Nafúknuté brucho - Intolerancia? Strava?

Príspevok v téme: Nafúknuté brucho - Intolerancia? Strava?
bruchabol

Dobrý deň,

Neviem kam sa mám obrátiť, tak skúsim tu. Nie je to až taký problém, že by som mala ísť za lekárom, myslím...

Snažím sa zdravo stravovať. Jem veľa ovocia a zeleniny. Teraz asi druhý týždeň nejem mäso. Chcem byť vegetarián, neobúvajte sa prosím do mňa za to, je to moje rozhodnutie. A neverím, že kvôli tomu sa mi teraz deje so žalúdkom to čo sa s nim deje. Jedávam laktobacily nalačno, potom musli s bielym jogurtom a psyliom a ovocim a potom cez den vselijake ovocie, cestoviny, ryzu, davam do tela aj dostatok železa a bielkovin, jem všetky náhrady za mäso, aj veľa špenátu, zelenej zeleniny. Strukoviny jem, no nie tak často, menej ako raz za týždeň a stále nonstop mam nafuknúte brucho, bolí ma stále a samozrejme, že to musím aj nejak ventilovať, čo je dosť nepríjemné, keď je to naozaj nonstop.

Čím to je? Myslela som, že by to mohla byť intolerancia na laktózu, tak som na pár dni vysadila mliečne výrobky ale nič sa nestalo. Tak čo mam vysadiť? Čo mám zmeniť? Ja nechápem, veď nič nerobím zle.

Veď už len to psylium spolu s laktobacilmi by malo robiť dobrý základ, či sa mýlim? Ale aj tak som vysadila teraz aj laktobacily aj psylium a nič sa nezmenilo. Jem len tmavé pečivo, tmavé cestoviny. Môže to byť z chleba?? Ale aj to si väčšinou robím hrianku a som v zahraničí a tu aj tak nepredávajú taký klasický chleba jak u nás.

Podotýkam, že bežne som predtým nejedávala jogurty vôbec, ale syry milujem úplne všetky a tie som vždy jedávala. A moja mama napríklad, keď si dá laktobacily tiež je nafúknutá. No ale aj tak, vysadila som ich a nič...

Prosím poraďte mi.

RNG

Helikobaskter pilori, rozne ine mikroby a dnes aj rozne virusy poskodzuju vyrobu kyselin v zaludku a teda celkove travenie. Ked v zaludku kvasi pre nedostatok kyselin, lekari ti predpisi proti pale este vacsie redukovanie kyselin, co samozrejme uplne znici traviaci proces, aj ked odstrani pocit paly(ziadne kyseliny=ziadne paly). To samozrejme ale dovoli akymkolvek mikrobom sa v zaludku rozmnozovvat a vo velkych davkach sa dostat do criev, kde znici probioticku crevnu floru co vedie k podstatne znizenej imunite, telu zamorenemu toxinami z roznych skodlivych mikrobov, co sa v crevach usadia , a okrem zniceneho travenia a absorbcie to nakonic vedie k zniceniu criev(IBS, Crohn, ulcerativna kolitida) , mnozstvu roznych chorob a skratenemu zivotu.

Dobre travenie potrebuje dostatok kyselin enzymov mikrovlaknin a nasadzanie kvalitnych probiotik.
Mikrovlakniny kazdodenne dnes chybaju kazdemu tak isto nas pristup k probiotikam tepelnymi upravami jediel, chemiou v pode a hygienou je znacne obmedzeny, takze obcasne doplnanie je tu na mieste, cely zivot.
Co chyba treba doplnit.

momciatko

Ahoj. Osobne si myslím, že laktobacilmi to nebude. Samozrejme je to len názor. Vyživové doplnky beriem aj ja. Kamarátka užíva ultra laktobacilky a s takýmito problémami sme sa ešte nestretli. Každý organizmus je však iný a byť teda tebou, tak skúsim na 100% lekára. Sranda to totiž nie je. Síce je pekné, že si sa dala na vegetariánstvo a vôbec ti to nezazlievam, to je osobná vec každého človeka. Nemusela by si aspoň kuracie a rybacie mäsko vysadiť ;) Kuracie je chudé a prakticky z neho ani nepriberieš a rybacie mäsko odporúčajú aj lekári. Keď som sa posledný krát rozprávala s kamarátom, ktorý má kontakty s nemeckými lekármi, tí tvrdia, že človek by mal denne spapať minimálne jednu rybu. Sestra zasa mala problém s bielym pečivom. Čo sa týka zahraničia - skús navštevovať mini pekárničky. Viem, že to zrovna nie je najlacnejšie, ale aspoň máš istotu, že to pečivo nie je napichané chémiou. Čo sa týka ovocia a zeleniny, na to by som viac menej vsadila až na letnú sezónu a na domáce zdroje (ovocné a zeleninové trhy ak máš možnosť). Predsa len chémiou napichané ovocie a zelenina je bohužiaľ dnes už normálna záležitosť. Ja napríklad uprednostňujem radšej drahšie a kvalitnejšie domáce potraviny ako napr. nejaké Španielsko. Btw. jogurty - pokiaľ neješ nejaké pozáručné, tak netuším prečo by ti mali ublížiť. Skôr ešte pozisťuj či nie si na niečo alergická alebo či organizmu niečo jednoducho nechýba.

stara svokra

ja sa snazim pit vela cistej vody aj liter a pol kym som v skole a vtedy je vsetko uplne v poriadku, ked citim ze mi uz zacina byt neprijemne, tak as proste riadne napijem a je o...ked ju nepijem a som iba na pol litrovke na cely den, tak mam hned krce v bruchu , cele je nefuknute a citim sa uplne na nic

berta.mala

ja som absolvovala u doktorky test intolerancie potravin a zistilo sa nieco take, co som vobec nepredpokladala. az ked som podla toho zacala drzat dietu sa moje problemy stratili. predtym mi nepomahalo ked som nieco len vysadila.

milli11

marek,

to, ze nejst po 6 hodine vecer je podla mna blbost. Co my, ludia, co robime aj nocne smeny? To mam od 6 vecer do 6 rana v praci hladovat?

Ale ked sa tym mysli, nejast pred spanim, to by islo. Povedzme, ze pojdem spat o 22.hod. Posledne jedlo pred spanim zjem polhodinu predtym, ako pojdem spat, lebo spravne je umyt si zuby az polhodinu po jedle. Dovtedy este v ustach posobia vselijake enzymy a keby sa do toho zamiesala este pasta a drhnutie zubov, bola by to silna zataz na sklovinu zubov.

marek92

ja tiez nepijem bublinkove vody, casto len cistu vodu z vodovodu aj ked kto vie ci je taka zdrava.. ked ma uz velmi boli brucho a nafukuje, hnacky tak vezmem frontin a prejde to asi po pol hodine
a co teda by som mal jest? co na ranajky a potom pocas dna?
a zasa vsade vravia ze nejest po 6tej vecer alebo 3hodiny pred spanim ale kym idem spat tak vyhladnem a zacne ma aj z toho boliet brucho, no a rano sa zobudim s tim ze ma boli a zacne nafukovat, potom ked sa naranajkujem aj ked len trocha zasa citim taky tlak taku plnost

marek92

ja tiez nepijem bublinkove vody, casto len cistu vodu z vodovodu aj ked kto vie ci je taka zdrava.. ked ma uz velmi boli brucho a nafukuje, hnacky tak vezmem frontin a prejde to asi po pol hodine
a co teda by som mal jest? co na ranajky a potom pocas dna?
a zasa vsade vravia ze nejest po 6tej vecer alebo 3hodiny pred spanim ale kym idem spat tak vyhladnem a zacne ma aj z toho boliet brucho, no a rano sa zobudim s tim ze ma boli a zacne nafukovat

milli11

Mne sa volakedy nafukovalo brucho z toho, ze som pila bublinkove mineralky. Presla som na cistu vodu a problem zmizol. Teraz si dam bublinkovu mineralku len raz za cas.