Hormonálna antikoncepcia - áno či nie?

Príspevok v téme: Hormonálna antikoncepcia - áno či nie?
darleenka

Prosím vás o radu, vzhľadom na to, že sa vôbec nedokážem rozhodnúť a tak hľadám názory z každej možnej strany. Od júna minulého roku užívam HAK, nepotrebovala som ju, menštruáciu som mala v poriadku, ale začala som ju užívať kvôli pohlavnému styku s priateľom, aby som si bola istejšia (keďže obidvom mám to vyhovuje bez kondómu). Ale keďže sa snažím prechádzať na zdravší životný štýl, prírodnú liečbu a všetko okolo toho, začala som si uvedomovať, že sa mi takáto umelá ochrana pred otehotnením veľmi nepozdáva, príde mi to pre moje telo neprirodzené a chcela by som ich prestať užívať ešte teraz. Ale som v tom veľmi nerozhodná:
1. na jednej strane vidím ženy, ktorým HAK viac ublížili ako pomohli, po ich vysadení museli brať na spustenie menštruácie rôzne lieky, mali ťažkosti
2. na druhej strane nechcem otehotnieť, nechcem sa stresovať z tehotenstva, som ešte veľmi mladá na to, aby som mala byť matkou(19násť)

Obidve strany majú svoje plusy i mínusy. keď antikoncepciu beriem, cítim sa nepríjemne, hoci nemám z nej žiadne vedľajšie účinky. keď sa pevne rozhodnem prestať, postihne ma hrôza z predstavy, že by som mala otehotnieť. Aké sú vaše názory a skúsenosti s HAK? Vedeli by ste mi poradiť?

darleenka

Ešte aj ten pharmatex možno vyskúšať a pozriem sa poriadne na to, dovtedy budeme asi s kondómov, inú možnosť tu nevidím. Všetko je to také...človek pozná tie názvy, vie približne ako veci fungujú, ale nemá nikoho blízkeho, kto by mu vedel niečo iné doporučiť, všetci používajú buď kondom alebo HAK

Navyše ja s priateľom mám pohlavný styk dosť často, možno tak 5dní v týždni, myslíte, že to môže veľmi výrazne zvýšiť moje šance otehotnieť pri používaní iných ochranných prostriedkov než HAK?

Ďakujem všetkým za komentáre, skúsenosti, rady a odporúčania!!!

darleenka

toto som našla na wikipedii o nonoxynole:" nonoxynol - Také se často přidává do antikoncepčních produktů pro své spermicidní vlastnosti; toto použití je však kontroverzní, protože může způsobovat léze na pohlavních orgánech."

darleenka

Ahojte, tak už som HAK vysadila a zatiaľ sa cítim v poriadku, trošku tlak pociťujem v podbrušku, ale nie je to nič výrazné, možno sa na seba a všetky prejavy až príliš sústreďujem. Všetky vaše rady som si prečítala a niečo si z nich odniesla - ale hlavne túžbu, prestať ich užívať a nájsť nový spôsob ochrany.

RNG, ten prípravok nonoxynol sa pokúsim nájsť v lekárni, ak budem mať ešte otázky, dúfam, že nebude vadiť, ak vás budem kontaktovať. Dúfam ,že sa to bude dať zohnať na Slovensku, lebo na e-lekárniach som tento prípravok zatiaľ nenašla :/ klasika...

RNG

Nuz ja osobne mam uz plne zuby zo systematickych utokov ateistov, ktori su v malej mensine proti pravam na vyjadrenie sa krestanov a inych vier.
Ale toto je forum na zdravie, nie na moralku politiku ani nabozenske hladiska a preto suhlasim s pravidlami, ze sa toto nema na fore tlacit, tj ani nazory ateistov, ani nazory veriacich, ani politicke nazory, teda pokial sa priamo netykaju temy zdravia. Ak sa tykaju temy zdravia, tak by mali byt aspon ciastocne tolerovane.
A co sa tyka koncepcie, tj pravo na zivot, zdravia a promiskuity, co vazne zdravie ohrozuje, tak aspon par slov by tu malo byt pripustne, aj ked maju nabozensku ci moralnu a politicku konotaciu.

nospa

Nemyslím, že došlo k porušeniu nejakých pravidiel. Nepredpokladám, že nejaký kresťan bude písať na fórum preto, aby podnecoval k neznášanlivosti voči kresťanom, teda tiež proti sebe samému. Naopak, pravidlo 3. zakazuje zverejňovať príspevky, ktoré by napádali niekoho kvôli jeho rase, etniku, či vierovyznaniu a toto pravidlo vychádza z ustanovení Ústavy Slovenskej republiky.

Každý človek - kresťan či nekresťan zostáva stále občanom SR a teda má ústavou garantované základné práva a slobody. Medzi ne určite patrí sloboda myslenia, svedomia a prejavu ako aj zákaz cenzúry (Čl. 24 a Čl. 26 písm. a), b) a c) Ústavy SR). Kto má problém rešpektovať názory iných s ktorými nesúhlasí, mal by sa vyhnúť diskusným fóram.

Čo sa týka témy, v dnešnom prechemizovanom svete je na uvážení každého, či a v akom rozsahu bude svoje telo zaťažovať ďalšími syntetickými látkami, medzi ktoré HAK patrí.

M 25

nospa, prečítaj si to poriadne a zamysli sa..
jej príspevky vedú ku náboženskej neznášanlivosti ..

ale mne je to šuma-fuk už nebudme reagovať na teba takto mimo témy..

3nttt

ja som brala hak 4 roky a nemala som absolutne ziadne problemy.ani s otehotnenim.podarilo sa po 4 mesiacoch :)
sice neviem ci by som ju zacala znovu brat ale urcite som bola "najkludnejsia" vtedy ked som ju brala :)
ak nechces antiku tak skus este pharmatex.ja som pouzivala krem ale vadilo mi ze som ho obcas mala az za usami :D

bella chod sa prosim ta pomodlit za nase hriesne presexovane duse...

nospa

M 25, môžeš citovať presné pravidlo fóra, na ktoré sa odvolávaš?

Zo 14 zverejnených pravidiel, ktoré zakazujú určité príspevky sa len 2 dotýkajú toho, na čo môžeš narážať, avšak v skutočnosti nezakazujú kresťanské príspevky, vyberám:

Je zakázané pridávať príspevky, ktoré
3. podnecujú k rasovej, národnostnej, etnickej a náboženskej neznášanlivosti;
4. otvorene alebo skrytou formou propagovať politickú stranu alebo jej predstaviteľov

M 25

nospa, ona vždy píše tie kresťanské "myšlienky" (napíšem to slušne) a pravidlá fora neakceptujú takéto kresťanské , či politické zámery .... :D