Stavebne povolenie v ochrannom pasme Cintorina (?)

Príspevok v téme: Stavebne povolenie v ochrannom pasme Cintorina (?)
akonato

viete odpoved prosim ci mozem na pozemku na ktorom stoji stary cca vyse 60 rocny rodinny dom-ktory je postaveny v ochrannom pasme cintorina-hned par metrov oproti starsiemu cintorinu(a ma vsetky siete aj Supisne cislo), dom je vhodny uz len na sanaciu(zburanie.Ci mozem po zburani tohto stareho RD domu v ochrannom pasme cintorina po jeho zburani na tom povodnom podoryse postavit uplne novy dom(iny, podla katalogoveho projektu)najlepsie rychlo-teda montovany?nieje to pamiatkova zona a o nejakom ochrannom pasme som sa dozvedela az teraz.ten pozemok so starym domom pri cintorine sme kupili asi pred 2 rokmi. dakujem vam pekne za odbornu odpoved

anyva

dobrý deň, aj ja mám pozemok pri cintoríne a na stavebnom úrade mi povedali, že tam je ochranné pásmo a stavať tam nemôžem, ale stála tam stodola a parcela je označená zastavané plochy, tak na tom istom mieste by sa nedalo stavať?

findes

Zdravím Vás, my v súčasnosti riešime podobný problém, len s tým rozdielom, že sme z jestvujúceho domu nezbúrali nič okrem starého krovu a krytiny, pristavili schodisko a nadstavili podkrovie ... uvidím ako to celé nakoniec dopadne ...

akonato

anamaria, prosim, ked nemas nic k veci(asi si si zmylila temu), bud tak dobra, nepis do mojej temy. este raz vdaka

roza

Aha, tak v tejto diskusii získavam informácie ja a nie ty :) Ja som v tejto oblasti už múdrejšia ale ty žiaľ nie, pretože všetko si už vedela.
Asi ti už nič iné neostáva len zájsť za kompetentnými. Máš silnejšie postavenie pretože chceš stavať na mieste kde už dom je. Želám ti aby si natrafila na takých čo ti pomôžu.

roza

roza, dakujem
ano, tie diskusie poznam, uz som ich citala predvcerom, len som sa nestretla s takym pripadom, ze ten dom uz tam vlastne stoji(aj ked stary) a chceme ho zburat a postavit iny. taky pripad tam nebol, boli tam len ziadosti o nove stavebne povolenia. myslela som, ze ked uz tam raz dom je aj so supisnym cislom, tak sa moze postavit novy bez problemov ... ale asi to bude ako ti vravis, ze treba natrafit na "ludi" :) ale co ak nenatrafis? :(

roza

Dala som si do google heslo ochranné pásmo cintorína a vyšli mi zaujímavé debaty, ak máš čas prečitaj si ich.
Ochranné pásmo cintorína je 50 m od jeho oplotenia, v tomto pásme sa nesmie stavať, niektorí si to vysvetľujú tak že v ochrannom pásme nesmie byť stavba ale dvor alebo záhrada áno. Zákon to určite upresňuje ale nečítala som ho.
Ak natrafíš na byrokratov tak tí budú hľadať argumenty proti stavbe, ak natrafíš na ľudí tak tí naopak.
Zákon ešte hovorí o kompenzácii pre vlastníkov takých pozemkov. Pretože zákon zabránil vlastníkom aby mohli na svojom pozemku stavať, tak vlastníci majú nárok na akési odškodnenie alebo ako sa to volá. Pretože správcom cintorína je obec tak to odškodnenie dáva obec.
Prečítaj si tie diskusie. Pýtajú sa v nich ľudia čo sú na tom rovnako.

akonato

roza, pozemok je nas. a je to stavebna parcela asi, ked je tam postaveny stary dom so supisnym cislom.kupili sme ho pred necelymi 2 rokmi(1,5r.) a netusili o nejakom ochrannom pasme :)
nahodou som to zistila z mapy ze tam bola nakreslena nejaka ciara-hranica(cez nas pozemok) a patrala po tom, co to znamena. informovat u nas sa nechcem, lebo nechcem zbytocne upozornovat(na stavebnom tu, by sa to mohlo obratit proti nam hned odzaciatku ked sa na to zacnem pytat a mozno ked sa nezacnem, nebudu problemy :) Neviem. len chcem vediet dopredu ako to presne je,aby som pripadne nebola prekvapena a neviem ako inak to teda zistit :)
a ten dom tam stoji uz vyse 60 rokov, vtedy to este ochranne pasmo nebolo, to plati myslim ze od r. 2006 (?) take nieco