto umyvania riadu si mozes dat kavicku, vziat knizku na ktoru si nemala cas uz mesiace, prip. inu cinnost, ktoru by si rada vykonavala. ;)

Magy

pre :)
ak prilis casto umyvas riad, je dobre uvazovat o zmene - umyvat riad LEN v rukaviciach. bud jednorazovych (mas v prstoch cit, lebo su tenucke, ale take umyvanie sa predrazuje), alebo hrubsie trvacnejsie, s textilnou vlozkou. Nestoji to tolko ako jednorazovky, nemas sice taky cit v prstoch, ale tvoje ruky a nechty sa ti veeelmi podakuju ;)

Magy

na kvalitu nechtov vplyva viac veci. najme genetika, s ktorou nespravis nic, ale potom aj strava, stres, hormonalna rovnovaha, choroby, lieky, fajcenie...

doplnkove veci - pocul som o nejakych roztokoch s kalciom, ktore dodaju pevnost nechtom.

zakladne zasady pre zdrave a pevne nechty (okrem vyssie vymenovanych), zneju asi takto:
- drzat nechty ciste, v suchu, neokusovat... suche a ciste nechty zabranuju, ze ich napadnu plesne, huby, infekcie atd. po umyvani riadu a pod. ususit cim skor a natriet ruky kremom, prip. aj nechty pripravkom.
- pouzivaj zvlhcovadla/hydratacne pripravky na nechty
- strihaj na spravnu dlzku, nepouzivaj nechty ako pinzetu alebo kutilske nastroje - zabranis ich lamaniu a namahaniu nechtoveho lozka.
- recept starych mam je "pohar mlieka a vajicko denne pre krasne nechty". je to ciastocne pravda, strava bohata na zinok vyrazne podporuje zdravy rast nechtov.
- pravidelna masaz nechtov - najme nechtoveho lozka.
- pouzivaj vyzivujuci lak na nechty, ale pri jeho odstranovani sa vyhybaj odlakovacom, obsahujucim aceton alebo formaldehyd.

:)

Mám ten istý problém a to len z jedného dôvodu, že často umývam riad v jarovej vode. Dcéra si vďaka tomu ( že ona túto prácu radšej prenecháva mne )vypestovala krásne, dlhé, pevné nechty :). Sú aj vitamíny na nechty v lekárni, niekedy som si ich kúpila, len už neviem ktoré to boli a viem, že vtedy som mala aj ja pekné dlhé a pevné, ale najviac škodia chemikálie.