Cukry ndo krvi dostavas z jediel(sacharidym, skorby cukry) ale aj z pecene, kde sa tvory glukoza z bielkovin.
Ked jes malicko sacharidov a to vsetko s nizkym glycemickym indexom, potrebujes relativne malo inzulinu, lebo sa ti malo cukrov z jedal pravidelne vylucuje do krvi.
Aj ked nejes ziadne sacharidy, pecen dokaze vylucit obvykle dostatok glukozy na to, aby ti neklesla prilis. Vir eskimakov, co praskticky vobec nejedia sacharidy.
Ale ked si pichnes viac inzulinu, situacia sa zmeni a mozes dostat hypglykemiu
Ked si nepichnes ziadny, moze sa ti v krvi nahromadit aj ten, co ti vytvara len tvoja pecen do vysokych hladin, ale na to staci len celkom malo inzulinu, aby sa to upravilo.
Ja mam DM-2 a ked som bol vyse roka na bezsacharidovej diete, aj tak mi pecen vytvorila tolko glukozy, ze mi hladina v krvi neklesala pod 12 dlhy cas, ale stacilo len par jednotiek inzulinu(pomaleho) aby sa to upravilo.
Samozrejme inzulin si picham len velmi zriedkavo,lebo telo znesie trochu vyssie hladiny cukru, ale neznesie nizke.