Ryby - poznáte nejaké zdravé chutné recepty?

Príspevok v téme: Ryby - poznáte nejaké zdravé chutné recepty?
PRPA

Vsimla som si, ze napriek mnohym odporucaniam moj jedalnicek takmer vobec neobsahuje jedla z ryb. Hlavnym dovodom asi je, ze ryby neviem spravne pripravovat, nebavi ma zdrzovat sa kostami, ved to sami poznate :)
Napadlo ma, ci nahodou nepoznate nejake chutne a zdrave recepty z ryb, ktore by som mohla zaradit do svojho jedalnicka.
Vopred dakujem :*

lost

nieco k teme :)

www.fishfight.net

Half of all fish caught

in the north sea

are thrown

back overboard

dead.

tj. polovica ryb sa vdaka bruselu vyhodi spat do mora..

lost

RNG

a co chov ryb v kontrolovanom "akvariu" ? (napr umele jazero, bazen)

je mozne tymto sposobom na "backyard"e take nieco robit? :)

RNG

Zamorenie ryb zavisi od prostredia, kde sa zdrzuju a od radu od planktonu. Cim vyssie su dravwe ryby, tym vyssie/koncentrovanejsie je ich zamorenie.
Morske riasy maju zamorenie najnizsie=stupen 1.
Ryby, ktore jedia riasy maju vyssiu koncentraciu zamorenia ako riasy, lebo zjedia z nich vela pocas zivota, a zamorenie v nich sa akumuluje.
To je druhy stupen zamorenia
Drave ryby, ktore jedia tieto druhostupnove zamorene rybky su treti stupen zamorenia.
Losos v mladosti patri medzi tretostupnove, v dospelosti jediaci 3 stupnove zqmorene ryby sa stava stvrtostupnove zamoreny, tj v praxi az 1000 krat tak zamoreny, ako riasy. Najzamorenejsie su zraloky, u tych je zamorenie az 5 stupna.

Co sa tyka chovanych ryb, tie maju zamorenia z roznych polnohospodarskych odpadov, zamorenie z prilisnych koncentraciim v chovnych sietiach alebo este horsie, v zamorenych celych zatokach, a skladbu masa odrazajucu nie morske ziviny, ale suchozemske polnohospodarske produkty, ktorymi ich krmia.
Takze maju zlozenie masa skoro ako domace chovane zvierata, a nie morske tvory.

martina0222

keď je reč o tuniaku, ten nie je až tak zdravý ako čerstvá ryba ale mám jeden veľmi chutný recept, keď nie je čas na vyváranie: na panvicu upraž asi dve pol. lyžice kmínu na 30 sekúnd, potom pridaj dve nakrájané cibule a 3 str. nakrájaného cesnaku, osol, pridaj trošku čili prášku (v tejto fáze môžeš pridať koreniny ako turmur - tzv žltý púder /používaný pri kari/, kardamon, alebo korenie pre ryby - ale zaobídeš sa aj bez toho), potom tam hoď tuniaka vo vlastnej šťave - šťavu sa snaž vyliať, nechaj to všetko povariť, rozmixuj, pridaj kúsok vriacej vody, nech sa to všetko zmieša, praž asi 10 minút, potom do tej zmesi vlej asi dva tri poldecáky mlieka a znovu praž až kým sa mlieko nevyparí a tuniak začne chytať peknú hnedastú pripečenú farbu. Najlepšie jesť s ryžou;)

ele

Rng, ta je velmi chutna, na dovolenke pri mori len tuto rybu jeme. Ja a moja rodina vsak dost casto konzumujeme lososa, preto ma zarazil tvoj postreh, ze je zamorena. Nie je to nahodou tak, ze losos, ktory kupujeme v hypermarketoch sa chova v umelych rybnikoch?

RNG

Zatial podla mna najchutnejsia ryba je Orange roughie a Havajske ono.
Obe su hlbokovodne morske ryby, obe sa zivia zooplanktonom a druhymi rybami len ked su extra velke, takze ich relativne zamortenie je velmi malie, radove mensie,ako velke drave ryby ako napr losos.
Naviac chutia len velmi malo rybaco, co nevadi ani ludom, co nemaju radi rybaciu chut.
Bezna uprava je vyprazanie v obale(moja zena okraja hnedy podkoznu vrstvu, tam je trochu zdroj rybacej chuti v tuku), vyborna je pecena s citronom a maslom alebo cerstvo vytlacenym olivovm olejom (panensky olivovy nechladeny za par dni oxiduje a ma chut neporovnatelne horsiu, ako cerstvy), vyborna je tiez pecena na paradajkovej omacke.
Vseobecne aj citron a najma paradajky znacne potlacia pre mna dodnes neprijemnu rybaciu chut.