Je to takto dobré?

Príspevok v téme: Je to takto dobré?
winki

Ahojte asi pred dvoma tyzdnami som sa rozhodla robiť niečo so svojou životosprávou. Chcem vedieť, aký je váš názor na to, či je to dobré pre moje teplo poprípade, čo ešte mám doplniť?

Takže každé ráno pijem lyžičku olivového oleja na lačno, cez víkendy k tomu pridávam na ráno mrkvovú po prípade cviklovú šťavu.
Raňajky pozostávajú z bieleho jogurtu, prípadne celozrnného chleba so syrom so sezamovým olejom na všetko si dávam žeruchu, paažítku doma pestovanú. Každý večer a ráno papám ľanové semiačka. Zeleninu si robím ako prílohu k jedlám je robená na pare, aj kuriacie mäso robím na pare. Dvakrát do týždňa mám rybu s bylinkami. Na všetky teplé obedy si dávam oblohu zo surovej zeleniny ako uhorka a pór.
Zakázala som si kávu a dvakrát denne pijem pol litra zeleného čaju.

Peter_JP

Pre: Magy,
odpoved na spravu z 18.02.2012 14:29:13.

Uz je to starsi prispevok a mozno si sa aj ty dozvedel odvtedy nieco nove.

Ak nie, iba pre tvoju informaciu, 18 rokov zijeme s rodinou striedavo v Japonsku a v Grecku na Krete.

Obe krajiny maju jeden z najnizsich vyskytov srdcovo-cievnych ochoreni na svete a velmi malo traviacich tazkosti.
Samozrejme je to dane hlavne cerstvostou potravin a zloznim jedalnicka, ale olivovy olej je toho neoddelitelnou sucastou.

Vidime to vsade okolo seba na susedoch, kolegoch...

Pisem to preto, lebo tu ludia uplne bezne spotrebuju 2 - 3,5 l olivoveho oleja kazdy mesiac.
Ano tolko, dobre citas.
Cize rocne od 24 po viac ako 40 litrov olivoveho oleja na jedneho cloveka.

Toto je informacia, ktoru mozes pokladat za "svetu", lebo tu s tym realne roky zijeme.

Aj my s manzelkou a detmi kazde rano pijeme olivovy olej.

Co mame info z prvej ruky, tak davame pozor na to, aby mal olej kyslost najviac 0,3 (Extra Virgin) alebo menej, preto ho kupujeme priamo z jednej farmy ked sme v Grecku alebo z jedneho maleho obchodu v Japonku, ktoreho majitel ma manzelku z Grecka a olej preto tiez priamo z Grecka :)

Na Slovensku te to trocha problem, lebo ked sme na prazdninach u rodicov, tam takmer ziaden olej nevieme najst s uvedenou kyslostou.
Proste tam na obale nikde nie je uvedena, akoby o nic neslo.

Ako nam povedali vyrobcovia v Grecku, ak Virgin a hlavne Extra Virgin olej nema uvedenu kyslost, je to na 99% podvod a mozeme zabudnut na to, ze je to Virgin alebo Extra Virgin.

K tomu este dodam, ze je uplne jedno aku ma na sebe olej super nobl znacku.
Ak nie je uvedena kyslost, nie je olej Virgin alebo Extra Virgin.
Jednoducho je to tak.
Ak by bola kyslost oleja v poriadku, vyrobca by ju uviedol, lebo je to jeden z najhlavnejsich ukazovatel kvality a preto by sa nim chvalil.

V Grecku pripada najvacsi podiel spotreby olivoveho oleja na pripravu salatov ale mnozstvo ludi pije olej kazde rano na lacko v mnozstve asi jedno nase Slovenke poldeci.
V Japonsku zase pripada najvacsi podiel spotreby prave na to kazdodenne pitie.

Tak asi tolko by som chcel napisat k otazke pitia alebo nepitia olivoveho oleja a k tomu, ze to je vraj neznama vec alebo dokonca nezmysel.

Magy

nemozes. v tomto nie je olej ako olej, rozhodne nie co sa tyka obsahu urcitych latok, ktore potrebujes a lekarka ti predpisala rybi tuk na ich doplnenie.

winki

Ok v pohode, ja mám vlastne od doktorky predpísané piť každý den rybí olej vo forme tabletiek, na podporenie funkcií ľadvín...tak som myslela, že ich možem nahradiť takto.

Magy

oleje? a pit? no ak po tom velmi tuuuzis... :))) mozes namiesto caju.

prepac ze som trochu ustipacny, ale toto je fakt huste... Ja som zatial videl pit rybi tuk, aj to len davkovanie po lyzickach, ako doplnok stravy na urcite mineraly obsiahnute v nom, ale pit olej v ramci ranajok...

Magy

Ja som pri kupovani potravin tiez vyberavy, ziadna chemia (pokial je to len trochu mozne), na umele sladidla som alergicky (velmi zriedkava alergia).
winki kde si citala, ze na rano je dobra lyzicka oleja? fakt by som chcel vidiet toho "odbornika", co toto radi. Mam vystudovanu skolu ohladom gastronomie a zdravej vyzivy, to je kravina ako hrom.