Nespravodlivost a pocit krivdy

Príspevok v téme: Nespravodlivost a pocit krivdy
Vorisa

Dobry den, mam 29 rokov a uz 7 rokov zijem v zahranici. Pred 5 rokmi som zacala pracovat v hoteli ako casnicka a zaroven som pomahala pri uporaduvani slavnosti - krstiny, svadby, narodeniny...

Praca bola fajn, aj spolupracovnici v nej - boli sme kazdy z ineho statu, Kuba, Grecko, Polsko, Madarsko, Bulharsko... Vsetko bolo v pohode az kym neprijali jednu 40 rocnu bezdetnu slobodnu Srbku a jedneho 40 rocneho araba zo syrie, ktoremu sa rucalo manzelstvo, a ktory nenavidi europu a preto bol zatrpknuty na cely svet (aj ked na narodnosti az tak nezalezi)... Tito dvaja, sa dali dokopy, a az potom mi zacalo peklo. Nechcem pisat o sebe veci, aby ste si nemysleli, ze som namyslena, ale ako myslim si objektivne, ze som dost pohladne dievca, aj nie som zly clovek, skor taky introvertnejsi typ. A navyse som Slovenka a Slovenky v zahranici sa pokladaju za najkrajsie zeny, takze sa okolo mna krutilo dost chlapov.

Tito dvaja Srbka a Arab mi od prvej chvile podkopavali nohy poza chrbat. Arab sa spraval ku nasmu sefovi tak zaliecavo, az mu napokon sef zacal vo vsetkom doverovat - tiez asi nieje nejaka silna osobnost. Od toho dna mu Arab zacal donasat na mna klamstva, ze kradnem, ze aka som zla, Arab ma sledoval cely den v praci, kazdy moj pohyb, moje gesto a pri najmensom podnete ma zacal ponizovat. Potom ma zacal ponizovat pred ostatnymi, az nakoniec som isla ku sefovi mu povedat, ze takto sa pracovat neda a sef mi proste neveril, lebo ako taky dobry usmievavy pracovnik moze byt na mna taky zly. Proste je hrozne tazke dokazat, ked vas niekto sikanuje na pracovisku. Potom sa na mna zavesila ta Srbka. Ako som neskor zistila, je to hrozne zakomplexovana zena, rozvedena s viacerymi skrachovanymi vztahmi, ktora si nestihla zalozit rodinu. Ta zacala na mna ziarlit, lebo som mlada a vela muzov sa okolo mna krutilo a okolo nej nie. Tak kazdy den sa snazila najst na mne nejake chyby, ponizovala ma (to uz bola druha osoba, co mi nicila zivot v praci) vymyslala si hrozne historky o mne, ze som kurva, ktora spi s kadekym, ze ma videla tu a tam, ze pocula o mne toto a tamto... Ja som len trpela, lebo tu pracu v hoteli v restike som fakt potrebovala. Tak som bola len ticho a kazdy den znasala ich zakerne udery pod pas...

Medzitym som si nasla priatela. Velmi dobry chlapec, tichy, pracovity, pracoval ako predavac aut. Nikomu som o nasom vztahu v praci nehovorila, lebo by sa snazili ma psychicky dokopat, ze ja som stastna a oni nie... Tak som si velmi strazila svoje sukromie a predstavte si, ze za par mesiacov som sa dozvedela, ze o mne koluju historky, ze to preto nehovorim o svojom sukromi, lebo chodievam spat so zenatymi chlapmi za peniaze. Navyse veduca recepcie (ktora sa na vsetkych tych historkach o mne skodoradostne bavila) si chcela urobit zo mna srandu, tak mi dala do skrinky obalku s reklamamy, kde sa da kupit viagra a vybratory a tabletky na zvysenie chuti do sexu. Toto uz bol klinec vsetkeho. Vedela som, ze to bola ona, ale nemohla som to dokazat.

Takto som tam trpela dlhy cas, az kym ma moj priatel nepoziadal o ruku a nemali sme svadbu. Kazdemu potom padla sanka, lebo zrazu vsetky spinavosti, co o mne hovorili, sa ukazali ako klamstvo. Arab so Srbkou isli prasknut od zavisti, ze som si predsa len dokazala usporiadat zivot. 2 tyzdne pred svadbou som ostala tehotna a po svadbe som sa uz do prace nevratila. Hodila som sa na pn, teraz som na materskej. Predstavte si, ze sa ma snazili doma kontaktovat, pod falosnymi nickmi sa dostat na moj fb a skype. Tym, ze som odisla z tej prace ako vydata a cakajuc babatko, tak tym som odisla ako pani a nie ako chudinka, ktoru sa snazili zo mna cely cas urobit. Viem, ze to, ze sa mam dobre a som stastna, ich hryzie a stve doteraz, ale uz nic nezmozu, len sediet a rumazgat sami nad sebou, ze aky zly zivot maju a rozmyslat nad tym ako dobre sa mam ja. Nakoniec som aj tak odisla ako vitaz ja a oni tam ostali robit v 40 rokoch bez ziadneho zmyslu a ciela do zivota. Vsetky kontakty som s tou pracou prerusila.

Aj ked som teraz stastna, mne ten pocit nespravodlivosti a ublizenia ostal a hrozne lutujem, ze som sa stala obetou zakomplexovanych a zlych ludi a nechala ich ublizovat mi. Trapi ma, ze som musela nieco take prezit, aj ked to nebola moja vina. Prosim poradte sposob, ako sa zbavit toho pocitu krivdy? Velmi mi pomozete...

Viem, je to dlhy clanok, ale proste som sa potrebovala vyrozpravat a dakujem vsetkym, ktori si to precitali.

Vorisa

Magi, dakujem ti za tvoj nazor. Si super clovek, a tvoje riadky ma podporili. Ani nevies, ako cloveku dobre padne, ked ho niekto podpori v niecom, co ho trapi. Drzim ti prsty a zelam vsetko dobre!!!

Magy

Pocitu krivdy sa dobri ludia nezbavia - s tym sa stretavam velmi casto, ze ti slusnejsi si stale myslia, ze to oni su na vine, ak sa deje nieco zle. Nie si prva ani posledna, aj tu je kopec dalsich tem a pribehov ludi, ktore maju podobny podtext. Bohuzial, na tomto svete je a stale bude vela ludi, ktori dokazu nicit zivot inym, ale tym ze ho znicia, ten svoj nezlepsia. Je to tmava strana ludskej prirodzenosti, ktoru sa budes musiet naucit akceptovat. Niektori ludia jednoducho taki su a budu, kym neumru, nezmeni ich nic a nikto.
Ta dobra sprava je, ze sa proti nim da (ciastocne) bojovat. Sama si zistila, ze ignoracia je casto lepsia zbran, nez akekolvek protivypady, obhajovanie, utoky, dokazovanie... Nema to cenu. Cim viac sa budes snazit, tym viac budes hrat ich hru. A o to im ide. Svojim sposobom si spravila to najlepsie, co si mohla. Neriesit ich, nevracat im ich ponizovanie, utlak, klamstva, neohovarat ich...
Dokazala si vsetkym a predpokladam, ze aj sebe, ze si lepsi clovek, nez oni. Bud na seba hrda!
Dalsou dobrou spravou je, ze to zlo, ktore na teba kydali, ta paradoxne spravil lepsou. Si odolnejsia voci dalsim pripadnym podobnym vypadom, uvedomujes si svoje kvality a hodnotu. Dostala si dobru lekciu o ludoch, tak ju vyuzi co najviac vo svoj prospech!
Tvoj pocit krivdy bude odoznievat o to rychlejsie, o co rychlejsie sa zmieris s tym, ze TY NIE SI NA VINE! Sama si to popisala v tej sprave, preco ti dvaja boli a su taki, aki su. Precitaj si to po sebe. Aj niekolkokrat. Odpoved na svoju otazku mas vo svojich vlastnych riadkoch!
Prajem vela stastia a dufam, ze takych ako ty bude viac!