Čerstvá cukrovkárka

DiabetikIvo

ahoj 001,

čo sa týka príspevku na diétu,pozri si §38 zákona č.477/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 551/2010 Z. z. (link: www.epi.sk )

No a na čo by si si mala dávať najviac pozor? Tak rada prvá - dávaj si pozor na to, aby si nepodľahla niektorým "dobrým radám" ktoré Ťa nabádajú konzumovať "zaručené" prípravky, či potravinové doplnky, ktoré 100% vyliečia diabetes (a ktorých cena stúpa adekvátne rozsahu vychvaľovania prípravku.

Si na začiatku a od Teba samej záleží ako dokážeš žiť s týmto celoživotným spoločníkom s názvom Diabetes Mellitus 2. typu.

Zásadou liečby pri všetkých typoch diabetu je striedma racionálna strava s obmedzením množstva rýchlo pôsobiacich jednoduchých sacharidov a tukov, s dostatkom vlákniny a miernym množstvom zložených sacharidov.

Nauč sa pracovať s výmennými, alebo inými slovami sacharidovými jednotkami a glykemickým indexom potravín.

V obchodoch sa vyhýbaj potravinám označených ako DIA, "vhodné aj pre diabetikov" a s podobným označením. Čo sa týka množstva sacharidov, tak ho v rovnakom objeme (napr. 100g výrobku) majú podobné množstvo ako NEDIA potraviny, ale oproti NEDIA potravinám obsahujú oveľa väčšie množstvo tukov. V Nemecku, ČR a aj iných krajinách lekári neodporúčajú diabetikom konzumovať DIA potraviny.

Pamätaj na to, že v skoro všetkých potravinách nájdeš nejaké množstvo sacharidov a že sacharidmi sa nemyslí iba klasický cukor, ale napr. aj fruktóza, maltóza, dextróza, glukóza a iné a pre diabetika je dôležité počítať v strave všetky sacharidy a neprekračovať odporúčané množstvo sacaridov na deň.

Ti poradiť nejaký dobrý slovenský, alebo český server zameraný na diabetes typu 2, ktorý máš Ty. Ale veľa dobrých servrov a diskusných skupín nájdeš na anglicky písaných stránkach.
Napríklad:- icmr.nic.in
- www.patient.co.uk
- www.diabetes.co.uk
- www.diabetes.co.uk

A ešte rada na záver. Neváhaj a investuj do glukometra, ten Ti lekár predpísať nemôže, lebo sa liečiš iba diétou (a dúfam, že na nej ostaneš ešte aspoň ďalších 90 rokov). Lekár Ti však môže predpísať prúžky do glukometra ktorý si kúpiš a to síce v množstve, ktoré Ti aspoň zo začiatku určite stačiť nebude, ale aspoň niečo môže podľa zákona predpísať - máš nárok na 50ks prúžkov do glukometra za 4 mesiace, tak si do najbližšej kontroly kúp glukometer a určite si daj predpísať aspoň toto množstvo, na ktoré máš nárok. Keď ich minieš, tak si ich budeš musieť kúpiť za svoje. Ale určite investuj do domáceho merania glykémií. Oplatí sa to. Prúžky do glukometra nekupuj na internete, ale kupuj ich vo výdajni zdravotníckych potrieb, alebo v lekárni.

Podľa súčasne platnej Kategorizácie zdravotníckych pomôcok stojí balenie 50ks prúžkov do glukometrov 14,52€ pre väčšinu typov prúžkov. Toto je cena už s DPH a výdajne zdrav. pomôcok a lekárne musia túto cenu dodržiavať. V apríli Ministerstvo zdravotníctva vydá pravdepodobne aktualizovaný zoznam kde môžu byť ceny iné, ale nepredpokladám, že by boli vyššie...

No a keď budeš mať svoj glukometer, tak si zo začiatku meraj glykémiu pred jedlom a potom 2 hodiny po jedle. Namerané hodnoty ako aj čas merania si zapisuj do nejakého zošita a napíš si tam vždy aj jedlo a obsah sacharidov, ktoré v zjedenej porcii boli. Tak zistíš ako Tvoj organizmus reaguje na to ktoré jedlo. A spätnou analýzou glykémií a zjedených potravín sa naučíš ako máš hospodáriť so sacharidmi v potravinách.

A na záver posledná rada. Pýtaj sa svojho diabetológa na všetko čo Ťa ohľadom diabetu napadne a nenechaj sa odbiť, ale požaduj po ňom vždy zrozumiteľne interpretovanú odpoveď.

Držím Ti palce.

ahoj 001

Po odobrati krvi nalačno kedy som mala 6,5 ma poslali k diabetologovi tam mi merali hladinu a bola som tri hodiny po ranajkach.
Hneď mi dali knižku a mám ist v maji na kontrlou.

Lulu2011

fuha, to tak radikalne niekde riesia? ja som mala raz pred rokmi 6,1 nalacno a potom sa to uz nikdy nezopakovalo, glukozovo tolerancny som mala ok, ale niekedy na lacno mi vyslo 5,4...alebo 5,8...

dia-zivot - si mala aj priznaky cukrovky?

dia-život

A tebe už dali aj knižku,že si cukrovkárka ked si mala po jedle 8,1?Robili ti aj glukozové testy?to ti brali krv koľko po jedle?Hodinu,hodinu a pol či dve?Mne povedali ked mi to zistili,že ked po jednel budem mať akože 11 a viac,tak je to už cukor.Nalačno som mala 6,0 a potom som mala 12,5.Dodnes to tvrdím,že som urobila blbosť,jedla som taký malý krajec chleba,na to ešte sestrička aby som si dala niečo sladké..no mala som v taške tik-tak cukríky,tak som si dala.Možno,že to mi to zdvihlo tak navysoko.Hned mi povedali,že to je už cukrovka nič sa nedá robiť a hned mi dali lieky.Tomu su už 2 roky.Našťastie zhoršiť sa to nezhoršilo,ale niečo tam určite nebolo v poriadku.Glukozovu intoleranciu mala som už aj počas tehotenstva.Odvtedy sa snažím žiť ináč,zdravšie,vynechala som cukor samozrejme,menej sacharidov zjesť...ale niekedy tak je mi na nič,z toho,že toľko jedla musím obmedziť či vynechať,čo som mala rada veľmi.Nič iné však neostáva len sa naučiť takto žiť.