Materská

Príspevok v téme: Materská
miselka007

Dobrý deň,chcela by som sa Vás spýtať či mi viete povedať ako sa teraz vlastne vypočítava materská?Pracujem v štátnej službe a môj hrubý mesačný príjem je 416,- eur. Počíta sa to nejak z toho príjmu?Poprosím niekoho ochotného aby mi to vysvetlit lebo sa mi to bude velmi hodit do budúcna pretože plánujeme babatko, tak by som chcela byť trošku v obraze.Veľmi pekne vám vopred ďakujem.

opica

pocita sa to z vymeriavaho zakladu
jaj, ake by to bolo super, keby to bolo 80% mzdy, ale zial nie je to tak...
uplne zjednodusene, nie uplne presne

tvoja hruba mzda x 0,65 tolko by si mala mesacne dostat...ale samozrejme, rata sa tam obdobie dozadu..

maximalna materska, ak sa nemylim, predstavuje 1,5 nasobok priemernej mzdy v hospodarstve

ma/rka

od 1.2.2012 sa menil zakon ohladne nemocenskeho poistenia. Ked si zamestnana, zamestnavate povinne za teba odvadza nemocenske poistenie vypocitane adekvatne podla vysky platu a podla toho Ti potom bude vypocitana materska. Mamicky, ktore planovali tehotenstvo a chceli vysiu matersku ako by im vysla z platu, si mohli dobrovolne doplacat na nemocenske poistenie. No teraz ked sa chce niekto dobrovolne poistit ma moznost len poistenie ako "balik" v ktorom je okrem nemocenskeho i nieco ine (co ale zamestnavatel asi bezne ma povinnost uhradzat) tak teraz neviem, ked ty si zamestnana, ci mas moznost si este priplacat.. najlepsie Ti odpovedia v socialnej poistovni do ktorej patris podla trvaleho bydliska, alebo si googli "dobrovolne nemocensle poistenie 2012"

dana660xz

preto ti odporucam modrykonik.sk je to forum len o mamickach a detickach, baby su tam super a vzdy sa najde niekto kto ti hned poradi. ale co sa materskej tyka, viem ze sa vypocitava z prijmu hrubeho- konkretne z nemocenskeho, ktore si platis. aby si mala vyssiu matersku, mozes sa dobrovolne pripoistit, ale musi to byt aspon 9 mesiacov pred porodom. lebo pri takomto prijme ti vychadza materska do 200 eur, ale maximalna materska je az okolo tisicky. takze ak by si sa pripoistila, mozes mat matersku vyssiu nez svoj plat momentalne a to sa uz oplati. ale materska je len prveho polroka a potom je rodicovsky prispevok cca 200 eur mesacne. mam kamosku co robila v statnej sprave a minuly mesiac sa jej narodilo babo, tiez bola pripoistena, tak viem, ze sa to oplati pri takychto nizkych platoch.

miselka007

dakujem, ale asi by som to lepsie pochopila keby mi to napisala nejaka cerstva mamicka ktora uz s tym ma skusenosti :) ale dakujem