Strach z trapasu či minulosť?

Príspevok v téme: Strach z trapasu či minulosť?
CX600

Ahojte. Ja som tu už o svojej minulosti a problémoch písal dávnejšie.

www.zdravie.sk (tak nižšie trocha je to detailne)

Ale mám asi problém s tým spojený. Mávam strašné stresy. Napr. keď som pred tabulou v škole, mám strach aby som nepovedal nejakú sprostosť aby sa mi každý nezačal smiať a strašne sa pri tom potím a to nehovorím o telesnej. Také bežné veci ako brušáky, skákanie cez švihadlo ešte v pohode ale také ako kotrmelce, skákanie cez kozu alebo sebeobrana, to su veci, ktore síce by som síce vedel, ale mám "strach". (v úvodzovkách). Myslím to tak, že vždy mám strach či to zvládnem, a keď som na rade tak sa vždy spotím ako keby som si odbehol 2km a odmietam to spraviť len preto, lebo sa bojím výsmechu (ako často krát v detstve...). Kludne by som to pred učitelom spravil osamote ale nie pred 25 spolužiakmi. Ide o to, že momentálne mám 97kg, presnejšie obezita, ktorú už som sa rozhodol ukončiť ale nejde všetko hneď. Učitel tomu už nechápe, sám sa čudujem že sa tam so mnou neháda a ja nemám chuť mu to celé vysvetlovať aj tak by to tam nikto nepochopil.... už to začala riešiť aj triedna, a už čakám kedy sa do toho zapojí aj telefonát triednej rodičom. A aj tak to je všetko nadlho vysvetlovať...

Prip. podobné stresy prežívam keď s niekým volám. Proste vytočím číslo, volám, a medzi tým sa dosť spotím, rozmýšlam nad tým čo poviem, a keď to niekto zdvihne, tak to všetko uplne zabudnem a všetko dokašlem.

+ su tam dalsie problemy ale o tom hovorit nechcem..

/* mimochodom.. mam 18 - chalan */
čo s tým? :/ myslíte že dá sa oficialne nejako škole dať papier o necvičení alebo niečo? alebo nejak inak to riešiť? pretože ja si neviem predstaviť čo budem robiť nabudúce. často si schválne nechávam telesnú doma aby som nemusel cvičiť. za to som mal aj štvorku na vysvedčení teraz na polroka...

elly

ako to ze nemas kamaratov kazdy potrebuje niekoho na koho sa moze spolahnut a vyrozpravat okrem rodicov alebo surodencov..

CX600

2bodka: Máš pravdu a aj keď to dávno viem že so sebou musím niečo robiť, nie vždy to ide. Keď mám niekedy fajn náladu, tak som o tom presvedčený a som schopný okamžite ísť von a zabehať si a pod. a nesedieť iba doma. (keďže normálne ísť von nemám dôvod [žiadny kamaráti ..:(]), ale na druhú stranu ja mam tak strašne kolísavú náladu že z rána na večer už mám strašnú náladu, dobre že mi nejde z toho všetkého prasknúť hlava a nestačí že mi stále behá po hlave slovo 'samovražda' aj keď viem, že sa tej myšlienky chcem zbaviť keďže som presvedčený že tadiaľto cesta nevedie a ani viesť nebude (a aj tak by som to nedokázal takže tak..)

Takže má pravdu aj sad2 aj ty 2bodka..
Na skole nemáme psychológa. Teda aspoň o tom neviem. Skúsim zistiť pretože neviem si predstaviť čo bude so mnou keď to, čo chcem dať von, budem mať v sebe ešte niekoľko rokov....

2bodka

Mozno by stacilo uplne jednoduche, zacat cvicit, aktivne, zbavit sa nadvahy, sebavedomie bude rast a s nim opadne aj trema a stres. Nie si sam so sebou spokojny, nemas sam seba rad ako potom chces, aby si bol oblubeny v kolektive?
Pokial nie je mozno schudnut beznou cestou, treba hladat odbornika, vysetrit stitnu zlazu, ci sa nejedna o zdravotny problem (toto sa netyka len zien, aj muzi mavaju problemy so stitnou zlazou). Ak je to ale len o tom, ze sedim doma za kompom, nemas pohyb a potom sa postavis na vahu, ktorej rucicka ukaze 97 kg (co je teda FAKT DOST, pokial nemeries 190 cm), niet sa comu cudovat, ze sa citis pod psa. Vsetko tkvie v tom, ze musis byt sam so sebou SPOKOJNY. Ak nie si, skus to zmenit. Iba ty sam mas na to paky. TAK SA VZCHOP A UZ KONECNE NIECO PRE SEBA SPRAV. TERAZ.

CX600

sad2: Ja sa snažím brať veci s nadhľadom ale v poslednej dobe mi to už nejak nejde s tým všetkým čo sa okolo mňa deje a ako to je, bolo a možno bude. V tom nie je iba toto stresovanie tam je strašne ešte veľa problémov ale o tom psychológovi som rozmýšľal pretože aspoň niekomu by som sa mal po všetkých tých (..) rokoch vyrozprávať keď už nemám ani tých kamarátov.. A autosugescia, no to mi pomáhalo ale už ani nie. Doteraz som sa snažil takéto veci skrývať alebo prekonávať ale ďalej už nevládzem.

sad2

ja som mal podobne problemy ako ty, z duse som neznasal telesnu, a tie pocity strachu a uzkosti tiez dobre poznam, tuna ti myslim ten papier o necviceni velmi nepomoze, pretoze tie stresy sa budu kumulovat inde, treba to riesit so psychologom alebo autosugesciou, povedz si pred takouto situaciou co najhorsie sa moze stat - (to znamena, ze nezomries, zivot sa ti nijako nezruti.. atd.) treba to brat s nadhladom, jednoducho ak sa zasmeju ludia tak sa zasmeju, netreba to brat velmi osobne, to ti moze velmi pomoct, alebo ked si pri tabuli tka si predstav vsetkych svojich spoluziakov nahych alebo ako keby mali kapustne hlavy miesto ich hlav ( to ti moze pomoct zbavit sa strachu..) pri telefonate si povedz, ze najhorsie co sa moze stat je, ze sa zakoktas no a co zivot sa ti nezruti, proste netreba s abrat az tak vazne a tie uzkosti a stresy opadnu ak nie treba vyhladat psychologa, nie je to hanba, on ta nauci relaxacne techniky, ktore ti pomozu zvladat tieto stresujuce situacie..