Sú polievky zdravé?

Príspevok v téme: Sú polievky zdravé?
Polievocka

Cesnaková, zeleninová, strukovinová....myslíte, že majú pre naše telo nejakú vitamínovú hodnotu: Oplatí sa ich vôbec variť, keďze ide o dlhodobé varenie zeleniny, nestrácajú sa všetky hodnoty a neni to vlastne len obyčajná ochutená voda?
A ak nie, tak ako robíte polievky vy? máte nejaký chutný osvedcený recept?

smajliQa

najzdravsie polievky su slepacia a zeleninova ( z hocijakej zeleniny)
no a potom tiez strukoviny ( fazulova sosovicova)

ostatne absolutne nevyhladavam.. myslim take kremove, smotanove,, ako zemiakova zo smotanou alebo tie podobne..
alebo rajcinova, aj v tych je velky rozdiel.. niekto tam nakyda tolko cukru, ze ma az mrazi.

Deria

Polievky su zdrave, pokial nie su sackove!:)
Ja varim polievky tak, ako moja mama a babka. Napr. zeleninovu: na masle poprazim nakrajanu mrkvu. (zrejme uz kedysi vedeli gazdinky, ze karoten z mrkvy sa uvolni pri poprazeni na masti, oleji a pod.) Po chvili zalejem mrkvu vodou, pridam vsetku ostatnu zeleninu: zeler, por (alebo cibulu), kalerab, prip. karfiol, ci brokolicu, petrzlen, to, proste co mam. Necham zovriet, osolim, okorenim, pridam zeleninovy bujon (prip. vegetku) a strucik-dva cesnaku. Vynikajuce! Uz si aj idem taku uvarit, narobili ste mi chut.:D

muchacc

Uz stare mamy varili vyvary (masove, zo sliepok), ked bol clovek chory. To bola podporna medicina.

Co ta tyka zeleninovych polievok - pri vareni ubuda hlavne vitamin C. Ostatne vitaminy ubudaju menej alebo sa zachovavaju. Ak je niekto chory, tak samozrejme, ze je mu lahsie zjest teplu zeleninovu polievku, ako mrkvu so zelerom a cesnakom. Ak sa do toho hodi este dobre slepacie masko (vyvar + zelenina), tak je to basen pre zaludok, creva a pre vyliecenie sa.
Hned som dostal chut, idem nakup spravit :)

Co sa tyka strukovin, tie bez varenia neskonzumujes, lebo obsahuju bielkoviny, s ktorymi si nase travenie nevie poradit. Varenim sa tie bielkoviny modifikuju (pisem dost laicky) a su vhodne ba priam ziaduce pre prijem v ludskej potrave. :)

A samozrejme, na varenie zeleniny je najlepsi tlakovy hrniec, ktory dobu varenia zminimalizuje.

zuzulacik

Ja varím buď v papiňáku, tam to trvá veľmi krátko, zeleninová polievka je hotová v priebehu 20 minút, nejaká mäsová do trištvrťhodiny aj s finalizáciou a servírovaním.
Alebo robím rýchle zeleninové polievky, použijem bujón a do toho podľa chuti ryžu, cestoviny, krupicu alebo čokoľvek - urobené zvlášť. Čerstvú zeleninu nasekám na drobnejšie kúsky, narýchlo opražím na panvičke a hodím do toho vývaru a už nevarím, len odstavím nabok a za pol hodinku to má aj správnu teplotu.
Môj drahý má polievky rád a tie moje chváli. Zatiaľ... :o)