Hypoglykemia

Príspevok v téme: Hypoglykemia
cokoladka898

Zdravim Vas vsetkych,

moja otazka: co moze znamenat nepravidelne sa opakujuca hypoglykemia? Na cukrovku sa neliecim. Moze to napr. znamenat zaciatok cukrovky? Vacsinou v noci velmi casto pijem sirupovu vodu, vypijem aj liter a pol a rano mam cukor od 3 do 3,7 mmol/l. Strasne sa potim aj ked je v miestnosti zima. Ked sa potom najem, tak mi je uz lepsie, a nemam potrebu kazdu chvilu pit.

Dakujem za akukolvek odpoved.

Martina

Súvisiaci obsah

vitavi

Nájsť rovnováhu pomocou umelých prostriedkov je ťažké. Hlavne ak je pankreas poškodený príjmom jednoduchých cukrov a chémie a zvýšeným vylučovaním inzulínu alebo príjmom soli, mäsa cicavcov, vajec, syrov a údenín, ktoré spôsobujú sťah a hypoglykémiu.
Eskimáci jedia ryby a tulene, nenasýtené tuky, ktoré v podmienkach extrémnych mrazov netuhnú a nesťahujú.
Nespôsobujú hypoglykémiu.
V podmienkach mierneho pásma zabezpečí stabilitu malé množstvo rýb ako náhrada mäsa cicavcov a hlavne obilniny, ktoré sa uvoľňujú vďaka vláknine, minerálom a polysacharidom do krvi pomaly a nespôsobujú nárazový prísun glukózy, nedemineralizujú a neprevodňujú. Nepoškodzujú pankreas.

RNG

Cukry ndo krvi dostavas z jediel(sacharidym, skorby cukry) ale aj z pecene, kde sa tvory glukoza z bielkovin.
Ked jes malicko sacharidov a to vsetko s nizkym glycemickym indexom, potrebujes relativne malo inzulinu, lebo sa ti malo cukrov z jedal pravidelne vylucuje do krvi.
Aj ked nejes ziadne sacharidy, pecen dokaze vylucit obvykle dostatok glukozy na to, aby ti neklesla prilis. Vir eskimakov, co praskticky vobec nejedia sacharidy.
Ale ked si pichnes viac inzulinu, situacia sa zmeni a mozes dostat hypglykemiu
Ked si nepichnes ziadny, moze sa ti v krvi nahromadit aj ten, co ti vytvara len tvoja pecen do vysokych hladin, ale na to staci len celkom malo inzulinu, aby sa to upravilo.

Ja mam DM-2 a ked som bol vyse roka na bezsacharidovej diete, aj tak mi pecen vytvorila tolko glukozy, ze mi hladina v krvi neklesala pod 12 dlhy cas, ale stacilo len par jednotiek inzulinu(pomaleho) aby sa to upravilo.
Samozrejme inzulin si picham len velmi zriedkavo,lebo telo znesie trochu vyssie hladiny cukru, ale neznesie nizke.

wundusko

Som 61 ročný 83kg diabetik (1. typu) s diagnózou 26 rokov. Uzívam 3x denne NovoRapid (7-9-6) a na noc 1x Lantus (21).

Glykovaný hemoglobín (8-9) teda žiadna sláva

Mávam aj hypoglykémie. Niekedy si neviem však vysvetliť hyperglykémie.

Len pred asi 2 rokmi som sa ústne dozvedel, že hypoglykémia sa môže zvrátiť do hyperglykémie.

Iste mi dáte za pravdu, že to komplikuje môj monitoring zvlášť keď už mám znížený prah citlivosti. Komplikácie zatiaľ nemám.

Na webe ani v inej literatúre som sa o spomenutom zvratnom fenoméne nedočítal.

Prosím o odpoveď na email: dusan.wunder@geology.sk;

Ďakujem

Dušan Wunder

RNG

Neviem, co ma pecene maso a udene, syry a vajcia a sol spolocne s tvorenim inzulinu.
Tvorba inzulinu dostava soky najma pri jedeni cukrov a vysokoglycemickych potravin, najma psenicnych vyrobkov a jediel bohatych na fruktozu. To ale po case sposobi nie vysoku vyrobu inzulinu, ale znizenu, ked sa pankreas "zoderie" A to sposobi vysoke hladiny cukru v krvi a nie nizke

Nizke hladiny mozu byt len pri dobrej cinnosti pankreasu, kde nespravnou stravou sa vyvola prilisne vylucovanie inzulinu.
Nizke hladiny glukozy v krvi mozu byt aj pri znizenej cinnosti pecene, ktora vyraba neustale cukor z bielkovin procesom neoglucogenesis, lebo tak aj ludia co vobec nejedia ziadne sacharidy(napr eskimaci ziviaci sa len masom rybami a tukom) maju predsa len spravnu dostatocnu hladinu glukozy v krvi.

vitavi

Ideálnymi potravinami na udržanie stabilnej hladiny krvného cukru sú obilniny a zeleniny. Glukóza sa z nich uvoľňuje pomaly a postupne.
Pri hypoglykémii treba naviac obmedziť mäso, syry, vajcia a soľ, pečené a údené, tvrdé a suché potraviny, ktoré znamenajú záťaž pre pankreas a nadobličky.

RNG

Jedzte potraviny s nizkymi glycemickymi indexami a viac mikrovlaknin, ktore znizuju glycemicke indexy aj druhych potravin. Tak sa cukor z potravin bude uvolnovat dlhodobo a postupne, aby hladina v krvi neskakala hore/dole.
Naviac mikrovlakniny su vyborny absorbent, tj cistic tela a vyziva pre nase probiotika ktore ked su nasadene a takto vyzivovane su schopne pre nas vyrobit az 70% vsetkych obrannych latok, tj viac, nez je telo samotne schopne. Pritom vyrabaju aj rozne ine ziviny, vitaminy a podobne.

Lulu2011

tak zrejme nieco neodhalili, ked s tym ma stale problem, tazko takto radit, uz len najst nejake specialnejsie pracovisko :(